Κυριακή, 24 Νοέ, 2024
(New Africa/Shutterstock)

Καλλυντικά χωρίς τοξικά

Του Damon Hines

Μετάφραση: Αλία Ζά

Στο βραβευμένο ντοκυμαντέρ της Φύλλις Έλλις «Toxic Beauty» («Τοξική ομορφιά»), τα προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος παρομοιάζονται με τα προϊόντα καπνού και αποκαλούνται «νέα τσιγάρα». Μια Ελβετίδα χημικός, που εργάζεται σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών παγκοσμίως, παραδέχεται ότι η βιομηχανία καλλυντικών καταστρέφει τα κύτταρα των γυναικών που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα.

Όμως, δεν καταστρέφονται μόνο τα κύτταρα…

Η πλειοψηφία των δεκάδων χιλιάδων χημικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή καλλυντικών δεν ανανεώνονται από κάποιον αρμόδιο κυβερνητικό φορέα όπως θα έπρεπε πριν βγουν στην αγορά. Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά τα συστατικά – που συνίστανται σε καρκινογόνα βαρέα μέταλλα, παραβένες (parabens)1 και φθαλάτες2, ερεθιστικά και αλλεργιογόνα – συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένου του καρκίνου του στήθους και των ωοθηκών.

Περισσότερες από 15.000 γυναίκες έχουν καταθέσει πρόσφατα μηνύσεις κατά της Johnson & Johnson, ισχυριζόμενες ότι η μωρουδιακή πούδρα της εταιρείας ευθύνεται για καρκίνο των ωοθηκών. Σε καλυπτικά και λαμπερό μακιγιάζ για έφηβες, που πωλούνται από γνωστή αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης αξεσουάρ, κοσμημάτων και παιχνιδιών για παιδιά και εφήβους, βρέθηκαν ίχνη αμιάντου, ουσία γνωστή για τις καρκινογόνες ιδιότητές της. Επιπλέον σε συνέδρια TEDx3 έχει αναφερθεί η ύπαρξη περισσότερων από διακοσίων χημικών ουσιών μέσα σε καλλυντικά και λοιπά προϊόντα περιποίησης, οι οποίες είναι ενδεχομένως βλαβερές για το ενδοκρινικό μας σύστημα.

Πώς μπορούμε όμως να βρούμε ποια προϊόντα είναι απαλλαγμένα από τοξικές χημικές ουσίες;

Η EWG (Environmental Working Group / Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας) επικύρωσε πρόσφατα μια νέα ετικέτα ειδικά για τα προϊόντα περιποίησης που ανταποκρίνονται σε αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής και διαφάνειας.

Τοξικές ουσίες σε σαπούνια, ορούς και καλυπτικά

Το τοξικό μακιγιάζ δεν είναι κάτι νέο. Οι βασίλισσες της Αιγύπτου φορούσαν έβαφαν τα μάτια τους με μια μαύρη ουσία που είχε σαν βάση τον μόλυβδο, ενώ στη βικτωριανή εποχή επικρατούσε η μόδα της χλωμής επιδερμίδας, που απαιτούσε τη χρήση προϊόντων αρσενικού, αμμωνίας και υδραργύρου.

Η περιορισμένη χρήση δεν αποτελεί πρόβλημα. Μόνο όταν συνδυάζονται πολλά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται συστηματικά κάθε μέρα, οι βλαβερές ουσίες συσσωρεύονται στον οργανισμό και αυξάνεται η τοξικότητα.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι Αμερικανίδες χρησιμοποιούν κατά μέσον όρο περίπου 12 προϊόντα τη μέρα ή αλλιώς 200 χημικά. Άλλες έρευνες, όπως αυτή που διεξήγαγε ένας έμπορος λιανικής το 2016, έδειξαν ότι ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρησιμοποιούν μέχρι και 16 προϊόντα την ημέρα, μόνο για το πρόσωπο!

Έλλειψη εμπιστοσύνης και σκεπτικισμός

Τι είναι η ‘φυσική ομορφιά’ ή η ‘καθαρή ομορφιά’; Στον κόσμο της βιομηχανίας της ομορφιάς, οι ισχυρισμοί περί ‘φυσικότητας’ των προϊόντων είναι τόσο σκιώδεις για τους καταναλωτές όσο και οι πιστοποιήσεις των βιολογικών προϊόντων στο κόσμο των ειδών διατροφής. Οι οικολογικές μάρκες ξεπερνούν τις 400 και η αξιοπιστία τους ως τέτοιες είναι δύσκολο να διαπιστωθεί. Η χειραγώγηση του μάρκετινγκ μπορεί να είναι τόσο τοξική όσο και τα προϊόντα που προωθεί.

Σε αυτό το σημείο έρχεται να βοηθήσει η ετικέτα του EWG.

«Το πρόγραμμα είναι μια προέκταση της εργασίας που έκανε η ομάδα με την βάση δεδομένων Skin Deep, η οποία για περισσότερο από μια δεκαετία λειτουργεί ως πηγή πληροφόρησης δεκάδων εκατομμυρίων καταναλωτών σχετικά με τα χημικά συστατικά και την ασφάλεια χρήσης διαφόρων προϊόντων περιποίησης.»

Με άλλα λόγια, το EWG προτίθεται να είναι μια επίσημη ετικέτα, μια ‘πράσινη’ σφραγίδα εγγύησης και έγκρισης, που θα βοηθά τους καταναλωτές να ενημερώνονται και να επιλέγουν με ασφαλή κριτήρια τα προϊόντα ομορφιάς που χρειάζονται.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση τοξικών προϊόντων περιποίησης και υγιεινής είναι μεγάλοι και σοβαροί και η προσέγγιση του ζητήματος αυτού απαιτεί ανάλογη σοβαρότητα.

 

Αναδημοσίευση από το NaturalHealth365

ΠΗΓΕΣ

TheGuardian
EWG.org

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1. παραβένες ή parabens: χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε καλλυντικά και άλλα προϊόντα προσωπικής υγιεινής. (Από το https://pergamodo.com/articles/show/giati-prepei-na-apofeugete-ta-parabens-sta-kalluntika-51)

2. φθαλάτες: χημικά που προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων και χρησιμοποιούνται στα προϊόντα περιποίησης του σώματος. (Από το https://www.healthyliving.gr/2015/03/24/fthalates-ormones-kallyntika-plastika/)

3. TEDx: Το TED (Technology Entertainment Design) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στη διάδοση και την προώθηση ιδεών, που ξεκίνησε ως συνέδριο το 1984. Τα TEDx είναι αυτόνομα τοπικά συνέδρια, ανεξάρτητα μεν από το TED αλλά παρόμοιου σχεδιασμού και φιλοσοφίας. (Από το https://avant-garde.com.cy/impossible-news/cy-news/ti-einai-tedx-kai-giati-to-agapame )

 

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε