Η Eudora Welty, Αμερικανίδα συγγραφέας που έγραψε για τη ζωή σε μια μικρή πόλη στο Δέλτα του Μισισιπή, κάθε Χριστούγεννα έφτιαχνε ένα κέικ φρούτων από μια συνταγή που πήρε η μητέρα της από μια φίλη της.
Γιατί μoύ πήρε τόσο καιρό να φτιάξω ένα κέικ με φρούτα, αναρωτήθηκα καθώς έκοβα τα ζαχαρωμένα κεράσια και τα πεκάν και έβγαζα ένα μπουκάλι ουίσκι από το ντουλάπι. Προσάρμοσα ελαφρώς τη συνταγή, κρατώντας τα κόκκινα και πράσινα κεράσια αλλά χρησιμοποιώντας λιγότερα από αυτά. Πρόκειται για ένα όμορφο και εορταστικό κέικ φρούτων με μπέρμπον, που θα αλλάξει την ιδέα σας για τα κέικ φρούτων μετά από μία μόνο μπουκιά. Σερβίρεται κομμένο σε κομμάτια, συνοδεία κρέμας.
Ψήστε αυτό το κέικ λίγες μέρες ή και εβδομάδες νωρίτερα, για να μουλιάσει αρκετά στο αλκοόλ.
Κέικ με φρούτα και κονιάκ
Χρόνος προετοιμασίας: 40-45 λεπτά. Χρόνος ψησίματος: περίπου δύο ώρες
Μερίδες: 8 έως 10
Υλικά
- μαλακό βούτυρο και αλεύρι για την προετοιμασία του φύλλου ψησίματος
- 5 γραμμάρια ανάμεικτα αποξηραμένα φρούτα της επιλογής σας (σταφίδες μαύρες ή ξανθές, αποξηραμένα βερίκοκα, αποξηραμένα κεράσια ή κόκκινα και πράσινα ζαχαρωμένα κεράσια)
- 2 φλιτζάνια (250 g) μισά πεκάν ή ψιλοκομμένα πεκάν
- 2 φλιτζάνια (250 g) (χωριστά) αλεύρι για κέικ
- 12 κουταλιές της σούπας (180 g) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι (200 g) κρυσταλλική ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ φλιτζάνι μπέρμπον ή κονιάκ
- επιπλέον μπέρμπον ή κονιάκ για το μούσκεμα του κέικ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C με ένα ταψί στο κέντρο. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ 25 x 15 εκ.
Κόβουμε τα φρούτα σε μικρά, ομοιόμορφα κομμάτια περίπου ενός εκατοστού και τα τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ. Κόβουμε τα πεκάν σε κομμάτια ίδιου μεγέθους και τα βάζουμε σε ξεχωριστό μπολ. Ρίχνουμε τα φρούτα σε ½ φλιτζάνι αλεύρι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν.
Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το μοσχοκάρυδο στο υπόλοιπο 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι. Ρίχνουμε το μείγμα αλευριού εναλλάξ στο μείγμα βουτύρου και μπέρμπον (ή κονιάκ), ανακατεύοντας σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να ενωθούν πλήρως. Προσθέτουμε τα φρούτα και τα πεκάν και μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε λαδώσει και αλευρώσει.
Ψήνουμε μέχρι το κέικ να σφίξει και να ροδίσει ελαφρά (περίπου 2 ώρες). Η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου 100°C. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και όσο είναι ζεστό το περιχύνουμε με το επιπλέον μπέρμπον (ή κονιάκ). Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στο ταψί για 30 λεπτά. Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω από τις άκρες του ταψιού και, στη συνέχεια, γυρίζουμε το κέικ μία φορά και μετά ξανά για να κρυώσει στη σχάρα, με τη δεξιά πλευρά προς τα πάνω. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρουμε (τουλάχιστον 1 ώρα).
Για να το φυλάξουμε, το τυλίγουμε σε μία καθαρή πετσέτα ή πανί και το τοποθετούμε σε ένα μεταλλικό βάζο, το οποίο αποθηκεύουμε, σφραγισμένο, σε δροσερό μέρος για έως και ένα μήνα. Αν θέλετε, περιχύνουμε το κέικ με επιπλέον ¼ φλιτζάνι μπέρμπον ή κονιάκ κάθε εβδομάδα.
Σημείωση: Όταν η μαμά και η γιαγιά μου έφτιαχναν κέικ φρούτου, άλειφαν τα ταψιά με βούτυρο και μετά τα έστρωναν με καφέ χαρτί, για να προστατέψουν το κέικ από το υπερβολικό ψήσιμο και να διατηρηθούν οι άκρες του μαλακές.
Κρέμα
Οι παιδικές μου αναμνήσεις από την παραμονή των Χριστουγέννων περιλαμβάνουν ανυπερθέτως βραστή κρέμα, την οποία συνόδευα με ένα κομμάτι κέικ φρούτου. Αυτή η συνταγή είναι η παραδοσιακή, πιο ήπια, εκδοχή του Τενεσί της κρέμας αυγών, την οποία μπορείτε να τη φτιάξετε χωρίς αλκοόλ, όπως έκανε η γιαγιά μου.
8 μερίδες
Υλικά
- 1 φλιτζάνι (200 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
- 2 κ.σ. κουταλιές αλεύρι
- 4 μεγάλα αυγά
- μια μεγάλη πρέζα αλάτι
- 3 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 1 φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ¼ φλιτζάνι μπέρμπον ή κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη ζάχαρη και το αλεύρι σε μια μεγάλη, βαριά κατσαρόλα. Χτυπάμε τα αυγά και το αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βάζουμε το γάλα σε ξεχωριστή κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να σχηματιστούν φυσαλίδες γύρω από τις άκρες του τηγανιού, για 3 με 4 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ρίχουμε ½ φλιτζάνι από το ζεστό μείγμα γάλακτος στο μείγμα των αυγών κάθε φορά και χτυπάμε καλά. Τοποθετούμε το τηγάνι με τα αυγά σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε με μια επίπεδη σπάτουλα μέχρι το μείγμα να φουσκώσει και να πήξει, 10 έως 14 λεπτά (ή 70 έως 75°C στο θερμόμετρο).
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμα σε ένα γυάλινο μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια (και το μπέρμπον/κονιάκ, προαιρετικά). Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 4 ώρες. Σερβίρεται ως ρόφημα σε μικρά φλιτζάνια ή ως σάλτσα.
Σημείωση: Εάν έχετε μια βαριά χάλκινη κατσαρόλα, είναι ιδανική για αυτή τη συνταγή, καθώς θα προστατεύσει τα αυγά από το γρήγορο ζέσταμα. Αν όμως δεν έχετε, κάντε το σε μπεν μαρί. Όσο η κρέμα κρυώνει, θα πήζει ακόμα περισσότερο.