Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Tο Βασιλικό Παλάτι της Κασέρτα, είναι το μεγαλύτερο βασιλικό παλάτι στον κόσμο και αποτελείτε από πέντε ορόφους και 1.200 δωμάτια. (Carlo Pelagalli/CC BY-SA 3.0)

Κασέρτα: Το μεγαλύτερο βασιλικό παλάτι στον κόσμο

Το Reggia di Caserta, ή αλλιώς το Βασιλικό Παλάτι της Κασέρτα, είναι το μεγαλύτερο βασιλικό παλάτι στον κόσμο και βρίσκετε στην Κασέρτα της Ιταλίας. Το παλάτι αποτελείτε από πέντε ορόφους και 1.200 δωμάτια και τιμήθηκε το 1997 ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO όπου χαρακτηρίστηκε ως «το κύκνειο άσμα της θεαματικής τέχνης του μπαρόκ».

Οι απόκοσμοι εσωτερικοί του χώροι χρησιμοποιήθηκαν σε δύο ταινίες του Πολέμου των Άστρων και η απέραντη σε έκταση ιδιοκτησία περιλαμβάνει 300 στρέμματα με το κτίσμα του παλατιού να είναι πάνω από 45.000 τετραγωνικά μέτρα.

Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Λουίτζι Βανβιτέλλι, το παλάτι έχει δίχρωμη νεοκλασική πρόσοψη και αποτελείτε από τέσσερις τέσσερις εσωτερικές αυλές. Μια θολωτή στοά συνδέει τρεις οκταγωνικούς προθαλάμους που οδηγούν στις τέσσερις αυλές. Σαράντα μνημειώδη δωμάτια χτίστηκαν για να φιλοξενούν βασιλικές οικογένειες και τους καλεσμένους τους για διάφορες περιστάσεις. Αυτά τα υπέροχα δωμάτια έχουν εντυπωσιακούς μπαρόκ διάκοσμους και μυριάδες καλλιτεχνικές λεπτομέρειες από την οροφή μέχρι το δάπεδο.

Το Βασιλικό Παλάτι της Κασέρτας χτίστηκε για τον βασιλιά Κάρολο των Βουρβόνων στα μέσα-τέλη του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει ένα παρεκκλήσι, μια μεγάλη βιβλιοθήκη, πολλές τοιχογραφημένες οροφές και ένα θέατρο εμπνευσμένο από το θέατρο του Σαν Κάρλο της Νάπολης. Παρά τη μαγευτική μεγαλοπρέπεια και την κλίμακά του, δεν είναι ευρέως γνωστό εκτός Ιταλίας.

(Carlo Pelagalli/CC BY-SA 3.0)

 

(Miguel Hermoso Cuesta/CC BY-SA 3.0)

 

Μια αεροφωτογραφία του παλατιού είναι απαραίτητη για να αντιληφθεί κανείς την απεραντοσύνη του. (pio3/Shutterstock)

 

Η κολοσσιαία νεοκλασική πρόσοψη του παλατιού διαθέτει τέσσερις επιβλητικούς κίονες, αετώματα και μια θολωτή αψίδα. (Livioandronico/CC BY-SA 4.0)

 


Η μαγευτική θέα από το «Σιντριβάνι της Αφροδίτης και του Άδωνη» δείχνει την τεράστια κλίμακα της υδάτινου δίαυλου προς το Βασιλικό Πάρκο. (Miguel Hermoso Cuesta/CC BY-SA 3.0)

 

Το μεγαλύτερο σιντριβάνι στο Βασιλικό Πάρκο είναι το νεοκλασικό «Σιντριβάνι του Αιόλου». Το ημικυκλικό σιντριβάνι πλάτους 80 μέτρων είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης και διαθέτει δεκάδες γλυπτά με θέματα από την μυθολογία που πλαισιώνονται από καμάρες και υδάτινα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου ενός κεντρικού καταρράκτη. (Miguel Hermoso Cuesta/CC BY-SA 3.0)

 

Το «Σιντριβάνι της Δήμητρας» είναι ένα από μια σειρά σιντριβανιών κατά μήκος του υδάτινου δίαυλου που τροφοδοτείται από τον «Μεγάλο Καταρράκτη» στο βάθος. Αυτός ο τεχνητός καταρράκτης τροφοδοτείται από το ένα υδραγωγείο μήκους 37 χιλιομέτρων που κατασκευάστηκε για να παρέχει νερό στο παλάτι. Τα γλυπτά κατασκευάστηκαν από μάρμαρο καρράρα και τραβερτίνη από τον γλύπτη Γκαετάνο Σαλομόνε. (Miguel Hermoso Cuesta/CC BY-SA 3.0)

 

Μπαίνοντας στο Βασιλικό Παλάτι, η «Μεγάλη Σκάλα της Τιμής» είναι ένα πραγματικά μνημειώδες και εξαίσιο αρχιτεκτονικό επίτευγμα. Οι τοξωτές οροφές υψώνονται πολλούς ορόφους πάνω δίνοντας στον επισκέπτη μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας. (Anna & Michal/Flickr/CC BY 2.0)

 

Ανεβαίνοντας τη «Μεγάλη Σκάλα της Τιμής» οι επισκέπτες θαυμάζουν τις κομψές νεοκλασικές λεπτομέρειες. Το χρωματιστό μάρμαρο τονίζει τους μεγαλοπρεπείς πέτρινους εσωτερικούς χώρους, ενώ ξεχωρίζουν τα περίτεχνα γλυπτά και οι όμορφα ζωγραφισμένες τοιχογραφίες που αναπαριστούν ουράνιους παραδείσους. (Justin Ennis/Flickr/CC BY 2.0)

 

Η ογκώδης τοξωτή και ραβδωτή οροφή πάνω από τη «Μεγάλη Σκάλα της Τιμής» περιλαμβάνει μια μεγάλη κεντρική τοιχογραφία στον θολωτό χώρο που δημιουργεί. Σε αυτόν τον χώρο, οι μουσικοί έπαιζαν για τον βασιλιά και τους καλεσμένους του χωρίς να φαίνονται, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο την ψευδαίσθηση ότι την έπαιζαν οι ίδιοι οι άγγελοι. (Richard Mortel/Flickr/CC BY 2.0)

 

Η αίθουσα του θρόνου είναι ένα θαύμα της ιταλικής μπαρόκ αρχιτεκτονικής που διαθέτει μια μεγάλη τοξωτή οροφή διακοσμημένη με μια μεγάλη κεντρική τοιχογραφία και τεράστιες πόρτες να πλαισιώνουν την αστραφτερή αίθουσα. (Richard Mortel/Flickr/CC BY 2.0

 

Μια άλλη μνημειώδης αίθουσα στο βασιλικό παλάτι είναι το παρεκκλήσι του Παλατινού, ένας μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός με μεγάλους κίονες να πλαισιώνουν τον θώλο του με χρυσοποίκιλτα περιζώματα να διαμορφώνουν την τοξωτή οροφή πάνω από τον βωμό και μια όμορφη θολωτή αψίδα να δίνει μια αίσθηση επισημότητας. (Sailko/CC BY-SA 3.0)

 

Ένα παράδειγμα των μπαρόκ διακοσμητικών δωματίων του βασιλικού παλατιού με όλες τις μυριάδες λεπτομέρειες και τον υπερβολικό στολισμό. Ένας φανταχτερός, κρυστάλλινος πολυέλαιος κρέμεται από την οροφή τραβώντας την προσοχή του θεατή. (Carlo Dell’Orto/CC BY-SA 4.0)

 

Του Jeff Perkin

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε