Το κουσκούς είναι σημαντικό συστατικό σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Η ονομασία του, μεταφρασμένη από τα βερβερικά, σημαίνει “το κουδούνισμα των νομισμάτων”. Το δημητριακό αυτό συμβολίζει την πολυτέλεια και την ευημερία, είναι χαμηλό σε θερμίδες, ταιριάζει με κρέας, θαλασσινά, τυρί και λαχανικά. Το κουσκούς εκτιμάται ιδιαίτερα από τους οπαδούς ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Λοιπόν, στη ζέστη του καλοκαιριού, τα πιάτα κουσκούς είναι απλά ένα θεϊκό δώρο!! Νόστιμο, θρεπτικό και τόσο υγιεινό!!! Ίσως για κάποιον αυτό να μην είναι ανακάλυψη, αλλά ίσως κάποιος να ανακαλύψει ή να θυμηθεί αυτό το υπέροχο δημητριακό και το πιάτο μου να γίνει ένα από τα αγαπημένα του, όπως είναι και για μένα!!
Το κουσκούς είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που συνδυάζεται άριστα με κρεατικά, λαχανικά και τρώγεται και σε μορφή σαλάτας. Αν έχετε πιπεριές, αγγούρι, καλαμπόκι, ντοματίνια, αβοκάντο, μαϊντανό, καρότο, πορτοκάλι αμύγδαλο φιλέ λευκό, χρειάζονται μόλις πέντε λεπτά για την παρασκευή μιας πλούσιας συνοδευτικής σαλάτας, ιδανικής για ένα γιορτινό τραπέζι.
Είναι επίσης κατάλληλο για όσους κάνουν vegan διατροφή και για όσους ψάχνουν συνεχώς καινούργιες ιδέες και συνταγές.
Για να φτιαχτεί ένα καλό κουσκούς χρειάζονται καλά υλικά, όρεξη, υπομονή, κόπος και μαστοριά. Και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν μαστόρισσες γυναίκες που κρατούν καλά την παράδοση. Με γάλα πρόβειο, κατσικίσιο ή ανάμικτο, αυγά, αλάτι, σπασμένο σιτάρι ή σιμιγδάλι, φτιάχνουν παραδοσιακό κουσκούς. Στην Κρήτη το είπανε κουσκούσι και το φτιάχνουν με αλεύρι, πλιγούρι, αλάτι και νερό. Στο Ανατολικό Αιγαίο το ξέρουν ως πλιγούρι και στη Θράκη το φτιάχνουν σε μικρές στρογγυλές μπαλίτσες.
Η παρασκευή του παραδοσιακού χειροποίητου κουσκούς γίνεται σε ξύλινη κυλινδρική λαξευτή σκάφη και με κόσκινα βγάζουν το έτοιμο, το οποίο απλώνουν για να στεγνώσει. Μαζεύονται δυο-τρεις γυναίκες μαζί, σηκώνουν τα μανίκια τους, ενώνουν τις δυνάμεις και την τέχνη τους μέχρι να βγει το τελικό αποτέλεσμα. Θέλει καλή παρέα για να γίνει και απαιτεί ώρες. Ίσως έτσι βγήκε και η έκφραση «κάνουμε κουσκούς», όταν οι γυναίκες μαζεύονται για να σιγοψιθυρίσουν μυστικά και νέα η μία στην άλλη.
Έχει τις ρίζες του στη λεκάνη της Μεσογείου, στο Μαρόκο, όπου είναι το επίσημο πιάτο όπως και σε πολλές άλλες χώρες της βόρειας Αφρικής. Εκεί το μαγειρεύουν την ιερή μουσουλμανική ημέρα Παρασκευή και για ειδικές περιπτώσεις. Όμως οι αρχαιολογικές ανασκαφές απέδειξαν ότι είναι ένα πανάρχαιο είδος ζυμαρικού, το οποίο προέρχεται από την κουζίνα των Βερβέρων. Οι Βέρβεροι (από την ελληνική λέξη βάρβαρος) είναι ιθαγενείς της Βορείου Αφρικής και ζουν δυτικά της κοιλάδας του Νείλου. Είναι διαμοιρασμένοι κυρίως στην Αλγερία, την Τυνησία, το Μαρόκο και τη Λιβύη.
Καλοκαιρινή σαλάτα με κουσκούς
Υλικά
200 γραμ. κους κους
ζεστό νερό βραστό
1 κλωνάρι σέλινο κομμένο σε κύβους
1 ώριμο αβοκάντο κομμένο σε κύβους
πιπεριές Φλωρίνης χρωματιστές κομμένες σε λωρίδες
100 γραμ. καλαμπόκι βρασμένο
1 αγγούρι κομμένο σε κύβους
8 ντοματίνια
1 καρότο ξυσμένο
½ πορτοκάλι κομμένο σε κύβους
2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανο
Για σάλτσα
100ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γλ. μέλι
Χυμό από μισό πορτοκάλι
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το κους κους και γεμίζουμε με ζεστό νερό. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει.
Στη συνέχεια, σουρώνουμε και μεταφέρουμε στο μπολ όπου θα φτιάξουμε την σαλάτα.
Προσθέτουμε όλα τα υλικά μας και ανακατεύουμε απαλά.
Σε ένα μπολάκι χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε τη σαλάτα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε
Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και φέτα κομμένη σε κύβους.
Καλή επιτυχία!
Την επόμενη Παρασκευή, θα δούμε πώς φτιάχνεται η ρωσική καλοκαιρινή σούπα okroshka.
(πηγή: Κρητικές γεύσεις)