ΑΓΚΥΡΑ, Τουρκία—Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δώσει εντολή στις αντίστοιχες ενεργειακές αρχές τους να ξεκινήσουν αμέσως τεχνικές εργασίες σχετικά με μια ρωσική πρόταση που θα μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατυπώσει την ιδέα της εξαγωγής περισσότερου φυσικού αερίου μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream που διέρχεται κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία, μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream της Βαλτικής Θάλασσας.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ρωσικές και οι τουρκικές ενεργειακές αρχές θα συνεργαστούν για να ορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή της Ανατολικής Θράκης, που συνορεύει με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, φαίνεται να είναι το καλύτερο σημείο.
«Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στο αρμόδιο όργανο της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν», ανέφερε ο Ερντογάν. «Θα διεξάγουν αυτή τη μελέτη. Όπου είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα εγκαταστήσουμε εκεί αυτό το κέντρο διανομής».
«Δεν θα υπάρξει αναμονή», είπε ο Ερντογάν στην πρώτη του δήλωση σχετικά με τη ρωσική πρόταση.
Ο Τούρκος ηγέτης έκανε τα σχόλια την Πέμπτη κατά την επιστροφή του από μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν, όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν. Τα λεγόμενά του μετέδωσε η εφημερίδα Hurriyet και άλλα μέσα ενημέρωσης.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Πούτιν πρότεινε τη μεταφορά φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες που το επιθυμούν μέσω της Τουρκίας, επειδή δεν θεωρεί πλέον τους Nord Stream 1 και 2 “αξιόπιστους” αγωγούς.
Ο υπουργός δήλωσε, ωστόσο, ότι η ρωσική πρόταση πρέπει «να μελετηθεί καλά».
«Υπάρχουν επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, πρέπει να εξεταστούν», είπε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από το Κατάρ. «Αυτό είναι ένα θέμα προσφοράς και ζήτησης. Πόσο η Ευρώπη … είναι έτοιμη να αγοράσει φυσικό αέριο από ένα τέτοιο έργο; Αυτό πρέπει να το επεξεργαστούμε από κοινού».
Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να ανακουφίσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.
«Η αποδυνάμωση της Ευρώπης σε όλες τις πτυχές δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας. Αντιθέτως, είναι ενάντια (στα συμφέροντα της Τουρκίας)», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Η Τουρκία φιλοδοξεί εδώ και καιρό να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο.
Ωστόσο, οι αναλυτές της ενέργειας αμφισβήτησαν την πιθανότητα η πρόταση για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας να πάρει σάρκα και οστά, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να επικρίνουν την αξιοπιστία της Ρωσίας ως προμηθευτή ενέργειας και να αποκαλούν τις περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας πολιτική προσπάθεια να τους διχάσει λόγω της υποστήριξής τους στην Ουκρανία.
Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι η Ρωσία απέτρεψε μια επίθεση στον αγωγό φυσικού αερίου TurkStream, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία κάνει κάθε απαραίτητο βήμα για να προστατεύσει τον αγωγό.
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για τις ενεργειακές της ανάγκες και τον τουρισμό της, έχει επικρίνει τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει ενταχθεί στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Έχει διατηρήσει τους στενούς δεσμούς της τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο και έχει τοποθετηθεί ως μεσολαβητής μεταξύ των δύο. Η Άγκυρα βοήθησε πρόσφατα στη μεσολάβηση βασικών συμφωνιών που επέτρεψαν στην Ουκρανία να συνεχίσει τις εξαγωγές σιτηρών και οδήγησαν σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.