Νέα δημοσκόπηση της Angus Reid δείχνει ότι Καναδοί θεωρούν πιο σημαντικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου από τις εμπορικές ευκαιρίες με την Κίνα.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου, ρώτησε τους συμμετέχοντες ποια πιστεύουν ότι πρέπει να είναι η προτεραιότητα του Καναδά στις συναλλαγές του με την Κίνα και αν ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν αν ο Καναδάς αντισταθεί στην Κίνα.
Τα τρία τέταρτα (77 τοις εκατό) των ερωτηθέντων επέλεξαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου ως πιο σημαντικά για τη σχέση του Καναδά με την Κίνα, σε σύγκριση με το 23 τοις εκατό που έθεσε το εμπόριο και τις επενδύσεις ως υψηλότερη προτεραιότητα.
Το πλειοψηφικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζεται σε όλες τις περιοχές, τα φύλα και το πολιτικό φάσμα, με τουλάχιστον το 72 τοις εκατό σε κάθε ομάδα να πιστεύει ότι τα ηθικά ζητήματα έχουν προτεραιότητα. Η Angus Reid είπε στο Twitter τη Δευτέρα ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι μια «σχετικά σπάνια στιγμή διακομματικής συμφωνίας».
Η άποψη των Καναδών για την Κίνα έχει χειροτερέψει με τα χρόνια. Το 2005, σχεδόν το 60 τοις εκατό είχε θετική άποψη για την κομμουνιστική χώρα, σύμφωνα με προηγούμενες δημοσκοπήσεις της Angus Reid. Σύμφωνα όμως με την τελευταία δημοσκόπηση, μόνο το 16 τοις εκατό έχει ακόμα τέτοια άποψη, ενώ το 84 τοις εκατό των Καναδών βλέπουν αρνητικά το κινεζικό καθεστώς.
«Αυτό κυρίως στο πλαίσιο της μεταχείρισης από το Κινεζικό καθεστώς του πληθυσμού των Ουιγούρων στη δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ – μια μεταχείριση που χαρακτηρίστηκε επίσημα γενοκτονία από το καναδικό κοινοβούλιο πέρυσι», δήλωσε η Angus Reid σε δελτίο τύπου στις 10 Ιανουαρίου.
Στις 8 Δεκεμβρίου 2021, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς δεν θα στείλει επίσημους αντιπροσώπους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο, στα πλαίσια ενός διπλωματικού μποϊκοτάζ, με τους συμμάχους του, για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα.
Ενώ περισσότεροι από τους μισούς Καναδούς υποστήριξαν τη χρήση διπλωματικού μποϊκοτάζ σε δημοσκόπηση του Νοεμβρίου, η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι το 58 τοις εκατό των ερωτηθέντων ανησυχεί για τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.
Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 61 τοις εκατό των Καναδών θα προτιμούσε η χώρα τους να εμπορεύεται λιγότερο με την Κίνα, παρόλο τις εμπορικές συναλλαγές αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς και από τον Καναδά έως το 2020. Η μειοψηφία, 24 τοις εκατό, λέει ότι η Κίνα είναι καλός εμπορικός εταίρος.
Από εκείνους που θέλουν ο Καναδάς να κάνει λιγότερες συναλλαγές με την Κίνα, το 28 τοις εκατό πιστεύει ότι είναι δυνατό να το κάνει χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία του Καναδά, καθώς «ο Καναδάς θα μπορούσε να αναπληρώσει τυχόν οικονομικές απώλειες με άλλες χώρες». Ένα 60 τοις εκατό λέει ότι δεν είναι απολύτως εφικτό, αλλά θα μπορούσε να το κάνει με μικρό οικονομικό αντίκτυπο.
Η Angus Reid αναφέρει επίσης τις πιθανές αλλαγές στη σινο-καναδική σχέση αφότου ο Τρουντό διόρισε την Τζόντι Τόμας, τωρινή αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, ως νέα σύμβουλό του για θέματα εθνικής ασφάλειας και πληροφοριών από τις 11 Ιανουαρίου. Η Τόμας έχει περιγραφεί ως πολέμια της Κίνας, σύμφωνα με άρθρο της Globe and Mail στις 6 Ιανουαρίου.
Ωστόσο, περισσότεροι από επτά στους δέκα (73 τοις εκατό) Καναδοί πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστικό ότι οτιδήποτε κάνει ο Καναδάς θα αλλάξει τη συμπεριφορά της Κίνας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Οι παλαιότεροι ψηφοφόροι των Συντηρητικών (79%) είναι οι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι ο Καναδάς είναι ανίσχυρος να επηρεάσει την Κίνα, ενώ οι παλαιότεροι ψηφοφόροι των Φιλελευθέρων (25%) και του NDP (24%) είναι οι πιο πιθανό να διαφωνήσουν, πρόσθεσε.
Η Angus Reid διεξήγαγε την ηλεκτρονική έρευνα με ένα τυχαιοποιημένο δείγμα 2.005 Καναδών που είναι μέλη του φόρουμ της Angus Reid μεταξύ 26 Νοεμβρίου 2021 και 29 Νοεμβρίου 2021. Με περιθώριο σφάλματος +/-2 ποσοστιαίες μονάδες, 19 φορές στις 20.