Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Κινέζοι πολίτες και φοιτητές της Τσενγκντού, πρωτεύουσας της επαρχίας Σιτσουάν, εκσφενδονίζουν πέτρες εναντίον στρατευμάτων στις 4 Ιουνίου 1989 κατά τη διάρκεια ταραχών μετά την κήρυξη της στρατιωτικής κατάστασης στην πόλη. Μια σειρά διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας πυροδοτήθηκε από τον θάνατο στις 15 Απριλίου του πρώην ηγέτη του κομμουνιστικού κόμματος Χου Γιαομπάνγκ. Σε μια επίδειξη δύναμης, οι ηγέτες της Κίνας ξέσπασαν την οργή και την απογοήτευσή τους στους αντιφρονούντες φοιτητές και τους υποστηρικτές τους υπέρ της δημοκρατίας. (-/AFP μέσω Getty Images)

Ιστορικός: Το ΚΚΚ «θα σκοτώσει όσους πρέπει να σκοτώσει, για να διατηρήσει την εξουσία του»

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) «θα σκοτώσει όσους πρέπει να σκοτώσει, για να διατηρήσει την εξουσία του», σύμφωνα με τον Άλαν Κορς, ομότιμο καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Όταν έχει να επιλέξει ανάμεσα στην περαιτέρω ευημερία, την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση μιας οικονομίας και της απώλειας της πολιτικής εξουσίας, [το ΚΚΚ] θα θέσει τα πάντα στη διατήρηση της πολιτικής εξουσίας», δήλωσε ο Κορς, συμπροεδρεύων στην ομάδα υπεράσπισης Victims of Communism Memorial Foundation (VOC) με έδρα την Ουάσινγκτον, στην εκπομπή «China Insider» του EpochTV στις 25 Ιανουαρίου.

Από το 1978, το ΚΚΚ εφάρμοσε μια σειρά οικονομικών πολιτικών στο πλαίσιο της «μεταρρύθμισης και του ανοίγματος». Πολλοί δυτικοί διανοούμενοι πίστευαν ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα οδηγούσε φυσικά την Κίνα στο να φιλελευθεροποιηθεί πολιτικά και τελικά να οδηγηθεί στη δημοκρατία.

Ωστόσο, ο Κορς υποστήριζε καθ’ όλη τη δεκαετία του 1980 ότι αυτό δεν θα συνέβαινε, καθώς η «κρίσιμη μεταβλητή» του κινεζικού κομμουνισμού ήταν η διατήρηση της εξουσίας. Πιστεύει ότι τα γεγονότα που ακολούθησαν τον δικαίωσαν.

Το 1989, φοιτητές και άλλοι διαδηλωτές άρχισαν να ζητούν μεγαλύτερες ελευθερίες και δικαιώματα στην Κίνα. Καθώς το κίνημα αποκτούσε δυναμική και την προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης, το ΚΚΚ διέταξε τα στρατεύματά του να ανοίξουν πυρ εναντίον των διαδηλωτών στις αρχές Ιουνίου σκοτώνοντας ενδεχομένως εκατοντάδες ή και χιλιάδες κατά τη διάρκεια της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν.

«Αν συγκεντρώνεις την εξουσία πάνω στις ζωές των ανθρώπων σε όλους τους τομείς, οικονομικούς, πολιτικούς, εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς … αυτό που προσελκύεις είναι οι αδίστακτοι, οι παθολογικοί, οι κοινωνικοπαθολογικοί», εξήγησε ο Κορς, επικαλούμενος το βιβλίο του ελευθεριακού οικονομολόγου και φιλοσόφου Φρίντριχ Χάγιεκ «Ο δρόμος προς τη δουλοπαροικία» (“The Road to Serfdom”).
Ο ιστορικός συνέχισε λέγοντας ότι η εξουσία, ο πλούτος και τα προνόμια του ΚΚΚ διατηρούνται υπό τον μύθο ότι εκπροσωπεί «τα πραγματικά συμφέροντα του κομμουνιστικού λαού».

«Είναι ένας μύθος ότι εκπροσωπεί τα πραγματικά συμφέροντα αυτών των ανθρώπων τους οποίους έχει σφάξει και αφήσει να πεθάνουν επί δεκαετίες και δεκαετίες και δεκαετίες της κινεζικής ιστορίας», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απήχηση της σοσιαλιστικής ιδεολογίας στα δυτικά πανεπιστήμια, ο Κορς είπε ότι οι φοιτητές αγνοούν τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν υπό τα κομμουνιστικά καθεστώτα και την έκτασή τους.

«Κάθε παιδί στην Αμερική γνωρίζει 6 εκατομμύρια νεκρούς υπό το καθεστώς του Χίτλερ, δεν έχουν ιδέα για το τι συνέβη στη Ρωσία, στην Κίνα», είπε. «Πόσοι άνθρωποι πέθαναν υπό τον Μάο στην Κίνα μετά την καταστροφή της απελευθέρωσης; Θα έλεγαν χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες, ίσως 100.000».

Ωστόσο, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει υπό κομμουνιστικά καθεστώτα, πολύ περισσότεροι από τους θανάτους της ναζιστικής Γερμανίας. Μόνο ο Μάο Τσετούνγκ, ο πρώτος ηγέτης του ΚΚΚ, εκτιμάται ότι προκάλεσε το θάνατο 70 εκατομμυρίων ανθρώπων και ο Στάλιν 40 εκατομμυρίων.

«Στην Κίνα, δυστυχώς, οι άνθρωποι έχουν σίγουρα τη γνώση να αμφισβητήσουν [αλλά] δεν έχουν την ελευθερία να αμφισβητήσουν. Στη Δύση οι άνθρωποι έχουν την ελευθερία να αμφισβητήσουν, αυτό που τους λείπει είναι η γνώση για να αμφισβητήσουν», είπε.

«Και αυτό είναι το μεγάλο έγκλημα που επισκιάζει τους ελεύθερους ανθρώπους το αριστερό εκπαιδευτικό κατεστημένο», πρόσθεσε ο Κορς.

Danella Pérez Schmieloz και David Zhang

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε