Σημαντική πτώση κατέγραψαν στις 9 Απριλίου τόσο η ισοτιμία του αυστραλιανού δολαρίου όσο και η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, ως αντίδραση στην επιβολή δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Το αυστραλιανό δολάριο υποχώρησε κάτω από τα 60 σεντς ΗΠΑ, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από την εποχή της πανδημίας, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 των 200 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών σημείωσε πτώση 2%, διαμορφούμενος στις 7.351,10 μονάδες κατά τη στιγμή σύνταξης του άρθρου.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε καθώς τέθηκαν σε ισχύ τα αμοιβαία εμπορικά μέτρα των Ηνωμένων Πολιτειών, τα μεσάνυχτα (ώρα ΗΠΑ), συμπεριλαμβανομένου ενός δασμού 104% στις κινεζικές εισαγωγές. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 50 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία «εξαφανίστηκαν» από την αυστραλιανή αγορά, εν μέσω φόβων για ύφεση και ανησυχιών σχετικά με τον τρόπο που οι παγκόσμιοι δασμοί –ιδίως εκείνοι που αφορούν την Κίνα– θα επηρεάσουν τις αυστραλιανές μετοχές.
Μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων της ημέρας ήταν η φαρμακευτική εταιρεία CSL, της οποίας η μετοχή σημείωσε πτώση 5%, μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι ενδέχεται να επιβάλει δασμούς και στα φαρμακευτικά προϊόντα.
Ο αναλυτής αγορών της IG, Τόνι Σύκαμορ, προειδοποίησε για σοβαρές οικονομικές συνέπειες λόγω των δασμών. Όπως ανέφερε, υπάρχει ο κίνδυνος μιας μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών και στρατιωτικών υπερδυνάμεων, με την Αυστραλία να βρίσκεται στο επίκεντρο. Επισήμανε ακόμη ότι, εφόσον διατηρηθούν οι παρούσες συνθήκες, η επίπτωση στην αυστραλιανή οικονομία ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμη και εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης της COVID-19.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Τζιμ Τσάλμερς, παρουσίασε πρόσφατη ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία προβλέπει ότι οι επιπτώσεις των δασμών θα είναι «ήπιες». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το πραγματικό ΑΕΠ της Αυστραλίας αναμένεται να μειωθεί κατά 0,1% και ο πληθωρισμός να αυξηθεί κατά 0,2% το 2025, σε σχέση με ένα σενάριο χωρίς την επιβολή δασμών. Ο Τσάλμερς είχε προγραμματίσει να συναντηθεί στις 9 Απριλίου με την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας, Μισέλ Μπούλοκ, τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, Στίβεν Κέννεντυ, και άλλους οικονομικούς αξιωματούχους.
Ο πρώην πρεσβευτής της Αυστραλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Άρθουρ Σινοδινός, σχολίασε τη συνάντηση του υπουργού, λέγοντας ότι πρόκειται για μία ενέργεια που θα περίμενε κανείς από κάθε κυβέρνηση. Υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των πολιτών, που δείχνει ότι η κυβέρνηση συγκεντρώνει τα πιο έμπειρα στελέχη της για να μελετήσουν τρόπους διαφοροποίησης των αγορών, προσαρμογής της οικονομίας και προετοιμασίας για το μέλλον.
Η ισοτιμία του αυστραλιανού δολαρίου σημείωσε πτώση στην περιοχή των 0,59 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα των οικονομολόγων της ANZ στις 9 Απριλίου, λόγω αποφυγής ρίσκου στις αγορές. Παράλληλα, το νόμισμα εμφάνισε απώλειες και έναντι άλλων νομισμάτων, διαμορφούμενο στα 0,54 ευρώ και 0,46 στερλίνες, γεγονός που καθιστά πιο δαπανηρά τα ταξίδια στο εξωτερικό.
Το ίδιο απόγευμα, ο Τζιμ Τσάλμερς επρόκειτο να συμμετάσχει σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον σκιώδη υπουργό Οικονομικών, Άνγκους Τέιλορ, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεμαχία ανάμεσα στον πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανίζι και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης, Πίτερ Ντάτον.
Ο Αλμπανίζι επιδιώκει συνεργασία με Ινδία και Κίνα
Σε συνέντευξη Τύπου στο Σίδνεϊ, ο Άντονι Αλμπανίζι προσπάθησε να καλλιεργήσει κλίμα εμπιστοσύνης προς την αυστραλιανή οικονομία, προτείνοντας ότι η χώρα μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Κίνα, την Ινδία ή άλλες χώρες. Ο Αλμπανίζι υποστήριξε ότι οι κυρώσεις και οι δασμοί που επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ωστόσο το 80% του παγκόσμιου εμπορίου δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ. Επισήμανε ακόμη ότι η Αυστραλία διαθέτει σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης της γεωστρατηγικής της θέσης, ιδίως στην περιοχή ASEAN, ενισχύοντας τις εμπορικές σχέσεις με την Ινδία και εμβαθύνοντας τους οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα – σχέσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη αποκατασταθεί από τότε που ανέλαβε η παρούσα κυβέρνηση.
Επιπτώσεις των αμοιβαίων δασμών από το Πεκίνο
Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ζητήσει ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών, με τον Άνγκους Τέιλορ να εκφράζει την ανησυχία ότι ο Τζιμ Τσάλμερς δεν έχει ζητήσει τη διενέργεια οικονομικής ανάλυσης για τις επιπτώσεις των κινεζικών αντιμέτρων, ούτε για τη συνολική μείωση της περιουσίας των πολιτών. Ο Τέιλορ υποστήριξε ότι θα ήταν αναμενόμενο σε μια τέτοια συγκυρία να έχουν διεξαχθεί σχετικές μελέτες.
«Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει μοντελοποιήσει κανένα από αυτά τα πράγματα και ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να το κάνει και θα περίμενε κανείς ότι σε τέτοιες περιπτώσεις θα έκανε ακριβώς αυτό», δήλωσε ο Τέιλορ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ντάτον.
Πρόσθεσε επίσης ότι η αντιπολίτευση δεν επιθυμεί την επιβολή αντιποίνων, αλλά θεωρεί απαραίτητο να υπάρχει προετοιμασία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αντίμετρα δεν αποκλείεται να προέλθουν και από άλλες πηγές, όπως η Ευρώπη.
Ο Πίτερ Ντάτον τόνισε ότι η Αυστραλία μπορεί να οδεύει προς ύφεση υπό τη διακυβέρνηση των Εργατικών, σημειώνοντας ότι αποφάσεις που ελήφθησαν στους τελευταίους προϋπολογισμούς καθιστούν δυσκολότερη τη λειτουργία της οικονομίας υπό το βάρος των διεθνών προκλήσεων.
Της Monica O’Shea