Σάββατο, 19 Απρ, 2025

Κανελόνια με σπανάκι και ρικότα τόφου

Τα κανελόνια με σπανάκι είναι μία δημοφιλής, πιο ανάλαφρη παραλλαγή της κλασικής συνταγής με τον κιμά, κατάλληλη για χορτοφαγία ή νηστεία.

Εμπλουτίζουμε τη γέμιση με μία ρικότα από τόφου (ή ανθότυρο), την οποία ανακατεύουμε με το σπανάκι πριν γεμίσουμε τα κανελόνια. Μια απλή αλλά νόστιμη σάλτσα ντομάτας συμπληρώνει τη γεύση.

Υλικά

Για τη ρικότα 

  • 400 γρ. τόφου (ή ανθότυρο)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • ½ κ.σ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο & χοντροκομμένο
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 400 γρ. τριμμένη ντομάτα
  • 50 γρ. ντοματοπελτέ
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. ξερό βασιλικό
  • 1 κ.γλ. ξερή ρίγανη
  • ½ κ.γλ. ξερό θυμάρι
  • 1 κ.γλ. σκόρδο σκόνη
  • 1 κ.γλ. σιρόπι αγαύης ή μαύρη ζάχαρη (προαιρετικά)
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα κανελόνια

  • 250 γρ. κανελόνια
  • φυτικό τυρί, τριμμένο, της επιλογής μας
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε στο μούλτι το τόφου, το σκόρδο, τη διατροφική μαγιά, τον χυμό λεμονιού, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 6-8 λεπτα. Προσθέτουμε το σκόρδο και το σπανάκι και κλείνουμε το καπάκι για 3-4 λεπτά ή μέχρι να πέσει σε όγκο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ρικότα, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν.

Λαδώνουμε πολύ καλά ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε στη βάση του 5 κ.σ. σάλτσα ντομάτας, γεμίζουμε τα κανελόνια με τη γέμιση και τα τοποθετούμε κολλητά και ομοιόμορφα σε μία στρώση. Αν κάποια κανελόνια δεν χωράνε στο σκεύος, τα κόβουμε στη μέση. Αν μας περισσέψει γέμιση, τη ρίχνουμε ανάμεσα στα κανελόνια.

Καλύπτουμε τα κανελόνια με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζουμε με το φυτικό τυρί, καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C στον αέρα, για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 15-20 λεπτά. Σερβίρουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή όρεξη!

Πηγή: Madame Ginger

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε