Σάββατο, 22 Νοέ, 2025
Το λογότυπο της εταιρείας Nvidia κατά τη διάρκεια της ετήσιας έκθεσης υπολογιστών Computex στην Ταϊπέι της Ταϊβάν στις 30 Μαΐου 2017. (Tyrone Siu/Reuters)

Κατηγορίες σε Κινέζους και Αμερικανούς για παράνομη εξαγωγή ημιαγωγών Nvidia στην Κίνα

Οι εισαγγελείς αναφέρουν εσκεμμένη προσπάθεια μεταφοράς ελεγχόμενων GPU μέσω τρίτων χωρών.

Δύο Κινέζοι υπήκοοι και δύο Αμερικανοί πολίτες κατηγορήθηκαν για μια σκευωρία παράνομης εξαγωγής προηγμένων ημιαγωγών της Nvidia προς την Κίνα κατά παράβαση των αμερικανικών ελέγχων εξαγωγών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 20 Νοεμβρίου.

Ο Λι Τσαμ, 38 ετών, κάτοικος της Καλιφόρνια, και ο Τσεν Τζινγκ, 45 ετών, που ζει στη Φλόριντα με μη μεταναστευτική φοιτητική θεώρηση F-1, είναι οι δύο Κινέζοι υπήκοοι που κατηγορούνται για το παράνομο σχήμα εξαγωγών. Οι δύο Αμερικανοί πολίτες είναι ο Χο Χονγκ Νινγκ, 34 ετών, κάτοικος Φλόριντα και γεννημένος στο Χονγκ Κονγκ, και ο Μπράιαν Κέρτις Ρέιμοντ, 46 ετών, κάτοικος Χαντσβιλ, Αλαμπάμα.

Οι τέσσερις άνδρες αντιμετωπίζουν πολλαπλές κατηγορίες, ανάμεσά τους συνωμοσία για παραβίαση του Νόμου Μεταρρύθμισης Ελέγχου Εξαγωγών, λαθρεμπόριο και συνωμοσία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποσφραγίστηκε στις 19 Νοεμβρίου.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι τέσσερις κατηγορούμενοι συνωμότησαν από τον Σεπτέμβριο 2023 έως και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους για την παράνομη εξαγωγή προηγμένων μονάδων επεξεργασίας γραφικών (Graphics Processing Unit – GPU), οι οποίες έχουν εφαρμογές στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), μέσω τρίτων χωρών όπως η Μαλαισία και η Ταϊλάνδη.

Το κατηγορητήριο επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει περιορισμούς εξαγωγών στις  GPU τελευταίας γενιάς επειδή η Κίνα αναπτύσσει υπερυπολογιστικές δυνατότητες για στρατιωτικοποίηση, μεταξύ άλλων για σχεδιασμό και δοκιμή οπλικών συστημάτων, καθώς και για την εξέλιξη προηγμένων εργαλείων επιτήρησης.

Ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Τζον Α. Αϊζενμπεργκ, από τη Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ανέφερε σε δήλωσή του ότι το κατηγορητήριο «καταλογίζει μια εσκεμμένη και παραπλανητική προσπάθεια μεταφόρτωσης ελεγχόμενων GPU της Nvidia προς την Κίνα μέσω πλαστογράφησης εγγράφων, δημιουργίας ψεύτικων συμβολαίων και παραπλάνησης των αμερικανικών αρχών».

Προσέθεσε ότι η Διεύθυνση Εθνικής Ασφάλειας «δεσμεύεται να διαταράσσει τέτοιου είδους παράνομες αγορές ευαίσθητης αμερικανικής τεχνολογίας και να λογοδοτούν όσοι συμμετέχουν σε αυτή την παράνομη εμπορία».

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι το σχέδιο βασίστηκε στην εταιρεία Janford Realtor, με έδρα την Τάμπα και ιδιοκτησίας των Χο και Λι, η οποία δεν σχετιζόταν με τα κτηματομεσιτικά και λειτουργούσε ως εταιρεία βιτρίνα για την αγορά και την εξαγωγή των περιορισμένων GPU προς την Κίνα.

Η εταιρεία ηλεκτρονικών του Ρέιμοντ, με έδρα την Αλαμπάμα, φέρεται επίσης να συμμετείχε στο σχέδιο, προμηθεύοντας τις GPU που υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγής στον Χο και σε άλλους για παράνομη εξαγωγή.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, περίπου 400 GPU Nvidia A100 εξήχθησαν σε δύο αποστολές προς την Κίνα μεταξύ Οκτωβρίου 2024 και Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Δύο επόμενες αποστολές, που αφορούσαν 10 υπερυπολογιστές Hewlett Packard Enterprise με GPU Nvidia H100 και 50 επιπλέον H200 GPU, «αποτράπηκαν από τις αρχές και δεν ολοκληρώθηκαν».

Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι απαιτείτο άδεια για τις εξαγωγές, ωστόσο κανένας δεν ζήτησε ούτε εξασφάλισε σχετική άδεια, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται επίσης ότι οι κατηγορούμενοι έλαβαν πάνω από 3,89 εκατ. δολάρια σε τραπεζικά εμβάσματα από την Κίνα για τη χρηματοδότηση του σχεδίου.

Ένα από αυτά τα εμβάσματα, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αφορούσε 1,15 εκατ. δολάρια που εστάλησαν από κινεζική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ σε λογαριασμό της Bank of America που ανήκε στην εταιρεία ηλεκτρονικών του Ρέιμοντ.

Ένα άλλο έμβασμα, τον Νοέμβριο πέρυσι, αφορούσε 237.248 δολάρια που εστάλησαν από άλλη κινεζική εταιρεία με έδρα το Χονγκ Κονγκ σε λογαριασμό της Bank of America που ανήκε στη Janford Realtor.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι Χο και Τσεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο της Μεσαίας Περιφέρειας Φλόριντα και ο Ρέιμοντ στη Βόρεια Περιφέρεια Αλαμπάμα στις 19 Νοεμβρίου. Ο Λι ήταν προγραμματισμένο να εμφανιστεί στο δικαστήριο της Βόρειας Περιφέρειας Καλιφόρνια στις 20 Νοεμβρίου.

Ο δικηγόρος του Τσεν αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε μαζί του η εφημερίδα The Epoch Times.

Η Epoch Times επικοινώνησε με τον δικηγόρο του Χο, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη δημοσίευση. Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τους δικηγόρους των Ρέιμοντ και Λι για σχόλιο μέχρι τη δημοσίευση.

Εκπρόσωπος της Nvidia ανέφερε στην Epoch Times ότι το σύστημα εξαγωγών της εταιρείας είναι «αυστηρό και ολοκληρωμένο». «Ακόμη και μικρές πωλήσεις παλαιότερης γενιάς προϊόντων στη δευτερογενή αγορά υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο και εξέταση.»

Συμπλήρωσε ότι, σύμφωνα με την εταιρεία, «η προσπάθεια συγκρότησης κέντρων δεδομένων από λαθραία προϊόντα είναι ατελέσφορη τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά», καθώς τα κέντρα δεδομένων είναι «τεράστια και πολύπλοκα συστήματα, γεγονός που καθιστά οποιοδήποτε λαθρεμπόριο εξαιρετικά δύσκολο και ριψοκίνδυνο», και ότι η Nvidia «δεν παρέχει υποστήριξη ή επισκευές για περιορισμένα προϊόντα».

Στις 20 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Τζον Μούλεναρ (R-Mich.), πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, υποστήριξε ότι απαιτείται άμεση ψήφιση νομοσχεδίου για την ιχνηλάτηση ημιαγωγών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, ο βουλευτής Τζον Μούλεναρ (R-Mich.), μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην εφημερίδα The Epoch Times στην Ουάσιγκτον στις 21 Οκτωβρίου 2025. (Madalina Kilroy/The Epoch Times)

 

Ο βουλευτής ανέφερε ότι η Κίνα «αναγνωρίζει την υπεροχή της αμερικανικής καινοτομίας στην ΑΙ και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να καλύψει τη διαφορά», υπογραμμίζοντας ότι «γι’ αυτό είναι επειγόντως αναγκαίος ο διακομματικός Νόμος για την Ασφάλεια των Ημιαγωγών».

Το νομοσχέδιο θα απαιτούσε επαλήθευση τοποθεσίας για προηγμένους ημιαγωγούς ΑΙ, επιβολή υποχρεωτικής αναφοράς από τους κατασκευαστές ημιαγωγών σχετικά με πιθανές εκτροπές των προϊόντων τους και ανάθεση στο υπουργείο Εμπορίου της μελέτης επιπλέον αναγκαίων μέτρων.

Τον Αύγουστο, δύο Κινέζοι υπήκοοι στην Καλιφόρνια κατηγορήθηκαν ότι απέστειλαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε ημιαγωγούς προς την Κίνα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο της υπόθεσης, οι ημιαγωγοί περιελάμβαναν GPU Nvidia H100.

Με πληροφορίες από το Reuters

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε