Δευτέρα, 21 Απρ, 2025
Χαρτονομίσματα δολαρίων ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, στις 4 Οκτωβρίου 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)

Κίνα και Ιαπωνία αύξησαν τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου τον Φεβρουάριο

Μόνο τέσσερις από τους είκοσι μεγαλύτερους κατόχους αμερικανικού χρέους μείωσαν την έκθεσή τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία

Κίνα και Ιαπωνία, οι δύο μεγαλύτεροι κάτοχοι αμερικανικού χρέους παγκοσμίως, αύξησαν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με νέα κυβερνητικά στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στην τελευταία έκθεση του Συστήματος Διεθνών Κεφαλαίων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στις 16 Απριλίου, οι ξένες τοποθετήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν κατά 3,4%, φτάνοντας σε ιστορικό υψηλό ύψους 8,817 τρισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ετήσια άνοδο 10,2% ή 818 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιαπωνία, που παραμένει ο μεγαλύτερος κάτοχος, αύξησε τις τοποθετήσεις της κατά περισσότερο από 4%, φτάνοντας τα 1,125 τρισεκατομμύρια δολάρια — το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα μηνών.

Η Κίνα αύξησε το χαρτοφυλάκιό της κατά περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια, ή άνω του 3%, αγγίζοντας τα 784,3 δισεκατομμύρια — το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2024. Πρόκειται για τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που το Πεκίνο ενισχύει τις τοποθετήσεις του, μια συγκρατημένη αντιστροφή της μακροχρόνιας στρατηγικής του για διαφοροποίηση εκτός δολαρίου.

Άλλες αγορές που αύξησαν την έκθεσή τους σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα περιλαμβάνουν τον Καναδά (55 δισ. δολάρια), το Βέλγιο (20 δισ.), το Ηνωμένο Βασίλειο (10 δισ.) και το Χονγκ Κονγκ (17 δισ.).

Αντίθετα, μόλις τέσσερις από τους είκοσι μεγαλύτερους ξένους κατόχους μείωσαν τις τοποθετήσεις τους: η Γερμανία (2 δισ. δολάρια), η Νορβηγία (11 δισ.), η Σαουδική Αραβία (500 εκατ.) και η Ελβετία (11 δισ.).

Αν και τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών είναι ελαφρώς καθυστερημένα, καταδεικνύουν ότι οι χώρες αύξησαν τις τοποθετήσεις τους πριν από την ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα δασμών.

Νέος κύκλος για τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Η αγορά ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου αποτελεί τα τελευταία χρόνια πηγή απρόβλεπτης μεταβλητότητας. Παρά τις αναταράξεις στη Wall Street, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν μετά την εκδήλωση της 2ας Απριλίου με τίτλο «Make America Wealthy Again» («Κάντε την Αμερική πλούσια ξανά»). Συνήθως, οι αποδόσεις πιέζονται όταν οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, ωστόσο, μετά τη δραματική πτώση στη Wall Street, οι αποδόσεις αυξήθηκαν και παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται περίπου στο 4,3%, έχοντας αυξηθεί από το 3,86% της συνεδρίασης της 4ης Απριλίου. Παρότι έχει υποχωρήσει από το υψηλό του 4,5% στις 11 Απριλίου, παραμένει στο ίδιο επίπεδο με πριν την ανακοίνωση των δασμών από τον πρόεδρο Τραμπ.

Οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι από την κίνηση αυτή, εικάζοντας ότι Κίνα και Ιαπωνία ίσως αποεπενδύσουν από τα αμερικανικά ομόλογα ως απάντηση στους ανταποδοτικούς δασμούς του Τραμπ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο. «Έχω εμπειρία από σημαντικές κινήσεις, για παράδειγμα, στην αγορά ομολόγων, όπου υπάρχει ένα κυρίαρχο αφήγημα, και μετά από δύο μήνες αντιλαμβάνεσαι ότι ήταν εντελώς εσφαλμένο», είπε κατά την ομιλία του στις 16 Απριλίου στην Οικονομική Λέσχη του Σικάγου. «Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο να πούμε με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει.»

Παρόλο που μπορεί να σημειωθεί μερική απομόχλευση από υπερβολικά μοχλευμένα αντισταθμιστικά κεφάλαια, ο επικεφαλής της Fed υπογράμμισε ότι οι αγορές λειτουργούν «όπως θα περίμενε κανείς σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας».

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές απομακρύνονται από την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase ανέφεραν ότι οι ξένοι επενδυτές πωλούν μαζικά αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία —μετοχές και ομόλογα— «με τρόπο μη συνηθισμένο».

Πινακίδα της Wall Street στη Νέα Υόρκη, στις 4 Απριλίου 2025. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Ο Στιβ Ίνγκλαντερ, επικεφαλής έρευνας και στρατηγικής μακροοικονομικών θεμάτων Βόρειας Αμερικής της Standard Chartered Bank, επισήμανε ότι το μείζον ερώτημα από εδώ και πέρα είναι κατά πόσο οι δημόσιοι και ιδιωτικοί επενδυτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ΗΠΑ μετά από δεκαετίες εμπορικών σχέσεων και διαπραγματεύσεων. «Αν η εμπορική πολιτική μπορεί να καθορίζεται μονομερώς και να επιβάλλεται με οικονομικές απειλές, τι εμποδίζει την εφαρμογή αντίστοιχων πολιτικών σε σχέση με τα ομόλογα και άλλα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν μη Αμερικανοί επενδυτές;», διερωτήθηκε σε σημείωμά του.

Σε συνέντευξή του στη δημοσιογράφο του CBS News, Μάργκαρετ Μπρέναν, ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, παρατήρησε ότι η υποχώρηση του δολαρίου και η άνοδος των αποδόσεων μπορεί να υποδηλώνουν πως οι ξένοι επενδυτές κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους αλλού. «Ίσως οι επενδυτές λένε: ‘Υπάρχουν κι άλλες αγορές στις οποίες θέλουμε να επενδύσουμε’. Ότι δεν είναι αυτονόητο πως όλοι θέλουν να επενδύουν αποκλειστικά στις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο U.S. Dollar Index, δείκτης που αποτυπώνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός σταθμισμένου καλαθιού νομισμάτων —μεταξύ των οποίων το γιεν και η στερλίνα— έχει υποχωρήσει περισσότερο από 8% από την αρχή του έτους.

Του Andrew Moran

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε