Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν (Δ) μιλάει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν (Α) πριν από τη συνάντησή τους στην Καγκελαρία στο Βερολίνο, Γερμανία, στις 19 Ιανουαρίου 2020. (Emmanuele Contini/Getty Images)

Κατά της κλιμάκωσης τάσσεται ο Μακρόν μετά τα σχόλια Μπάιντεν για τον Πούτιν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε την Κυριακή κατά της χρήσης κλιμακούμενων «λέξεων ή ενεργειών» εάν πρόκειται να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία ή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε ομιλία του ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» ενώ συνέχισε με πιο επικριτικά λόγια για τον Ρώσο ηγέτη. Το σχόλιο αυτό ώθησε τον Λευκό Οίκο να εκδώσει δηλώσεις ότι ο Μπάιντεν δεν εννοούσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία.

«Δεν θα χρησιμοποιούσα αυτού του είδους τη διατύπωση επειδή συνεχίζω να συζητώ με τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Μακρόν στην τηλεόραση France 3. «Θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει η Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς κλιμάκωση … αυτός είναι ο στόχος».

«Θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς να διεξάγουμε πόλεμο και χωρίς κλιμάκωση. Αυτός είναι ο στόχος», συνέχισε ο Μακρόν, λέγοντας ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και η Γαλλία «έκαναν την επιλογή να μην επέμβουν στρατιωτικά στη σύγκρουση».

Οι στόχοι της Γαλλίας είναι να επιτύχει κατάπαυση του πυρός ή την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, είπε. Ο Μακρόν δήλωσε επίσης ότι επιδιώκει να μιλήσει με τον Πούτιν αυτή την εβδομάδα.

Ουκρανός διαπραγματευτής δήλωσε ότι το Κίεβο και η Μόσχα θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες αυτή την εβδομάδα στην Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ που έχει καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Ένας Ρώσος διαπραγματευτής επιβεβαίωσε τις προσωπικές συνομιλίες στις αρχές της εβδομάδας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Reuters.

«Αν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, δεν πρέπει να είμαστε στην κλιμάκωση, ούτε των λόγων ούτε των πράξεων», συνέχισε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας σταθερός σύμμαχος που έχει «κοινές αξίες».

Μετά την παρατήρηση του Μπάιντεν, το Κρεμλίνο δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι μόνο ο ρωσικός λαός μπορεί να αποφασίσει ποιον θέλει για πρόεδρο -όχι εξωτερικές δυνάμεις. Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι ο Μπάιντεν έκανε τα σχόλια λόγω «κόπωσης», «ευερεθιστότητας» και «μερικές φορές ξεχασιάς», προσθέτοντας ότι αυτό οδηγεί σε «επιθετικές δηλώσεις», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Σε μια προσπάθεια να αποσαφηνίσει περαιτέρω τη δήλωση του Μπάιντεν, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζούλιαν Σμιθ δήλωσε την Κυριακή στο Fox News ότι η κυβέρνηση «δεν έχει πολιτική αλλαγής καθεστώτος απέναντι στη Ρωσία» και υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν μιλούσε «στη στιγμή», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Ισραήλ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δόγμα αλλαγής καθεστώτος στη Μόσχα.

Μετά από περισσότερο από ένα μήνα συγκρούσεων, η Ρωσία δυσκολεύτηκε να καταλάβει οποιαδήποτε μεγάλη ουκρανική πόλη και στις 25 Μαρτίου έδωσε σήμα ότι μειώνει τις φιλοδοξίες της για να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση της περιοχής Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

Ένας τοπικός ηγέτης στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ δήλωσε την Κυριακή ότι η περιοχή θα μπορούσε σύντομα να διεξάγει δημοψήφισμα για την ένταξή της στη Ρωσία, όπως ακριβώς συνέβη στην Κριμαία μετά την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία το 2014.

Η σύγκρουση έχει αφήσει πολλές ουκρανικές πόλεις κατεστραμμένες, έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και έχει εκτοπίσει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους, σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε βίντεο ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να παράσχουν στο Κίεβο άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη, ενώ κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν δείχνει θάρρος.

Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε