Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας έθιξε το θέμα των πυρκαγιών που έπληξαν τις τελευταίες δέκα μέρες την χώρα. Ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε σε μια «πρωτοφανή επίθεση της φύσης» που τροφοδοτήθηκε από έναν καύσωνα και μια πολύμηνη ξηρασία.
«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες», «η κλιματική κρίση. Θα ήθελα από εδώ και στο εξής να υιοθετούμε αυτόν το όρο και όχι τον όρο κλιματική αλλαγή, είναι εδώ», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Από την άλλη μεριά πολλοί ντόπιοι αυτόπτες μάρτυρες έχουν κάνει αναφορές ότι πρόκειται για εμπρησμούς σε πολλές περιπτώσεις καθώς βρήκαν γκαζάκια και διάφορα άλλα εκρηκτικά υλικά σε διάφορα σημεία όπου ξέσπαγαν οι πυρκαγιές. Ακολουθεί παρακάτω ένα βίντεο ντοκουμέντο όπου ένας εθελοντής βρήκε σκασμένα γκαζάκια στο καμένο δάσος στις Καματριάδες.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί στους επόμενους μήνες και θα είναι ο πρώτος στην ιστορία της Ελλάδος και σε συνδυασμό με το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και πράσινης μετάβασης μαζί με τους νέους πόρους που εξασφάλισε η Ελλάδα θα συμβάλουν σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είμαστε στα μέσα Αυγούστου και θα έχουμε δύσκολες ημέρες μπροστά μας. Είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πια πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της οικονομίας μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Αποδεικνύεται ότι λάθη κάνει μόνο ο άνθρωπος, όχι η φύση», είπε ο Πρωθυπουργός ενώ τόνισε πως είναι έτοιμος για «τολμηρές λύσεις».
Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «Δεν χρειάζεται να καούν τα δάση για να φτιαχτούν ανεμογεννήτριες, μπορούμε να τις φτιάξουμε και μέσα στα δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι μας. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, είναι σύμμαχοι», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ πρόσθεσε πως «οι αντιεμβολιαστές υιοθέτησαν αυτές τις θεωρίες».
Στις 22/7/2021 λίγες εβδομάδες πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών είχαν απορρίψει με ψήφισμα οι δήμοι πολλών περιοχών τις αποφάσεις που είχε εκδώσει η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για αδειοδοτήσεις κατασκευής αιολικών πάρκων για τις περιοχές Δημοτικών Ενοτήτων ΚΗΡΕΩΣ, ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, των Δήμων ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ – ΛΙΜΝΗΣ – ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ, ΔΙΡΦΥΩΝ – ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ, καθώς οι συγγεκριμένες περιοχές ανήκαν σε δασικούς συνεταιρισμούς, στην Εκκλησία και βρίσκονται και σε περιοχές NATURA ενώ παράλληλα ανησυχούσαν για τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών.
Ο Γιώργος Στουρνάρας, καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας ανέφερε σε παλαιότερη συνέντευξή του στον ιστότοπο Χρόνο ότι οι ανεμογεννήτριες:
«Εμποδίζουν τον παγετό, εμποδίζουν την πάχνη, εμποδίζουν την ομίχλη κυρίως από τη χαμηλή νέφωση και δεν αφήνουν τους υδρατμούς αυτούς να κάτσουν στο έδαφος. Θα μου πείτε είναι σοβαρό αυτό; Εγώ θα σας πω ότι είναι παρά πολύ σοβαρό, ειδικά στα μέρη στα οποία δεν έχει πάρα πολύ νερό, διότι οι υδρατμοί αυτοί, η δρόσος, η πάχνη, ο παγετός, η ομίχλη, καλύπτουν τις ανάγκες της εδαφικής ζώνης, δηλαδή συντηρούν τη χλωρίδα και την πανίδα της εδαφικής ζώνης και συγχρόνως εμποδίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες να ανέλθουν τριχοειδώς και να εξατμιστούν. Ξέρετε ότι αν η εδαφική ζώνη είναι ξερή το νερό που είναι στον υδροφόρο ορίζοντα από κάτω, ανεβαίνει τριχοειδώς και εξατμίζεται. Οι υδρατμοί, λοιπόν, κοντά στην επιφάνεια του εδάφους παίζουν αυτό το ρόλο, δηλαδή συντηρούν την πανίδα και την χλωρίδα στην εδαφική ζώνη και εμποδίζουν την ανύψωση και εξάτμιση του νερού του υδροφόρου ορίζοντα».
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece