Η εποχή της φράουλας έχει φτάσει και είναι ακριβώς ο καιρός που μπορούμε να απολαύσουμε το γλυκό αυτό φρούτο με χίλιους δυο τρόπους. Οι φράουλες κατέχουν ιδιαίτερη θέση στη ζαχαροπλαστική, δημιουργώντας δροσερούς συνδυασμούς με την κρέμα αλλά και τη σοκολάτα. Σε αυτό το άρθρο, σας προτείνουμε δύο συνταγές: μία για τούρτα φράουλα από τον Στέλιο Παρλιάρο και μία για ρολό με κρέμα και φράουλες.
Τούρτα φράουλα
Υλικά
- 20 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 500 γρ. πολτοποιημένες φρέσκες φράουλες
- 200 γρ. φρέσκες φράουλες, ψιλοκομμένες
- 250 γρ. ζάχαρη άχνη
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης, για ζαχαροπλαστική
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στίβουμε με τα χέρια μας.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε μια μικρή ποσότητα από τον πολτό φράουλας σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα μαλακωμένα φύλλα ζελατίνης.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν (προσοχή, δεν δυναμώνουμε τη φωτιά για να μην κάψει ο πολτός και κολλήσει στο σκεύος).
Αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον υπόλοιπο πολτό φράουλας και την άχνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Ενσωματώνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ξανά.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να αρχίσει να πήζει χάρη στην επίδραση της ζελατίνης. Τότε ρίχνουμε και τις ψιλοκομμένες φράουλες και ανακατεύουμε (αν τις ρίξουμε πριν αρχίσει να πήζει το μείγμα, θα πέσουν όλες μαζί στο κάτω μέρος του μείγματος).
Στρώνουμε διάφανη μεμβράνη ή ένα κομμάτι λαδόκολλας μέσα σε ένα ταψάκι διαμέτρου 20 εκ., καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Αναποδογυρίζουμε την τούρτα σε πιατέλα, απλώνουμε επιμελώς σε όλη την επιφάνεια ένα λεπτό στρώμα από τη σαντιγί και, αν θέλουμε, γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες.
Για το σερβίρισμα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης, για ζαχαροπλαστική, χτυπημένη στο μίξερ σε σαντιγί
- φρέσκες φράουλες, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
Ρολό με φράουλες και κρέμα light
Υλικά
- 6 αυγά
- 10 γρ. Canderel σε σκόνη
- 2-3 κ.σ. επιπλέον Canderel
- 130 γρ. αλεύρι της επιλογής σας
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
Για τη γέμιση
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 12 γρ. Canderel
- 1 κ.σ. βανίλιας ή μία κάψουλα
- 100 ml κρέμα γάλακτος light
- 400 γρ. φράουλες συν 100 γρ. για τη γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.
Χτυπάμε τα αυγά και το γλυκαντικό (canderel) σε μπεν μαρί.
Μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το χτυπάμε μέχρι να είναι κρύο και κρεμώδες.
Προσθέτουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι και το αλεύρι στο μίγμα.
Τοποθετούμε το μίγμα στο χαρτί και ψήνουμε 20 λεπτά στους 170 βαθμούς στον αέρα, μέχρι να πάρει ελάχιστο χρώμα.
Το βγάζουμε από το χαρτί και το αναποδογυρίζουμε σε ένα άλλο αντικολλητικό χαρτί. Πάνω από το αντικολλητικό χαρτί βάζουμε μια νωπή πετσέτα. Τυλίγουμε αμέσως σε ρολό.
Γέμιση:
Χτυπάμε σε ένα μπολ το τυρί κρέμα, το γλυκαντικό για τη γέμιση και τη βανίλια. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος ελαφρά και την προσθέτουμε αργά αργά στο υπόλοιπο μίγμα.
Πριν κρυώσει το ‘παντεσπάνι’ τελείως, απλώνουμε την κρέμα και τις φράουλες ψιλοκομμένες, αφού το ανοίξουμε.
Βάζουμε τη γαρνιτούρα από έξω.
Το ρόλο είναι έτοιμο!
Πηγές: Στέλιος Παρλιάρος, cookpad.gr
Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ