Σάββατο, 10 Μαΐ, 2025
(Daniel J. van Ackere/TCA)

Γλυκό λεμονιού: Κάτι ξεχωριστό, για τη μαμά

Η ξινή, έντονη γεύση θα φωτίσει το τραπέζι σας και θα ενθουσιάσει τους γευστικούς σας κάλυκες

Το γλυκό λεμονιού είναι απολαυστικά γλυκό (και ξινό!), δροσερές και ανάλαφρες – με λίγα λόγια, ιδανικές για την Ημέρα της Μητέρας. Η επιτυχία του εξαρτάται από την άφθονη ποσότητα φρεσκοστυμμένου λεμονιού, αλλά και από τη γενναιόδωρη ποσότητα ξύσματος λεμονιού, που προσφέρει τις απαλές, λουλουδένιες νότες του στο γλυκό.

Χρησιμοποιήσαμε τέσσερα λεμόνια για τη γέμιση λεμονιού, τα οποία έδωσαν 2/3 φλιτζανιού χυμό και 1/4 φλιτζανιού ξύσμα. Το άλλο σημαντικό συστατικό για το γλυκό λεμονιού είναι τα αυγά: για να γίνει η κρέμα πλούσια και αφράτη χρειάζονται πολλά.

Δύο ολόκληρα αυγά και επτά κρόκοι δίνουν μια πλούσια κρέμα με καλές ιδιότητες πήξης. Για να τιθασεύσουμε τη δύναμη της κρέμας και να την κάνουμε εξαιρετικά βελούδινη, προσθέσαμε μια μικρή ποσότητα κρέμας γάλακτος και λίγο βούτυρο. Η ζάχαρη άχνη συνέβαλε στην τρυφερή υφή της κρούστας.

Γλυκό λεμονιού

Για 16 κομμάτια

Υλικά

Για τη βάση

  • 1 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 8 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 8 κομμάτια, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση

  • 2 μεγάλα αυγά
  • 7 μεγάλους κρόκους αυγών
  • 1 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1/4 φλιτζάνι ξύσμα λεμονιού τριμμένο
  • 2/3 φλιτζανιού χυμό (4 λεμόνια)
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 4 .σ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε 4 κομμάτια
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • Ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

Βάλτε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση και προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου. Αλείψτε το ταψί με λίγο λάδι.

Για τη βάση

Χτυπήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να ενωθούν, περίπου 3 δευτερόλεπτα.

Ρίξτε το βούτυρο από πάνω και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτό κίτρινο και να μοιάζει με χοντρό αλεύρι, περίπου 8 φορές.

Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και πιέστε το σταθερά σε μία ομοιόμορφη στρώση.

Ψήστε μέχρι η βάση να αρχίσει να ροδίζει, περίπου 20 λεπτά, περιστρέφοντας το ταψί στα μισά του ψησίματος (η βάση πρέπει να είναι ακόμα ζεστή όταν προστίθεται η γέμιση).

Για τη γέμιση

Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τα αυγά και τους κρόκους μαζί, σε μια μεσαία κατσαρόλα. Προσθέστε την κρυσταλλική ζάχαρη μέχρι να ενωθούν, στη συνέχεια χτυπήστε το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού και το αλάτι. Προσθέστε το βούτυρο και μαγειρέψτε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να πήξει ελαφρώς και να φτάσει τους 70 βαθμούς Κελσίου (περίπου 5 λεπτά).

Σουρώστε αμέσως το μείγμα μέσα από ένα λεπτό σουρωτήρι σε ένα μπολ και ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος. Ρίξτε τη ζεστή κρέμα λεμονιού ομοιόμορφα πάνω από τη ζεστή βάση. Ψήστε μέχρι η γέμιση να γίνει γυαλιστερή και αδιαφανής και το κέντρο να τρέμει ελαφρώς όταν ανακινείται, 10 έως 15 λεπτά, περιστρέφοντας το ταψί στα μισά του ψησίματος.

Αφήστε το γλυκό να κρυώσει εντελώς σε ταψί πάνω σε σχάρα, για 2 ώρες περίπου. Αφαιρέστε απαλά από το ταψί με μια σπάτουλα. Κόψτε σε 16 κομμάτια και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν τις σερβίρετε.

Οι μπάρες μπορούν να μείνουν στο ψυγείο μέχρι και δύο ημέρες.

Από το America’s Test Kitchen

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε