Ως χορτοφάγος, όταν νηστεύετε ή αν θελήσετε να παρεμβάλετε ένα πιάτο χωρίς κρέας στο βαρύ εορταστικό μενού, μπορείτε να καταφύγετε στα κεφτεδάκια από μαύρα φασόλια.
Ζυμωμένα μαζί με κινόα, συν σκόρδο, μπαχαρικά και πικάντικο τυρί, (όπως κάθε καλό ιταλικό κεφτεδάκι), αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και πολλών ακόμη θρεπτικών συστατικών. Σερβίρονται τα ως κυρίως γεύμα με κάποιο συνοδευτικό ή ως ορεκτικό, με ζεστή σάλτσα ντομάτας.
Κεφτεδάκια από μαύρα φασόλια και κινόα
Για 16 κεφτεδάκια
Υλικά
- 400 γρ. μαύρα φασόλια, μαγειρεμένα και στεγνά
- 1 φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 4 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 2 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1/2 κ.γλ. τριμμένη κόκκινη πιπεριά
- 2 κ.σ. τοματοπελτές
- 2/3 φλιτζανιού (γεμάτο) ψιλοτριμμένο πεκορίνο
- 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, συν επιπλέον για γαρνιτούρα
- 1 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 1/4 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1/2 κ.γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- Μια πρέζα τριμμένη κόκκινη πιπεριά
- 1 κ.σ. τοματοπολτός
- 425 γρ. τριμμένες ντομάτες
- 1/2 κ.γλ. χονδρό αλάτι
Παρασκευή
Ετοιμάστε τα κεφτεδάκια: Ζεστάνετε τον φούρνο στους 175 °C. Απλώστε τα φασόλια σε ένα ταψί με χείλος, στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήστε τα μέχρι να στεγνώσουν ελαφρώς και να αρχίσουν να σπάνε, για περίπου 15 λεπτά.
Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μικρό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, για περίπου 2 λεπτά.
Προσθέστε το σκόρδο, τη ρίγανη, την πάπρικα και τις κόκκινες πιπεριές και σοτάρετε μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους, για 15 έως 30 δευτερόλεπτα.
Ανακατέψτε το μείγμα σε ένα μπλέντερ. Χτυπήστε 2-3 φορές για να ανακατευτούν χονδροειδώς. Προσθέστε την κινόα, τον τοματοπολτό, το πεκορίνο, τον μαϊντανό, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι. Χτυπήστε 2-3 φορές ακόμα ή μέχρι το μείγμα να αρχίσει να κολλάει, πριν όμως γίνει πολτός.
Πάρτε μια γεμάτη κουταλιά από το μείγμα και σχηματίστε μια μπάλα. Τοποθετήστε σε μια πιατέλα και επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα. Ψύξτε τις μπάλες για 30 λεπτά έως 1 ώρα.
Ετοιμάστε τη σάλτσα: Ζεστάνετε το λάδι σε μια μεσαία κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο, τη ρίγανη και την κόκκινη πιπεριά και σοτάρετε μέχρι να βγάλουν το άρωμά τους, για 15 έως 30 δευτερόλεπτα. Προσθέστε τον τοματοπολτό, ανακατέψτε, και στη συνέχεια ρίξτε τις τριμμένες ντομάτες και το αλάτι. Σιγοβράστε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς, για περίπου 10 λεπτά. Δοκιμάστε για να ελέγξετε το αλάτι.
Τηγανίστε τα κεφτεδάκια: Ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κεφτεδάκια σε μία στρώση χωρίς να τα στριμώξετε (τηγανίστε σε δόσεις, αν χρειάζεται), πιέζοντας τα απαλά για να απλώσουν λίγο. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, γυρίζοντάς τα μία ή δύο φορές, για 8 έως 10 λεπτά.
Σερβίρετε μαζί με τη ζεστή σάλτσα, γαρνιρισμένα με μαϊντανό.
Της Lynda Balslev








