Σάββατο, 19 Απρ, 2025
Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσιγκτον στις 10 Μαρτίου 2025. Madalina Vasiliu/The Epoch Times

Κάτοικος Μέριλαντ παραδέχεται την ενοχή του για σχέδιο που επέτρεψε κινεζική πρόσβαση σε απόρρητα συστήματα των ΗΠΑ

Ένας κάτοικος του Μέριλαντ παραδέχτηκε την ενοχή του σχετικά με τη συμμετοχή του σε απάτη, μέσω της οποίας οι συνεργοί του στην Κίνα απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητα κυβερνητικά συστήματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA), σύμφωνα με ανακοίνωση των ομοσπονδιακών εισαγγελικών αρχών.

Πρόκειται για τον 40χρονο Μινχ Φουόνγκ Νγκοκ Βονγκ από την πόλη Μπούι στο Μέριλαντ, ο οποίος, στις 15 Απριλίου, δήλωσε ένοχος για κατηγορία συνομωσίας με σκοπό τη διαδικτυακή απάτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Εισαγγελέα της Περιφέρειας του Μέριλαντ. Ο Βονγκ, γεννημένος στο Βιετνάμ, έχει λάβει αμερικανική υπηκοότητα και συνεργάστηκε με άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός συνεργού, γνωστού με το ψευδώνυμο «William James», ο οποίος βρισκόταν στην πόλη Σενγιάνγκ, στη βορειοανατολική Κίνα.

«Ο κ. Βονγκ έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και την ασφάλεια των πολιτών της, εμπλεκόμενος ενεργά σε αυτό το εγκληματικό σχέδιο. Οι ενέργειές του επέτρεψαν την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ατόμων σε απόρρητα κυβερνητικά δίκτυα και ζητήματα εθνικής άμυνας», δήλωσε η Κέλι Ο. Χέις, Ομοσπονδιακή Εισαγγελέας Μέριλαντ.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, στις 30 Ιανουαρίου 2023, ο συνεργός από την Κίνα κατέθεσε ψευδές βιογραφικό στο όνομα του Βονγκ, διεκδικώντας θέση προγραμματιστή διαδικτυακών εφαρμογών σε εταιρεία λογισμικού της Βιρτζίνια. Η θέση απαιτούσε ο υποψήφιος να είναι αποκλειστικά Αμερικανός πολίτης.

Η εν λόγω εταιρεία, που στο κατηγορητήριο αναφέρεται μόνο ως «Εταιρεία 1», παρείχε υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Στο ψεύτικο βιογραφικό αναφερόταν ότι ο Βονγκ κατείχε πτυχίο Επιστημών και 16 χρόνια εμπειρίας ως ανάπτυξη λογισμικού, κάτι που δεν ίσχυε, καθώς ο Βονγκ δεν είχε ούτε πτυχίο ούτε σχετική εμπειρία στον τομέα.

Τον επόμενο μήνα, ο συνεργός από την Κίνα πραγματοποίησε διαδικτυακή συνέντευξη για τη θέση, προσποιούμενος ότι ήταν ο Βονγκ. Στις 28 Μαρτίου 2023, ο ίδιος ο Βονγκ συμμετείχε προσωπικά μέσω βιντεοκλήσης σε συνέντευξη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, παρουσιάζοντας το αμερικανικό του διαβατήριο και το δίπλωμα οδήγησης του Μέριλαντ, επιβεβαιώνοντας έτσι την υποτιθέμενη ταυτότητα και υπηκοότητα.

Μετά την πρόσληψή του στην εταιρεία, ο Βονγκ ανέλαβε καθήκοντα σε συμβόλαιο της FAA, η οποία του χορήγησε κάρτα προσωπικής ταυτοποίησης, που επέτρεπε την είσοδο στις εγκαταστάσεις και την πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα της υπηρεσίας. Το εν λόγω συμβόλαιο αφορούσε λογισμικό που χρησιμοποιείται από διάφορες υπηρεσίες της χώρας για τη διαχείριση απόρρητων πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική άμυνα.

Η εταιρεία τού έδωσε φορητό υπολογιστή εργασίας, στον οποίο ο Βονγκ εγκατέστησε λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, επιτρέποντας στον συνεργό του που διέμενε στην Κίνα να αποκτήσεις πρόσβαση στη συσκευή.

«Από την Κίνα, ο συνεργός εκτέλεσε εργασίες ανάπτυξης λογισμικού και συμμετείχε διαδικτυακά σε συσκέψεις με εκπροσώπους της FAA, προσποιούμενος ότι ήταν ο Βονγκ που εργαζόταν εξ αποστάσεως από το Μέριλαντ», αποκαλύπτει το κατηγορητήριο.

Ο Βονγκ έστειλε μέρος των χρημάτων από τα 28.000 δολάρια που εισέπραξε από την εταιρεία στον Κινέζο συνεργό και σε άλλους συμμετέχοντες στο σχέδιο. Ως μέρος της συμφωνίας ενοχής, παραδέχτηκε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ήταν η μοναδική που εξαπάτησε. Από το 2021 ως το 2024, αποκόμισε εργασιακές αμοιβές που ξεπερνούν τα 970.000 δολάρια χρησιμοποιώντας πλαστά πιστοποιητικά και στοιχεία, εξαπατώντας συνολικά τουλάχιστον 13 αμερικανικές εταιρείες.

Αρκετές από αυτές τις εταιρείες συνεργάστηκαν με κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, επιτρέποντας ακούσια στους συνεργάτες του στην Κίνα να αποκτούν πρόσβαση σε απόρρητα συστήματα.

«Το FBI προειδοποιεί ότι αντίστοιχα εγκλήματα αυξάνονται παγκοσμίως. Οι δράστες υποδύονται τεχνικούς πληροφορικής για να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε συστήματα και να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Επιπλέον, οι πληρωμές από αυτές τις απάτες συχνά καταλήγουν να χρηματοδοτούν ξένους αντιπάλους», σημείωσε ο Ουίλιαμ ΝτελΜπάνιο, ειδικός πράκτορας επικεφαλής του FBI στη Βαλτιμόρη.

Ο Βονγκ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 20 ετών. Η ανακοίνωση της ποινής του είναι προγραμματισμένη για τις 28 Αυγούστου.

Η Epoch Times επικοινώνησε με τον δικηγόρο του κατηγορούμενου, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε