Η Ιταλία στις 31 Μαρτίου έγινε η πρώτη χώρα της ΕΕ που θεσπίζει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς κατά του COVID-19, της νόσου που προκαλείται από τον ιό του ΚΚΚ, μια κίνηση που, η κυβέρνηση δήλωσε, ότι στοχεύει στην προστασία των ευάλωτων ασθενών στα νοσοκομεία.
Σε διάταγμα που εξέδωσε το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακοποιών, «υποχρεούνται να υποβληθούν σε εμβολιασμό» και όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αναστολή από την εργασία τους χωρίς αμοιβή για το υπόλοιπο του έτους.
«Ο στόχος του μέτρου είναι να προστατεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο τόσο το ιατρικό όσο και το παραϊατρικό προσωπικό και εκείνους που βρίσκονται σε περιβάλλοντα που ενδέχεται να είναι πιο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο μόλυνσης», δήλωσε η κυβέρνηση.
Το μέτρο παρέχει επίσης νομική προστασία σε όσους χορηγούν τα εμβόλια κατά του COVID-19, κάτι που οι γιατροί και οι νοσοκόμοι είχαν ζητήσει μετά την έρευνα για ανθρωποκτονία σε βάρος ιατρών μετά το θάνατο ενός εμβολιασμένου άνδρα στη Σικελία.
Το μέτρο αυτό έρχεται εν μέσω μιας σειράς εστιών του ιού του ΚΚΚ (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) στα νοσοκομεία της χώρας που ορισμένοι πιστεύουν ότι επιταχύνθηκαν από μη εμβολιασμένους υγειονομικούς.
Τον περασμένο μήνα, αρκετοί υγειονομικοί μολύνθηκαν στο νοσοκομείο Σαντ’ Ορσολα της Μπολόνια, και τον Φεβρουάριο δύο υπάλληλοι στο νοσοκομείο Σάντα Μαρία ντελα Μισερικόρντια του Ρόβιγκο, οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, ήταν ύποπτοι για την μετάδοση του ιού σε ασθενείς.
Ο Ντράγκι είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα ότι η κίνηση αυτή θα προστατεύσει τα ευάλωτα άτομα στα νοσοκομεία.
«Είναι απολύτως μη αποδεκτό οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι να έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς», δήλωσε ο Ντράγκι όπως ανέφεραν οι New York Times.
Η Ιταλία, της οποίας η εμβολιαστική εκστρατεία παρεμποδίστηκε από καθυστερήσεις στον εφοδιασμό εμβολίων, κάτι το οποίο συνέβη και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεσμεύτηκε να φτάσει τους 500.000 ημερησίους εμβολιασμούς τον Απρίλιο από περίπου 230.000 που είναι σήμερα.
Τρία εμβόλια κατά του COVID-19 έχουν εγκριθεί από τον ιταλικό οργανισμό φαρμάκων – της AstraZeneca, της Pfizer και της Moderna.
Έχουν χορηγηθεί περίπου 10 εκατομμύρια δόσεις από τα τέλη Δεκεμβρίου, με περίπου 3,1 εκατομμύρια του πληθυσμού των 60 εκατομμυρίων ατόμων της Ιταλίας να έχουν λάβει τις προτεινόμενες δύο δόσεις.
Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχει θεσπίσει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων υγείας κατά του COVID-19, ωστόσο η Γαλλία εξετάζει αυτήν την πιθανότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επίσης τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.
Η ανάρτηση, ως απάντηση των εργαζομένων του ιατρικού τομέα, στην ιστοσελίδα Medscape με τίτλο «Πρέπει ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 να είναι υποχρεωτικός για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας;» προσέφερε διαφορετικές προοπτικές επί του θέματος.
Ο Αντόνιο Πουγιόλ ντε Κάστρο, πρόεδρος του Ισπανικού Συμβουλίου Φοιτητών Ιατρικής (CEEM), ανέφερε ότι οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να «αμφισβητούν» τα εμβόλια εάν γίνουν υποχρεωτικά.
«Εμείς, ως εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, έχουμε το προνόμιο να γνωρίζουμε πώς να συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας και να λαμβάνουμε τις δικές μας κλινικές αποφάσεις. Ως εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να δράσουμε ως πρότυπα και να εμβολιαζόμαστε, επειδή υπάρχουν ενδείξεις για τα οφέλη του εμβολιασμού για τον πληθυσμό», έγραψε.
«Ωστόσο, δεν είμαστε μόνο εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Είμαστε επίσης άτομα με δικές μας πεποιθήσεις, προτιμήσεις και φόβους. Νιώθω ότι εμείς, ως εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πρέπει να προτρέπουμε ανεπιφύλακτα στους συναδέλφους μας να εμβολιαστούν, να τους δίνουμε πληροφορίες και να τους κάνουμε να αισθάνονται ότι για να σταματήσουμε αυτόν τον ιό πρέπει να συμπλεύσουμε, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι, ειδικά οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας».
Ο Δρ. Σέρμπαν Κόμσα από την Ρουμανία, πρόσθεσε ότι «όλες οι ιατρικές θεραπείες πρέπει να σέβονται την αρχή της συγκατάθεσης για θεραπεία».
Ο Δρ. Μαχάζου Γίσα, ο οποίος ειδικεύεται στη διαχείριση χρόνιων παθήσεων στο Λονδίνο, δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας για την «προστασία των ίδιων, των συναδέλφων τους και των ασθενών».
«Και τα τρία είναι απαραίτητα για την ασφαλή παροχή υγειονομικής περίθαλψης», έγραψε ο Γίσα.
Ο νευρολόγος Δρ. Τζος Τόργκοβνικ 72 ετών, με έδρα τη Νέα Υόρκη, εν τω μεταξύ πρότεινε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα της υγείας θα σήμαινε ότι «κανείς δεν μπορεί να κατηγορηθεί για διάκριση και ο κόσμος θα είναι ένα πιο υγιεινό μέρος».
«Εάν μπορείτε να αποτρέψετε μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια και δεν το κάνετε, αυτό είναι όμοιο του φόνου», είπε ο Τόργκοβνικ.
Ο Δρ. Ρατζίβ Σιν δήλωσε «εκπλήσσομαι με το πόσο εύκολα καταργούμε τις πολιτικές ελευθερίες των τελευταίων 20 χρόνων στο όνομα της εθνικής ασφάλειας».
«Η ιστορία των τελευταίων 500 ετών αφορά σε μεγάλο βαθμό τον αγώνα για ατομικές ελευθερίες και όσο δυσάρεστο κι’ αν είναι, δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε τους ανθρώπους σε εμβολιασμό», έγραψε. «Σε εκείνους που λένε ότι θέτει άλλους σε κίνδυνο, δυστυχώς αυτό ισχύει. Αλλά το ίδιο κάνουν και πολλοί άνθρωποι ως αποτέλεσμα των αποφάσεων τους όσο αναφορά την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Δεν μπορούμε να επιβάλουμε αποφάσεις για την υγεία».
Οι Reuters συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.