Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει στο Μπουένος Άιρες τις τελευταίες 90 ημέρες και συνεχίζουν να συσσωρεύονται μέσα στην πρωτεύουσα, καθώς οι κάτοικοι μάχονται με την κεντροαριστερή τους κυβέρνηση για σημαντικές τροποποιήσεις στα κοινωνικά προγράμματα.
Οι περικοπές των επιδοτήσεων στον τομέα της ενέργειας με βάση το εισόδημα των νοικοκυριών άρχισαν ήδη από τον Ιούνιο.
Άλλες επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβόητου προγράμματος κοινωνικής πρόνοιας της χώρας, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο των περικοπών, προκαλώντας χιλιάδες εξαγριωμένους κατοίκους να βγουν στους δρόμους.
Η κρατική χορηγία προς τους πολίτες έχει εκτοξευθεί τα τελευταία 20 χρόνια, με αποτέλεσμα 22 εκατομμύρια Αργεντινοί να εξαρτώνται από κάποια μορφή κρατικής βοήθειας.
Το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εθνικό ποσοστό απασχόλησης ήταν 43%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Τα κρατικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα της χώρας επεκτείνονται σχεδόν σε κάθε πτυχή της οικονομίας, από τους μισθούς έως τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη.
Η Αργεντινή δαπανά ήδη περίπου 800 εκατομμύρια πέσος ημερησίως -ένα ποσό άνω των 6 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ- για προγράμματα κρατικών παροχών.
Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός στη νοτιοαμερικανική χώρα έφτασε το 58% τον Μάιο και εκτινάχθηκε πάνω από το 60% τον Ιούλιο. Συγκριτικά, ο εθνικός πληθωρισμός ήταν λίγο πάνω από 14 τοις εκατό το 2015.
Ο Χάρι Λορέντζο, επικεφαλής των οικονομικών της Income Based Research, δήλωσε στην Epoch Times ότι οι καταναλωτικές συνήθειες της κυβέρνησης της Αργεντινής είναι η ρίζα του κλιμακούμενου προβλήματος.
«Η κυβέρνηση της Αργεντινής παλεύει εδώ και αρκετό καιρό με μια οικονομία που καταρρέει. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι οι μη βιώσιμες δαπάνες της κυβέρνησης, οι οποίες χρηματοδοτούνται εν μέρει από γενναιόδωρα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας», εξήγησε ο Λορέντζο.
Βαθύτερα στο οικονομικό χάος
Οι κραυγές για περισσότερα κρατικά χρήματα, ελευθερία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και για την παραίτηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ αντηχούσαν μέσα στο οργισμένο πλήθος που συγκεντρώθηκε κοντά στο γραφείο του προέδρου -Κάσα Ροζάδα- κατά τη διάρκεια του εορτασμού της ημέρας ανεξαρτησίας της χώρας στις 9 Ιουλίου.
Έκτοτε, οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, με επικεφαλής επαγγελματίες διοργανωτές διαμαρτυριών ή «piqueteros» που ζητούν την κατάργηση των προτεινόμενων περικοπών των επιδοτήσεων και την αύξηση των μισθών.
«Αυτό είναι τρέλα. Αυτό που ζητούν οι piqueteros είναι τρέλα», δήλωσε ο Άλβαρο Γκόμεζ στην Epoch Times.
Ο Γκόμεζ ζει και εργάζεται στο Μπουένος Άιρες για περισσότερα από 15 χρόνια και σήμερα είναι οδηγός ταξί. Όσο περνούσαν τα χρόνια, παρακολουθούσε τη χώρα του να βυθίζεται όλο και περισσότερο στο οικονομικό χάος.
«Έχω δει πέντε προέδρους να έρχονται και να φεύγουν σε αυτό το διάστημα- τίποτα δεν έχει βελτιωθεί. Η μισή χώρα μας δεν θέλει δουλειά, και όσοι έχουν, δεν θέλουν να πληρώνουν τους φόρους για τους άλλους», είπε.
Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής και στενός σύμμαχος της Φερνάντες, ο Μάρτιν Γκούζμαν, παραιτήθηκε από το αξίωμά του στις 2 Ιουλίου, εν μέσω καταγγελιών ότι εσωτερικές συγκρούσεις τον εμπόδιζαν να κάνει τη δουλειά του.
Ο Γκούζμαν ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από μια κρίσιμη νέα συμφωνία με το ΔΝΤ. Φέρεται επίσης να συγκρούστηκε με τον νυν αντιπρόεδρο και την πρώην πρόεδρο δύο θητειών Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ για τον χειρισμό της διογκούμενης οικονομικής κρίσης της Αργεντινής.
Η Κίρχνερ είναι ένθερμη υποστηρίκτρια των επιδοτήσεων και έχει καταγγείλει στο παρελθόν την εξάρτηση της Αργεντινής από το ΔΝΤ.
Συνοπτικά, ο μισός κυβερνητικός συνασπισμός επιθυμεί περισσότερες ξένες διασώσεις ως λύση για τα χρεοκοπημένα ταμεία και τον πληθωρισμό.
Το άλλο μισό θέλει να διατηρήσει τα υπάρχοντα κοινωνικά προγράμματα και να ανεξαρτητοποιηθεί από την ξένη βοήθεια, αυξάνοντας παράλληλα τους φόρους σε έναν ολοένα και πιο φτωχό πληθυσμό.
Επί του παρόντος, σε ορισμένες περιοχές της Αργεντινής πάνω από το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Χαμηλή εμπιστοσύνη των επενδυτών
H Κίρχνερ χαρακτήρισε την αιφνίδια παραίτηση του Γκούζμαν «μια τεράστια πράξη πολιτικής ανευθυνότητας» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην επαρχία Σάντα Κρουζ.
Η Φερνάντες διόρισε γρήγορα τη Σιλβίνα Μπατάκις στις 3 Ιουλίου για να καλύψει το κενό στο κομβικό αξίωμα.
Μη χάνοντας χρόνο, η Μπατάκις συναντήθηκε με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις 25 Ιουλίου για να συζητήσουν μια πιθανή νέα συμφωνία για το ανεξόφλητο χρέος της χώρας ύψους 44 δισ. δολαρίων.
Ο Ρόμπερτ Ντόνελι, οικονομικός διευθυντής της Marketplace Fairness, δήλωσε στην Epoch Times ότι η εξάρτηση της Αργεντινής από τις ξένες διασώσεις δεν αποτελεί λύση, αλλά περισσότερο μια βραχυπρόθεσμη εκτόνωση της βαλβίδας οικονομικής πίεσης.
«Ενώ αυτό ήταν κάπως επιτυχημένο, δεν έχει λύσει το υποκείμενο πρόβλημα», δήλωσε ο Ντόνελι.
Εξήγησε ότι η κυβέρνηση Φερνάντεζ θα μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα για να ανακουφίσει την εξάρτηση της χώρας από εξωτερικά δάνεια, όπως η αύξηση των εξαγωγών και η προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων.
Αν και με την κατάρρευση του πέσο, τον υψηλό πληθωρισμό και την έλλειψη σαφούς στρατηγικής για την πορεία προς τα εμπρός από την κυβέρνηση, η εμπιστοσύνη των εξωτερικών επενδυτών παραμένει πολύ χαμηλή.
Ο Λορέντζο υποστηρίζει ότι η μείωση των κυβερνητικών δαπανών είναι υψίστης σημασίας. «Αυτό θα περιλαμβάνει την περικοπή των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία έχουν συμβάλει σημαντικά στο χρέος της χώρας».
Ωστόσο, για τα 1,2 εκατομμύρια μέλη που εξαρτώνται από το κοινωνικό πρόγραμμα Empower Work, το οποίο είναι μια εισοδηματική επιδότηση που παρέχει ένα μισθό διαβίωσης για αόριστο χρονικό διάστημα, η εργασία σε κανονική εργασία δεν είναι εφικτή.
«Η κυβέρνηση περιμένει από εμάς να δουλεύουμε από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. για το ίδιο ποσό», παραπονέθηκε στους δημοσιογράφους μια εξοργισμένη γυναίκα κάτοικος του Μπουένος Άιρες και piquetero κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής ειδησεογραφικής εκπομπής.
Όταν ρωτήθηκε από πού βγάζει εισόδημα για το νοικοκυριό της, η γυναίκα απάντησε: «Από την κυβέρνηση».
Θυμός επειδή πρέπει να δουλέψει
Ένας άλλος διαδηλωτής, ένας ενήλικος άνδρας, κατήγγειλε επίσης τις προτεινόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα κοινωνικής πρόνοιας λέγοντας στους τοπικούς δημοσιογράφους: «Η Κριστίνα [Κίρχνερ] μας είπε ότι πρέπει να πάμε να δουλέψουμε αντί να λαμβάνουμε κοινωνικές παροχές. Το να πας να δουλέψεις, αυτή είναι η πολιτική ενός δεξιού».
Οι διαδηλωτές συνεχίζουν να ζητούν περισσότερα χρήματα για επιδοτήσεις ή να παραιτηθεί η Φερνάντες από το αξίωμα.
Εν τω μεταξύ, ο μαχόμενος επικεφαλής του κράτους απηύθυνε έκκληση για ενότητα στο οικονομικά κατεστραμμένο έθνος κατά τη διάρκεια της 206ης επετείου της ανεξαρτησίας της χώρας. Στην ίδια ομιλία, ο Φερνάντεζ καταφέρθηκε εναντίον ομάδων που επιτίθενται στην κυβέρνηση και θέλουν να «κρατήσουν όλο το εισόδημα».
Όσον αφορά την εντεινόμενη οικονομική κρίση της χώρας και την επακόλουθη αστάθεια, ο Φερνάντεζ δήλωσε: «Η ενότητα είναι πάντα ο καρπός της βούλησης των εμπλεκομένων να την εδραιώσουν».
«Η ιστορία μας διδάσκει ότι είναι μια αξία που πρέπει να διατηρήσουμε στις πιο δύσκολες στιγμές».