Έντονη ήταν η αντίδραση του Ισραήλ στην κοινή δήλωση 28 χωρών, ανάμεσά τους το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, που ζητούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών υπογράμμισαν ότι τα δεινά των αμάχων στη Γάζα έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και καταδίκασαν τον χειρισμό της ισραηλινής κυβέρνησης στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας ως «επικίνδυνο».
Στη δήλωση επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε το σταδιακό και ανεπαρκές μοίρασμα της βοήθειας και την απάνθρωπη δολοφονία αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που προσπαθούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σε νερό και τροφή».
Οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τον αποτροπιασμό τους για τις αναφορές ότι περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αναζητώντας βοήθεια, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την άρνηση του Ισραήλ να παρέχει ουσιώδη ανθρωπιστική συνδρομή.
Κάλεσαν ακόμη για την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, σημειώνοντας ότι μια διαπραγματευμένη κατάπαυση πυρός αποτελεί την καλύτερη ελπίδα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να λήξει η οδύνη για τις οικογένειές τους.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, τόνισε: «Ο φρίκη στη Γάζα πρέπει να σταματήσει» και πρόσθεσε: «Εντείνουμε τις ανθρωπιστικές μας προσπάθειες με νέα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης, τρόφιμα και νερό για τους Γαζαίους. Χρειαζόμαστε άμεση κατάπαυση πυρός τώρα, απελευθέρωση όλων των ομήρων και δραστική ενίσχυση της βοήθειας».
Τη δήλωση υπέγραψαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κύπρου, της Δανίας και αρκετών ακόμη χωρών, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου τόσο από την Ιερουσαλήμ όσο και από την Ουάσιγκτον. Το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε το κείμενο «εκτός πραγματικότητας» και το επέκρινε ότι στέλνει «λάθος μήνυμα στη Χαμάς», επιμένοντας πως «αυτό δεν ασκεί την απαραίτητη πίεση στη Χαμάς ούτε αναγνωρίζει τον ρόλο και την ευθύνη της για την κατάσταση».
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ δημοσίευσε στιγμιότυπο από μήνυμα της Χαμάς που καλωσόριζε τη δήλωση, υποστηρίζοντας πως αυτή η αποδοχή επιβεβαιώνει το λάθος όσων την εξέδωσαν. «Οι χώρες οφείλουν να ενεργούν με υπευθυνότητα και να μην παίζουν το παιχνίδι της Χαμάς», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Με ιδιαίτερα οξείς τόνους, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιερουσαλήμ, Μάικ Χάκαμπι, χαρακτήρισε τη δήλωση «αποτρόπαια» επειδή ασκεί πίεση στο Ισραήλ αντί για τη Χαμάς. Όπως ανέφερε, «η Γάζα υποφέρει για έναν λόγο – η Χαμάς απορρίπτει κάθε πρόταση. Το να κατηγορεί κανείς το Ισραήλ είναι παράλογο».
Ο Χάκαμπι επανήλθε αργότερα στην ανησυχία του Σαάρ, σημειώνοντας πως όταν η Χαμάς επικροτεί τέτοιες ενέργειες, αυτό μαρτυρεί ηθικό έλλειμμα.
Η Γερμανία, αν και δεν συνυπέγραψε τη δήλωση, εξέφρασε ανησυχία για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ, επικοινώνησε με τον Σαάρ για το επείγον της κατάστασης και κάλεσε το Ισραήλ να τηρήσει τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς παραμένουν σε αδιέξοδο. Η Χαμάς απαιτεί ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία τη λήξη του πολέμου, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επιμένει πως οι εχθροπραξίες θα σταματήσουν μόνο εφόσον η Χαμάς αφοπλιστεί, οι ηγέτες της εκδιωχθούν από τη Γάζα και όλοι οι όμηροι αφεθούν ελεύθεροι.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται, με αναφορές για είσοδο αρμάτων μάχης στο Ντεϊρ αλ-Μπάλα της Γάζας, κλιμακώνοντας τη δράση μετά από προηγούμενο επεισόδιο όπου 67 πολίτες έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά την ώρα που περίμεναν βοήθεια από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.