Γεμάτα αντιοξειδωτικά και πλούσια σε βιταμίνες C και E, οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ενθαρρύνουν την ενεργητική ανάπτυξη των κυττάρων και προστατεύουν το σώμα σας από χρόνιες φλεγμονές. Απολαύστε τους ωμούς, κάντε τους σιρόπι, τσάι και μαρμελάδα ή χρησιμοποιήστε τους για να φτιάξετε λάδι για την περιποίηση της επιδερμίδας.
Τι είναι οι καρποί αγριοτριανταφυλλιάς;
Οι καρποί αγριοτριανταφυλλιάς είναι τα μικρά, στρογγυλά ή οβάλ φρούτα που σχηματίζονται στις άγριες τριανταφυλλιές αφού μαραθούν τα άνθη. Είναι ενδημικοί στην Ευρώπη, την Ασία και τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες, και ευδοκιμούν σε φυσικούς φράχτες και κατά μήκος δασών, δρόμων και παράκτιων περιοχών.
Αν δεν φυτρώνουν άγριες τριανταφυλλιές κοντά σας ώστε να μαζέψετε τους καρπούς, διατίθενται σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής σε αποξηραμένη συνήθως μορφή.
Συνήθως χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σκόνης, τσαγιού, μαρμελάδας, οξύμελου, σε μπάρες φρούτων, για βάμματα ή έλαια περιποίησης δέρματος.
Διαλέξτε την κατάλληλη ποικιλία
Για φαγητό χρησιπμοποιούνται περισσότερο οι καρποί της κοινής αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa canina), της αγριοτριανταφυλλιάς (Rosa corymbifera) ή της ιαπωνικής τριανταφυλλιάς (Rosa rugosa). Ωστόσο, όλες οι ποικιλίες είναι ασφαλείς για κατανάλωση και μη τοξικές, αν και ορισμένες μπορεί να έχουν λιγότερο ευχάριστη γεύση.
Μπορείτε να αναγνωρίσετε την κοινή αγριοτριανταφυλλιά από τα πολλά αγκάθια της, ενώ η αγριοτριανταφυλλιά έχει λιγότερα αγκάθια και ελαφρώς μεγαλύτερα λουλούδια. Η ιαπωνική τριανταφυλλιά κατάγεται από την Ιαπωνία, εξ ου και το όνομά της.
Πριν αγοράσετε μια νέα αγριοτριανταφυλλιά να θυμάστε ότι οι παλαιότερες ποικιλίες τριαντάφυλλων τείνουν να περιέχουν πιο ευεργετικές φυτικές ουσίες από τα νεότερα υβρίδια. Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plants διαπίστωσε ότι πολλά σύγχρονα τριαντάφυλλα συχνά καλλιεργούνται για τα εντυπωσιακά, αρωματικά άνθη τους και την αντοχή τους στις ασθένειες και όχι για την ποιότητα των καρπών τους ή τα θρεπτικά τους οφέλη.
Ιδιότητες των καρπών της αγριοτριανταφυλλιάς και οφέλη για την υγεία
Για αιώνες, η αγριοτριανταφυλλιά εκτιμάται στην παραδοσιακή ιατρική για τις θεραπευτικές και προστατευτικές της ιδιότητες. Οι βοτανολόγοι χρησιμοποιούσαν αλοιφές από αγριοτριανταφυλλιά για να καταπραΰνουν τον ερεθισμό του δέρματος, ενώ οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν τσάι για να βοηθήσουν στην ανάρρωση από κρυολογήματα, γρίπη και άλλες λοιμώξεις. Ο καρπός της εκτιμάται επίσης για την ανακούφιση των πόνων στις αρθρώσεις και την ταχύτερη ανάρρωση μετά από ασθένεια ή τραυματισμό.
Σήμερα, η επιστημονική έρευνα υποστηρίζει μεγάλο μέρος αυτής της παραδοσιακής σοφίας και έχει διαπιστώσει ότι οι φρέσκοι καρποί είναι από τις πλουσιότερες πηγές L-ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C), ξεπερνώντας πολλά φρούτα και λαχανικά.
Οι καρποί αγριοτριανταφυλλιάς είναι επίσης πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στην προστασία του οργανισμού από χρόνιες φλεγμονές.
Ακόμη, περιέχουν πολλά καροτενοειδή και τοκοφερόλες, φυτικές χρωστικές ουσίες και λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά που ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνες Α και Ε. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προάγουν την υγεία των ματιών, ενισχύουν την ελαστικότητα του δέρματος και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες.
Οι σπόροι των καρπών της αγριοτριανταφυλλιάς περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του. Και ο ίδιος ο καρπός περιέχει κάποια λιπαρά οξέα, αν και σε μικρότερες συγκεντρώσεις. Αυτά τα υγιεινά λίπη συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ωφελούν την αρτηριακή πίεση. Μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός αυτών των λιπών και των αντιοξειδωτικών ενώσεων προσδίδει στο έλαιο της αγριοτριανταφυλλιάς θρεπτικές και προστατευτικές ιδιότητες για το δέρμα.
Όταν χρησιμοποιείτε φρέσκους καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς για να φτιάξετε τσάι, χρησιμοποιήστε ολόκληρο τον καρπό και σουρώστε μετά το βύθισμα. Αν και οι σπόροι αγριοτριανταφυλλιάς προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, μπορεί να ερεθίσουν τους βλεννογόνους του στόματος, του λαιμού και του πεπτικού σωλήνα λόγω των μικρών, τριχωτών ινών που τους καλύπτουν.

Συγκομιδή και προετοιμασία
Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς ωριμάζουν στις αρχές του φθινοπώρου, και όταν είναι έτοιμοι για συγκομιδή γίνονται έντονα κόκκινοι και σφιχτοί.
Αποφύγετε όσους είναι πράσινοι ή αρχίζουν να γίνονται καφέ. Καθώς η θερμοκρασία πέφτει, γίνονται πιο γλυκείς και μαλακοί, ιδανικοί για χαλαρωτικά τσάγια από βότανα και νόστιμες μαρμελάδες.
Συγκομίστε από καθαρές περιοχές, χωρίς φυτοφάρμακα. Φορέστε γάντια ή χρησιμοποιήστε ψαλίδι κλαδέματος για να προστατέψετε τα χέρια σας από τα αγκάθια. Μόλις συγκομιστούν, οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκοι ή να αποξηρανθούν για να συντηρηθούν για μήνες. Οι πλήρως αποξηραμένοι καρποί μπορούν να αποθηκευτούν σε αεροστεγές δοχείο σε σκοτεινό, δροσερό μέρος για έως και ένα έτος.
Σημαντική σημείωση: Συγκομίζετε μόνο φυτά και φρούτα που μπορείτε να αναγνωρίσετε και πάρτε μόνο όσα χρειάζεστε. Οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς αποτελούν τροφή για τα άγρια ζώα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Τσάι από καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς
Το τσάι από καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην προστασία από την κυτταρική βλάβη.
Συστατικά
- 1 έως 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένους καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς (ή ~1/4 φλιτζανιού αν ετοιμάζετε το τσάι με φρέσκα φρούτα)
- Νερό
Παρασκευή
Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα μίσχων λουλουδιών και μαυρισμένων κεφαλών φρούτων. Συνθλίψτε ή αλέστε ελαφρά τους καρπούς σε γουδί για να απελευθερωθούν τα θρεπτικά συστατικά.
Τοποθετήστε τους αλεσμένους καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς σε ένα φίλτρο τσαγιού με λεπτό πλέγμα ή σε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα φλιτζάνι. Ρίξτε βραστό νερό πάνω από τους καρπούς και αφήστε να μουλιάσουν για 15 έως 20 λεπτά.
Σουρώστε καλά το τσάι για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν μείνει τρίχες που μπορεί να ερεθίσουν το στόμα, το λαιμό ή το πεπτικό σύστημα.
Εναλλακτικά:
Σιγοβράστε τους αλεσμένους καρπούς απευθείας σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για 10 λεπτά.
Αφαιρέστε από τη φωτιά, αφήστε να ξεκουραστεί για άλλα 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε με ένα λεπτό κόσκινο ή φίλτρο.
Απολαύστε το τσάι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μπορείτε να παρασκευάσετε το ρόφημα με την προσθήκη ιβίσκου και μελισσόχορτου.
Να είστε δημιουργικοί – οι άγριες τριανταφυλλιές και οι καρποί τους λάμπουν στην κουζίνα, στο φαρμακείο και ακόμη και ως ανθοδέσμες. Τα πέταλα της ιαπωνικής τριανταφυλλιάς είναι βρώσιμα, ιδανική γαρνιτούρα για επιδόρπια, ποτά ή σαλάτες.
Της Alexandra Roach








