Η καρμπονάρα, με την πλούσια και κρεμώδη σάλτσα της, είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο. Αυτή η ανάλαφρη παραλλαγή προσθέτει μια φρέσκια πινελιά στην παραδοσιακή συνταγή.
Η παραλλαγή στηρίζεται στα τρυφερά κολοκύθια και νεαρά πράσα, ενώ φέτες μανιταριών δίνουν μια πιο σαρκώδη υφή. Οι γεύσεις τονίζονται με αρωματικό φρέσκο βασιλικό και παρμεζάνα για μια πικάντικη πινελιά. Είναι ένα γρήγορο, εύκολο και χορτοφαγικό πιάτο.
Χρήσιμες συμβουλές
- Χρησιμοποιήστε 3 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο αντί για λιωμένες σκελίδες
- Οποιοδήποτε είδος ζυμαρικών είναι κατάλληλο: σπαγγέτι, πένες, βίδες, κλπ
Καρμπονάρα με λαχανικά
Για 2 άτομα
Υλικά
- 500 γραμμάρια φετουτσίνι (ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό)
- 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
- 3 φλιτζάνια πράσα σε φέτες, πράσινα και λευκά μέρη
- 2 φλιτζάνια κολοκύθι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 φλιτζάνι κρεμμύδι σε κύβους
- 6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 κ.γλ. ξηρή ρίγανη
- 2 φλιτζάνια μανιτάρια σε φέτες
- 1 αυγό
- 1/4 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1/2 φλιτζάνι φύλλα βασιλικού
- 2 κ.σ. παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Βράστε νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη κατά τα 3/4. Προσθέστε τα ζυμαρικά και βράστε για 10 λεπτά. Δοκιμάστε για να βεβαιωθείτε ότι τα ζυμαρικά είναι μαγειρεμένα, αλλά ακόμα al dente. Αφήστε για άλλα 2 λεπτά αν χρειάζεται. Αφαιρέστε 1/2 φλιτζάνι νερό από το βράσιμο σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη. Στραγγίξτε τα ζυμαρικά.
Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε τα πράσα και τα κολοκύθια. Σωτάρετε για 4 λεπτά και ύστερα προσθέστε το κρεμμύδι και πιο μετά το σκόρδο. Σωτάρετε για 6-7 λεπτά. Προσθέστε τη ρίγανη και ανακατέψτε για να αναμειχθούν τα υλικά. Προσθέστε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά στο τηγάνι. Ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τα μανιτάρια. Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε το αυγό και την κρέμα γάλακτος μαζί. Ρίξτε τα στο τηγάνι και ανακατέψτε ξανά. Προσθέστε λίγο από το νερό που κρατήσατε από το βράσιμο των ζυμαρικών, αν χρειαστεί, για να έχετε μια ομοιογενή σάλτσα. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μοιράστε σε δύο πιάτα και πασπαλίστε με βασιλικό και παρμεζάνα.
Της Linda Gassenheimer, Tribune News Service