Δευτέρα, 07 Απρ, 2025
Ο Ντέιβιντ Περντού, υποψήφιος για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κίνα, πριν από την ακρόαση επιβεβαίωσης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στο κτίριο γραφείων της Γερουσίας Ντίρκσεν στην Ουάσιγκτον στις 3 Απριλίου 2025. (Kayla Bartkowski/Getty Images)

Κίνδυνο κατάρρευσης για την κινεζική οικονομία βλέπει ο Περντού σε ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Αμερικανών καταναλωτών

Ο Ντέιβιντ Περντού, πρώην CEO μεγάλων εταιρειών και γερουσιαστής, υπόσχεται να ενημερώσει τους Αμερικανούς για τους κινδύνους που ενέχει η κομμουνιστική Κίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ — Ο υποψήφιος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Κίνα δήλωσε την Πέμπτη στο Κογκρέσο ότι η αμερικανική οικονομική ισχύς θα μπορούσε να επιφέρει καταστροφικό πλήγμα στην κινεζική οικονομία, σε περίπτωση που οι Αμερικανοί καταναλωτές σταματούσαν να στηρίζουν την κινεζική παραγωγή.

Ο Ντέηβιντ Περντού, πρώην διευθύνων σύμβουλος σε εταιρείες του Fortune 500 και πρώην γερουσιαστής της Τζόρτζια, υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της ακρόασης για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του, πως είχε φτάσει η στιγμή οι ΗΠΑ να πάρουν θέση απέναντι στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, αφού επί δεκαετίες έκαναν τα στραβά μάτια, επισημαίνοντας ότι «αυτές οι μέρες έχουν τελειώσει».

Υπογράμμισε πως η μόνη εναλλακτική είναι να ενημερωθούν οι Αμερικανοί πολίτες και να αντισταθούν στους εμπορικούς διαύλους μέσω των οποίων διοχετεύονται κινεζικά προϊόντα. Παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως οι Αμερικανοί θα χρειαστεί να προβούν σε κάποιες θυσίες, καθώς, όπως είπε, για τρεις δεκαετίες είχαν εθιστεί στις χαμηλές τιμές και τις φθηνές εισαγωγές από την Κίνα, προϊόντα τα οποία συχνά επιδοτούνταν έμμεσα από το κινεζικό κράτος.

Σε ερώτηση του γερουσιαστή Ρικ Σκοτ (R-Flo) σχετικά με το τι θα συνέβαινε στην κινεζική οικονομία αν το αμερικανικό κοινό αποφάσιζε να αποσύρει τη στήριξή του, ο Περντού φέρεται να απάντησε κατηγορηματικά ότι η κινεζική οικονομία θα κατέρρεε.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει στις 2 Απριλίου την επιβολή νέων δασμών ύψους 34%, αυξάνοντας το συνολικό ποσοστό των δασμών σε κινεζικά προϊόντα στο 54%. Σε διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε ότι ο αμερικανικός λαός πλήρωνε πολύ υψηλό τίμημα και κατηγόρησε το Πεκίνο ότι εκμεταλλευόταν απροκάλυπτα την κατάσταση εδώ και χρόνια.

Υπέγραψε επίσης εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονταν δασμοί στις φθηνές εισαγωγές από την Κίνα, καταργώντας ένα κενό που επέτρεπε σε κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου να αποστέλλουν στις ΗΠΑ προϊόντα αξίας έως 800 δολαρίων χωρίς καταβολή δασμών.

Σύμφωνα με ειδικούς, η απόφαση αυτή ενδέχεται να οδηγήσει σε αυξημένες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Ωστόσο, υποστηρικτές της πολιτικής Τραμπ εκτιμούν ότι άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως η επαναφορά της μεταποιητικής παραγωγής στις ΗΠΑ, θα αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις.

Η κινεζική οικονομία φαίνεται ήδη να αντιμετωπίζει προκλήσεις, με τα ποσοστά ανεργίας να κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ και με αισθητή αποχώρηση ξένων επενδυτών. Βάσει επίσημων στοιχείων, η άμεση ξένη επένδυση, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στο κινεζικό ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 168 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος.

Ο Περντού χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ως τη σημαντικότερη διπλωματική πρόκληση του 21ου αιώνα. Επικαλούμενος τη δέσμευση της κυβέρνησης Τραμπ στην εξωτερική πολιτική να καταστήσει την Αμερική ασφαλέστερη, ισχυρότερη και πιο ευημερούσα, τόνισε ότι οι αρχές της ασφάλειας και της αμοιβαιότητας θα πρέπει να αποτελούν τη βάση κάθε αλληλεπίδρασης με το Πεκίνο.

Σε περίπτωση που εγκριθεί ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, δήλωσε ότι προτεραιότητά του θα είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανέφερε πως καθήκον του, ως εκπροσώπου του αμερικανικού λαού και της κυβέρνησης, θα είναι να μεταφέρει ξεκάθαρα την αγανάκτηση των ΗΠΑ απέναντι στις θηριωδίες που διαπράττει το κινεζικό καθεστώς, αναφερόμενος τόσο στις παραβιάσεις στη Σιντζιάνγκ όσο και στην καταστολή της κινεζικής διασποράς σε διεθνές επίπεδο.

Κατηγόρησε επίσης το κινεζικό καθεστώς για τη χρήση καταναγκαστικής εργασίας, την οποία θεωρεί μηχανισμό για την παραγωγή φθηνών προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτής της πρακτικής το Πεκίνο εξαπατά το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Υποστήριξε ότι αν οι ΗΠΑ δεν αντισταθούν σε αυτό, κανείς άλλος δεν θα το πράξει.

Ακόμη, αναφέρθηκε σε έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για το 2023, σύμφωνα με την οποία η Κίνα δαπανά κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια για στοχευμένη προπαγάνδα και παραπληροφόρηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής στο εσωτερικό των ΗΠΑ, πρότεινε την έναρξη ευρείας εθνικής ενημερωτικής εκστρατείας.

Επεσήμανε ότι πολλοί πολίτες δεν γνωρίζουν πως οι κινεζικές αρχές έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ, συλλέγουν δεδομένα και είναι σε θέση να χειραγωγήσουν κρίσιμες υποδομές, όπως τα λιμάνια. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με συμμάχους, με στόχο τη διάδοση των αμερικανικών αξιών.

Τέλος, αναφέρθηκε στο κινεζικό στρατηγικό εγχειρίδιο «Unrestricted Warfare» («Πόλεμος χωρίς περιορισμούς») του 1999, επισημαίνοντας ότι ένας από τους βασικούς στόχους του Πεκίνου είναι η διάδοση προπαγάνδας σε χώρες-στόχους. Διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα εργαστεί ώστε.οι Αμερικανοί να αποκτήσουν επίγνωση των κρυμμένων κινδύνων που ενέχουν κινεζικές πολιτικές.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε