Τρίτη, 15 Απρ, 2025
(α) Ground Picture/Shutterstock | (δ) Ευγενική παραχώρηση της Κέιλυ Λόου

Κάποτε, το μόνο παιδί στην τάξη χωρίς κινητό – Χρόνια αργότερα, ευχαριστεί τους γονείς του

Ένας δεκατετράχρονος μαθητής, που μεγάλωσε χωρίς κινητό, ευχαριστεί τους γονείς του για αυτά τα χρόνια ελευθερίας από τις οθόνες και τους κινδύνους της απεριόριστης πρόσβασης στο διαδίκτυο

Η Κέιλυ Λόου, πρώην νοσηλεύτρια και μητέρα πλήρους απασχόλησης, και ο σύζυγός της, Μάικ Λόου, δικηγόρος, είναι παντρεμένοι εδώ και 18 χρόνια. Ζουν στην Αλμπέρτα του Καναδά μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους.

Όταν ο μεγαλύτερος γιος τους, σήμερα 14 ετών, άρχισε να ζητάει κινητό τηλέφωνο, από την Δ΄ Δημοτικού, είπαν και οι δύο όχι.

The couple with their four children. (Courtesy of <a href="https://www.instagram.com/book_cram/">Kaylee Low</a>)
Το ζευγάρι, με τα τέσσερα παιδιά τους. (Ευγενική παραχώρηση της Κέιλυ Λόου)

 

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή

«Οι συνομίληκοί του αποκτούσαν smartphone», δήλωσε η κυρία Λόου στην Epoch Times. «Αλλά από εμπειρίες γνωστών μας, γνωρίζαμε ότι ένα κινητό τηλέφωνο θα αύξανε τον κίνδυνο έκθεσης στην πορνογραφία, καθώς και άλλους κινδύνους, και είχαμε την αίσθηση ότι δεν ήταν η σωστή στιγμή.»

Το ζευγάρι σταδιακά έμαθε πολλά σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης κινητού τηλεφώνου σε παιδιά και εφήβους. Γνωρίζοντας περισσότερα για την επίδραση του κινητού στην ψυχική υγεία και τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, έγιναν «πιο συνειδητοποιημένοι» σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά: έπρεπε να γίνει σιγά-σιγά, σταδιακά και στην κατάλληλη ηλικία. Η χρήση του κινητού βρέθηκε στο επίκεντρο των οικογενειακών συζητήσεων.

«Συχνά συζητούσαμε, και εξακολουθούμε να το κάνουμε, για τους λόγους που νόμιζε ότι χρειαζόταν ένα τηλέφωνο. Με ποιους τρόπους θα τον εξυπηρετούσε ως εργαλείο…», εξηγεί η κα Λόου. «Εξετάζοντας τον τρόπο ζωής μας και το πρόγραμμά μας, καταλήγαμε στο συμπέρασμα, όλοι μαζί ως οικογένεια, ότι δεν ήταν ακόμη καιρός.»

«Δεν θα έλεγα ότι υπήρξε κάποια επανάσταση. Νομίζω ότι η πιο δύσκολη χρονιά γι’ αυτόν, από αυτήν την άποψη, ήταν η ΣΤ΄ Δημοτικού. Υπήρχαν 34 παιδιά [στην τάξη του] και ήταν ο μόνος που δεν είχε smartphone.»

The couple's oldest son. (Courtesy of <a href="https://www.instagram.com/book_cram/">Kaylee Low</a>)
Ο μεγαλύτερος γιος των Λόου. (Ευγενική παραχώρηση της Κέιλυ Λόου)

 

Τις στιγμές που ο γιος τους απογοητευόταν, ο κος και η κα Λόου προσπαθούσαν να του εξηγούν τους λόγους που ήθελαν να περιμένουν, επιτρέποντας του ταυτόχρονα να εκφράζει τα συναισθήματά του. «Προσπαθήσαμε πραγματικά να τον ακούσουμε, να επικυρώσουμε τα συναισθήματά του, να βρούμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να τον υποστηρίξουμε», δήλωσε η κα Λόου.

«Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μια σχέση με τα παιδιά μας. Πρέπει να περνάμε χρόνο μαζί τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια οικογενειακή κουλτούρα, με τις δικές μας παραδόσεις και τα πράγματα στα οποία τα παιδιά μας μπορούν να στηρίζονται και να ξέρουν ότι αυτά είναι τα πράγματα στα οποία μπορούν να βασίζονται ότι θα συμβαίνουν πάντα στην οικογένειά τους. Έτσι, όταν έχετε μια σχέση με το παιδί σας, αυτές οι συζητήσεις μπορούν να περάσουν ως ‘κάτι που το κάνουμε επειδή σ’ αγαπάμε και θέλουμε το καλύτερο για σένα’ και όχι ως αυταρχισμός ή γονεϊκή απαίτηση.»

Mrs. Low recommends books like "<a href="https://amzn.to/3v480bA">Creating A Tech Healthy Family</a>" by Andrea Davis and "<a href="https://amzn.to/46YUtz7">Glow Kids</a>” by Nicholas Kardaras to help parents devise a "tech healthy plan" for their kids. (Courtesy of <a href="https://www.instagram.com/book_cram/">Kaylee Low</a>)
Η κα Λόου συνιστά βιβλία όπως το «Creating A Tech Healthy Family» της Άντρεα Ντέηβις και το «Glow Kids» του Νίκολας Καρδαρά, που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να καταστρώσουν ένα «τεχνολογικά υγιές πλάνο» για τα παιδιά τους. (Ευγενική παραχώρηση της Κέιλυ Λόου)

 

Για να ενισχύσουν τη συντροφικότητα μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι Λόου διοργανώνουν κάθε εβδομάδα μια οικογενειακή συνάντηση, όπου ο καθένας μοιράζεται μια κορυφαία στιγμή, μία δυσκολία και κάτι που περιμένει με ανυπομονησία. Κάθε γονιός προγραμματίζει επίσης χρόνο με κάθε ένα από τα τέσσερα παιδιά του μία φορά το μήνα. Τα παιδιά διαλέγουν τη δραστηριότητα, με μόνη επιφύλαξη πως «ό,τι κι αν κάνουμε, πρέπει να μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε».

«Ο χειρισμός δύσκολων καταστάσεων καταλήγει στο να έχουμε κατ’ αρχήν μια σχέση μαζί τους – μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε σε θέση να τα επηρεάσουμε πραγματικά», δήλωσε η κα Λόου.

Με γνώμονα την επιτυχία

Η κύρια πρόκληση για τον μεγαλύτερο γιο των Λόου, μπαίνοντας στην εφηβεία χωρίς κινητό τηλέφωνο, δεν ήταν η πίεση των συνομηλίκων αλλά η μοναξιά, παρόλο που πάντα είχε πολλούς φίλους.

«Όλοι το έχουμε δει. Όλοι το κάνουμε, όλοι σπεύδουμε να στραφούμε στις συσκευές μας όταν βαριόμαστε, όταν νιώθουμε άβολα ή όταν έχουμε ένα λεπτό ελεύθερο», λέει η κα Λόου. «Πιστεύω ότι όταν τα μάτια μας είναι στραμμένα στο τηλέφωνό μας, πραγματικά δημιουργείται μία συναισθηματική απόσταση ανάμεσα σε εμάς και τους ανθρώπους που είναι μαζί μας, και το νιώθουμε αυτό ανεξάρτητα από την ηλικία μας. Νομίζω ότι αυτό άρχισε να συμβαίνει όλο και περισσότερο στο σχολείο. […] Ήταν η μοναξιά τού να μην ακολουθείς την πεπατημένη.»

Ωστόσο, στη Β΄ Γυμνασίου, ο έφηβος σταμάτησε να ζητάει κινητό. Είχε αρχίσει να παρατηρεί ότι ορισμένοι συμμαθητές του, που συχνά έπαιζαν όλη νύχτα με το τηλέφωνο, ήταν πιο αγχωμένοι από ό,τι ήταν παλιότερα, δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους ή έμοιαζαν αποκομμένοι από τον κόσμο γύρω τους. Κάποιοι από αυτούς είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για τις εξωσχολικές δραστηριότητες και «φαίνονταν πραγματικά δυστυχισμένοι». Σταδιακά, ήρθε πιο κοντά με τα αδέλφια και τα ξαδέλφια του, μίλησε ειλικρινά με τους γονείς του και ανέπτυξε το θάρρος να κάνει γνωριμίες.

«Παρατήρησα ότι είναι σε θέση να κοιτάζει τους ανθρώπους στα μάτια όταν τους μιλάει», είπε η μητέρα του. «Τον βρίσκω πιο παρόντα και δεν αποσπάται εύκολα η προσοχή του. Βρίσκει χαρά στις υπαίθριες δραστηριότητες και στα εξωσχολικά προγράμματα. Έχει κίνητρο να πετύχει στη ζωή.

»Όταν τον ρώτησα με ποιους τρόπους αισθάνεται ότι ωφελείται, είπε ότι ‘δεν χρειάζεται να κουβαλάει τον κόσμο στην τσέπη του’. Είπε ότι τα παιδιά στο σχολείο αγχώνονται για το πόσα like θα πάρουν ή για το τι συμβαίνει σε κάποιο τυχαίο μέρος του κόσμου. Αυτό τού δίνει μία αίσθηση ελευθερίας. Δεν κουβαλάει μαζί του το βάρος όλου του κόσμου, όπως τα παιδιά που είναι εκτεθειμένα στο διαδίκτυο.»

(Courtesy of <a href="https://www.instagram.com/book_cram/">Kaylee Low</a>)
(Ευγενική παραχώρηση της Κέιλυ Λόου)

 

Ο έφηβος έχει επίσης αποφύγει την πίεση των συνομηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το cyberbullying και τις «δυνητικά επικίνδυνες τάσεις και προκλήσεις» που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Είναι αθλητικός και του αρέσει να διαβάζει, να γράφει τραγούδια στην κιθάρα του, να κάνει πεζοπορία, κάμπινγκ και σκι με την οικογένεια του.

Με γνώμονα τις μελλοντικές του ανάγκες, οι Λόου σχεδιάζουν τώρα να τον εισαγάγουν σταδιακά στη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

«Τον προετοιμάζουμε για την ενηλικίωση, όταν δεν θα ζει μαζί μας», δήλωσε η κα Λόου. «Θα ξεκινήσουμε με αυτό το οικογενειακό τηλέφωνο. Αν όλα πάνε καλά και το χρησιμοποιεί υπεύθυνα, τότε σε ένα ή δύο χρόνια θα μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες εφαρμογές σε αυτό. Με την πάροδο του χρόνου, θα έχει τελικά ένα smartphone.»

Βοηθώντας άλλους

Για να βοηθήσει άλλους γονείς και παιδιά, η κα Λόου συνιστά μερικά από τα αγαπημένα της βιβλία: «Creating A Tech Healthy Family» της Αντρέα Ντέιβις, «Glow Kids» του Νίκολας Καρδαρά, «Reset Your Child’s Brain» της Δρος Βικτόρια Ντάνκλεϊ και «Good Pictures Bad Pictures Jr. – A Simple Plan to Protect Young Minds» της Kρίστεν Α. Τζένσον.

Η ίδια λέει: «Κάντε μια μικρή αλλαγή, διατηρήστε τη για λίγο, στη συνέχεια προσθέστε άλλη μία μικρή αλλαγή, διατηρήστε τη και συνεχίστε με αυτόν τον τρόπο. Να είστε συγκεκριμένοι στη χρήση της τεχνολογίας. Στην αρχή, οι αλλαγές μπορεί να φαίνονται δύσκολες, επειδή όταν απομακρύνετε τις οθόνες [από τα παιδιά], πρόκειται για πραγματική απόσυρση. Είναι σαν να συμβαίνει ένα βραχυκύκλωμα στον εγκέφαλο […] το βλέπουμε αυτό στα ξεσπάσματα θυμού. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, δεν θα το επιθυμούν. Αν μπορέσετε να επιμείνετε, θα γίνει ευκολότερο. Κάντε το στοχευμένα και εμπιστευτείτε τη διαδικασία: θα πετύχει.

»Θέλω οι γονείς να έχουν την ελπίδα ότι [τα πράγματα] είναι δυνατόν να αλλάξουν. O εγκέφαλος είναι ένα εκπληκτικό όργανο. Μπορεί να ανακάμψει, να θεραπευτεί και να αλλάξει. Η αλλαγή μπορεί να συμβεί.»

Κανένα από τα παιδιά των Λόου δεν διαθέτει μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο πατέρας τους δεν είχε ποτέ. Η κα Λόου έκανε ένα δεκαετές διάλειμμα, πριν επιστρέψει στο Instagram το 2022 για να μοιραστεί τις απόψεις της σχετικά με τη ρύθμιση της χρήσης της οθόνης και  μιλάει από εμπειρία.

«Ένιωθα ότι είχα πολύ περισσότερο χρόνο όταν δεν ήμουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», είπε. «Μου άρεσε επίσης που οι σχέσεις μου με τους ανθρώπους ήταν αυτό που συνέβαινε πρόσωπο με πρόσωπο, από κοντά. […] Ένιωσα ότι θα έπρεπε να ξεκινήσω έναν λογαριασμό στο Instagram απλά για να προσπαθήσω να μοιραστώ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πράγματα που μαθαίνω για τις οθόνες, για να προσπαθήσω να βοηθήσω τους γονείς στην κοινότητά μου.»

Η κα Λόου φροντίζει να γυμνάζεται και να διαβάζει τη Βίβλο πριν πλησιάσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει χρονικό όριο 15 λεπτών στην εφαρμογή για να περιορίζει στο ελάχιστο το scrolling. Δεν ασχολείται καθόλου τις Κυριακές και κάνει διάλειμμα για μία ή δύο εβδομάδες κάθε δύο μήνες.

Η διαδικτυακή της παρουσία εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος. Μια ανάρτηση σχετικά με τον γιο της που μεγάλωσε χωρίς κινητό τηλέφωνο διαδόθηκε μαζικά, ξεπερνώντας τις 5 εκατομμύρια προβολές μέχρι σήμερα.

(Courtesy of <a href="https://www.instagram.com/book_cram/">Kaylee Low</a>)
(Ευγενική παραχώρηση της Κέιλυ Λόου)

 

«Χαίρομαι αν μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε νιώθει μόνος στην προσπάθειά του να διαχειριστεί την τεχνολογία σε σχέση με τα παιδιά», δήλωσε στην Epoch Times. «Η τεχνολογία είναι χρήσιμη και είναι ένα σπουδαίο εργαλείο, αλλά μερικές φορές παρασυρόμαστε απλά και μόνο επειδή είναι βολικό.

» Δεν μπορούμε, όμως, να περιμένουμε από τα παιδιά μας να σκέφτονται ή να ενεργούν σαν ενήλικες όταν τους παραδίδουμε ένα κινητό τηλέφωνο με απεριόριστη πρόσβαση σε όλα όσα έχει πρόσβαση ένας ενήλικας. Οι συνεχείς και υψηλές εκρήξεις ντοπαμίνης [που δημιουργούνται] μπορεί να επανασυνδέσουν τα μονοπάτια στον εγκέφαλό μας και να οδηγήσουν σε εθισμό.»

Η κα Λόου συμβουλεύει τους άλλους γονείς να καθυστερήσουν να δώσουν στο παιδί τους κινητό τηλέφωνο όσο το δυνατόν περισσότερο ή να περιορίσουν τη χρήση με μη βλαβερό τρόπο, να κάνουν συζητούν ανοιχτά με τα παιδιά τους εξηγώντας τη σκέψη και τα κίνητρα τους, και να εμπιστευτούν το ένστικτό τους.

«Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να κάνετε μικρές αλλαγές και να αισθάνεστε αισιόδοξοι», δήλωσε.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε