Οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Γαλλίας προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι θα προχωρήσουν σε «συγκεκριμένα μέτρα» αν δεν σταματήσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, σειρά αεροπορικών επιδρομών σε θέσεις της Χαμάς την Παρασκευή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη νέα χερσαία επιχείρηση με την ονομασία «Άρματα του Γεδεών», η οποία αποσκοπεί στην «επιχειρησιακή κυριαρχία» τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Στην κοινή δήλωση που εξέδωσε τη Δευτέρα η βρετανική κυβέρνηση, τονίζεται: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην περαιτέρω κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Το επίπεδο της ανθρώπινης οδύνης είναι αβάσταχτο. Η χθεσινή ανακοίνωση του Ισραήλ, ότι θα επιτρέψει μόνο βασικές ποσότητες τροφίμων, είναι εντελώς ανεπαρκής».
Η ίδια δήλωση καλεί επίσης τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα τους εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους «που κρατά τόσο βάναυσα από τις 7 Οκτωβρίου 2023».
Οι τρεις χώρες αναγνωρίζουν πως το Ισραήλ υπέστη «ειδεχθή επίθεση» στις 7 Οκτωβρίου και τονίζουν πως στηρίζουν το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα απέναντι στην τρομοκρατία. Παράλληλα, σημειώνουν πως «η παρούσα κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη».
Αναφορικά με τους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, οι ηγέτες αναφέρουν: «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια επέκτασης των εποικισμών. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τους παράνομους εποικισμούς που υπονομεύουν τη βιωσιμότητα ενός παλαιστινιακού κράτους και τη σταθερότητα τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων».
Απαντώντας, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε: «Οι ηγέτες του Λονδίνου, της Οττάβα και του Παρισιού προσφέρουν ένα τεράστιο έπαθλο για τη γενοκτονική επίθεση εναντίον του Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου, ενθαρρύνοντας παρόμοιες θηριωδίες».
Η Χαμάς χαρακτήρισε την κοινή δήλωση «σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
Διεθνείς πιέσεις
Το Ισραήλ δέχεται εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και νερού στη Γάζα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση, ιδίως μεταξύ των παιδιών.
Σε βίντεο που ανάρτησε στις 19 Μαΐου στην πλατφόρμα Χ, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, αποδίδοντάς τη σε πιέσεις από συμμάχους του Ισραήλ.
Χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, ανέφερε πως «οι καλύτεροι φίλοι του Ισραήλ στον κόσμο», συμπεριλαμβανομένων και γερουσιαστών, του είπαν: «Δεν μπορούμε να ανεχθούμε εικόνες πείνας, μαζικής λιμοκτονίας. Δεν θα μπορέσουμε να σας στηρίξουμε».
Ο Νετανιάχου διευκρίνισε ότι η βοήθεια θα είναι περιορισμένη και το Ισραήλ θα διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο στη Γάζα, ώστε να αποτραπεί η κατάχρησή της από τη Χαμάς, όπως έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν.
Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού και νυν επικεφαλής του κόμματος Δημοκρατικοί, Γιαΐρ Γκολάν, δήλωσε στο ραδιόφωνο Reshet Bet: «Ένα λογικό κράτος δεν πολεμά αμάχους, δεν σκοτώνει παιδιά για χόμπι και δεν επιδιώκει την εκδίωξη πληθυσμών».
Ο Νετανιάχου καταδίκασε τις δηλώσεις αυτές, κάνοντας λόγο για «ακραία υποκίνηση» κατά των Ισραηλινών στρατιωτών.
Την Παρασκευή, ερωτηθείς για τη νέα επίθεση του Ισραήλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Πιστεύω ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τους Παλαιστίνιους. Πολλοί άνθρωποι στη Γάζα λιμοκτονούν. Οφείλουμε να δούμε και τις δύο πλευρές».
Ο Τομ Φλέτσερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα, προειδοποίησε στο BBC ότι 14.000 βρέφη κινδυνεύουν να πεθάνουν τις επόμενες 48 ώρες αν δεν φτάσει επειγόντως βοήθεια.
Χαρακτήρισε τη βοήθεια πέντε φορτηγών που επετράπη να εισέλθουν στη Γάζα τη Δευτέρα ως «σταγόνα στον ωκεανό».
Στα τέλη Απριλίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα τροφίμων στη Γάζα έχουν εξαντληθεί. Ο Τραμπ δήλωσε ότι παρότρυνε τον Νετανιάχου να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων και φαρμάκων.
Η σύγκρουση στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν τρομοκράτες υπό την ηγεσία της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας γύρω στους 250, που μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Το Ισραήλ απάντησε με αεροπορικές επιδρομές και χερσαία επιχείρηση. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ισχυρίζεται ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 53.000 Παλαιστινίων, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Το Ισραήλ επισημαίνει ότι, συγκριτικά με άλλες συγκρούσεις, οι απώλειες αμάχων παραμένουν περιορισμένες, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Χαμάς για τη χρήση αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες.
Έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς βρίσκονται σε εξέλιξη στο Κατάρ.
Με πληροφορίες από Associated Press και Reuters.