Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 14 Απριλίου νέο κύμα περιορισμών θεωρήσεων για Αμερικανούς αξιωματούχους, ως απάντηση στις ενέργειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση των εμποδίων που συναντούν οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην πρόσβασή τους σε θιβετιανές περιοχές της Κίνας.
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανακοίνωσε στις 31 Μαρτίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν περιορισμούς θεωρήσεων σε αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας που «εμπλέκονται ουσιαστικά» στη διαμόρφωση ή εφαρμογή πολιτικών που περιορίζουν την πρόσβαση ξένων στην Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ, σύμφωνα με τον Νόμο περί Αμοιβαίας Πρόσβασης στο Θιβέτ του 2018.
«Εδώ και πάρα πολύ καιρό, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση Αμερικανών διπλωματών, δημοσιογράφων και άλλων διεθνών παρατηρητών στην Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ και σε άλλες θιβετιανές περιοχές της Κίνας, την ώρα που οι Κινέζοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι απολαμβάνουν ευρεία πρόσβαση στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Ρούμπιο σε δήλωσή του.
Υπογράμμισε ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο Θιβέτ. «Αυτή η έλλειψη αμοιβαιότητας είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει ανεκτή», πρόσθεσε. «Καλώ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας να αντιμετωπίσει άμεσα αυτό το ζήτημα και να επιτρέψει στους διπλωμάτες και άλλους φορείς ανεμπόδιστη πρόσβαση στην Αυτόνομη Περιοχή του Θιβέτ και σε λοιπές θιβετιανές περιοχές».
Την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας αναφορικά με το Θιβέτ και ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο θα επιβάλει «αντίστοιχους περιορισμούς θεωρήσεων» σε Αμερικανούς αξιωματούχους που «επιδεικνύουν προκλητική συμπεριφορά» σε ζητήματα που σχετίζονται με το Θιβέτ.
Η οργάνωση «Free Tibet» («Ελευθερώστε το Θιβέτ»), με έδρα το Λονδίνο, αντέδρασε άμεσα μέσω της πλατφόρμας X, καταγγέλλοντας τις απειλές της Κίνας περί περιορισμών θεωρήσεων. «Όσοι καταγγέλλουν την βάναυση κατοχή του Θιβέτ από το καθεστώς της Κίνας δεν είναι ‘προκλητικοί’, αλλά απαραίτητοι», τόνισε. «Καμία απαγόρευση θεωρήσεων δεν μπορεί να φιμώσει την αλήθεια ή εκείνους που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Θιβετιανών».
Η οργάνωση «International Campaign for Tibet» («Διεθνής Εκστρατεία για το Θιβέτ»), με έδρα την Ουάσιγκτον, χαιρέτισε την ανακοίνωση του Ρούμπιο. Η πρόεδρος της ICT, Τέντσο Γκιάτσο, δήλωσε την 1η Απριλίου: «Επαινούμε την κυβέρνηση Τραμπ που δήλωσε ξεκάθαρα ότι η αποτυχία της Κίνας να σεβαστεί την αρχή της αμοιβαιότητας είναι ‘απαράδεκτη’ και δεν θα γίνει ανεκτή».
«Αυτός ο Νόμος [περί Αμοιβαίας Πρόσβασης στο Θιβέτ] σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς της Κίνας στην πρόσβαση στο Θιβέτ και ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να τον αξιοποιούν ουσιαστικά, μέχρι η Κίνα να πάψει να απομονώνει τη Χώρα των Χιονιών», πρόσθεσε.
Σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την πρόσβαση των ΗΠΑ σε θιβετιανές περιοχές το 2023, αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες δεν μπορούσαν να αγοράσουν εισιτήρια αεροπλάνου ή τρένου για να εισέλθουν στο Θιβέτ χωρίς προηγούμενη επίσημη έγκριση από τις κινεζικές αρχές. Οι διπλωματικές αρχές των ΗΠΑ υπέβαλαν τρία αιτήματα για επίσημο ταξίδι στην περιοχή, αλλά κανένα δεν εγκρίθηκε.
Στα προηγούμενα χρόνια, διπλωμάτες των ΗΠΑ επισκέφθηκαν θιβετιανές περιοχές στις κινεζικές επαρχίες Σιτσουάν, Κανσού, Τσινγκχάι και Γιουνάν. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι Κινέζοι αξιωματούχοι τους εμπόδισαν να εισέλθουν σε συγκεκριμένα μοναστήρια, έκλεισαν δρόμους και παρακολουθούσαν τις συνομιλίες τους.
Στις 14 Απριλίου, ο Γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ (R-Ind.), μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, ανάρτησε στο X: «Εδώ και δεκαετίες, το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το Θιβέτ υπήρξε πάντα μέρος της Κίνας. Αυτό είναι εντελώς ψευδές».
Υπενθύμισε ότι ο νόμος που πρότεινε ο ίδιος, o Tibet–China Dispute Act (Νόμος για την Επίλυσης της Διαφοράς Θιβέτ–Κίνας), έχει πλέον τεθεί σε ισχύ, απορρίπτοντας αυτές τις ανακριβείς αξιώσεις και ενισχύοντας την ευθύνη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να συνεργαστεί με συμμάχους για μια δίκαιη επίλυση του ζητήματος του Θιβέτ.
Ο εν λόγω νόμος, αποτέλεσμα διακομματικής συνεργασίας, υπογράφηκε από τον τότε πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, η Κεντρική Θιβετιανή Διοίκηση στην Ινδία, είχε δηλώσει τότε ότι ο νόμος αυτός θα φέρει «ελπίδα και έμπνευση» στους Θιβετιανούς σε όλο τον κόσμο.
Το ΚΚΚ εισέβαλε στο Θιβέτ το 1949 και επέβαλε στους Θιβετιανούς μια συμφωνία 17 σημείων προκειμένου να νομιμοποιηθεί η κυριαρχία του. Παρά τις θεωρητικές υποσχέσεις για αυτονομία, το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας μετέτρεψε την περιοχή σε κράτος επιτήρησης και ίδρυσε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.
Στην ετήσια έκθεσή της για το 2025, η Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, ανεξάρτητο ομοσπονδιακό όργανο, αναφέρει ότι το ΚΚΚ διαπράττει «πολιτιστική γενοκτονία» εις βάρος των Θιβετιανών Βουδιστών.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το κινεζικό καθεστώς εκφοβίζει τις θιβετιανές κοινότητες της διασποράς μέσω παρακολούθησης, εξαναγκασμού και απειλών προς τις οικογένειές τους στην Κίνα, προκειμένου να τις φιμώσει.