Το καρπάτσο (carpaccio) αποτελείται από πολύ λεπτές φέτες ωμού κρέατος ή ψαριού (όπως βοδινό, μοσχάρι, ελάφι, σολομό ή τόνο) και σερβίρεται συνήθως ως ορεκτικό.
Η συνταγή που ακολουθεί βασίζεται στον τόνο και δίνει ένα ανάλαφρο αλλά εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα, εύκολα και γρήγορα.
Υλικά
-
Τόνος (σε ένα κομμάτι) περίπου 400 γρ
-
100 γραμμάρια μανιταριών
-
1 ντομάτα
-
1 σκελίδα σκόρδου
-
κρέμα βαλσάμικου
-
λεμόνι
-
μουστάρδα
-
Πιπέρι
-
Μαϊντανός
-
Αλάτι
Εκτέλεση
-
Για να μπορέσουμε να κόψουμε τον τόνο σε όσο πιο λεπτές φέτες γίνεται, πρέπει πρώτα να τον σκληρύνουμε. Γι’ αυτό τον καθαρίζουμε καλά, τον τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τον φυλάμε στο ψυγείο.
-
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό. Όταν δούμε ότι ο τόνος μπορεί να κοπεί χωρίς να τον ξεκολλήσουμε, θα τον βγάλουμε από το ψυγείο. Με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι θα κόψουμε πολύ λεπτές φέτες και θα τις τακτοποιήσουμε σε ένα πιάτο.
-
Αλατοπιπερώνουμε και τώρα σκεπάζουμε τον τόνο για να είναι πιο ζουμερός. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις κόβουμε σε φέτες ίδιου πάχους με τον τόνο, και τις σκεπάζουμε.
-
Καθαρίζουμε καλά τα μανιτάρια και κάνουμε το ίδιο. Με το σκόρδο και τον μαϊντανό θα φτιάξουμε μια βινεγκρέτ (προσθέτοντας χυμό λεμονιού). Όταν είναι έτοιμη, η σάλτσα θα καλύψουμε με αυτήν όλο τον τόνο. Τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.
-
Το καρπάτσο τόνου συνδυάζεται ιδανικά είναι λευκό κρασί.
Πηγή: kikkoman
Επιμέλεια: Βαλεντίνα Λισάκ & Αλία Ζάε