Δευτέρα, 23 Δεκ, 2024
Αγρότης σπέρνει χειμερινό σιτάρι με μηχανή σποράς σιτηρών στο Bozhou στην ανατολική επαρχία Anhui της Κίνας, στις 15 Οκτωβρίου 2019. (STR/AFP μέσω Getty Images)

Κίνδυνος για έλλειψη τροφίμων στην αγορά καθώς οι Κινέζοι αγρότες αντιμετωπίζουν προβλήματα εν μέσω πανδημίας

Γράφουν οι  Zhao Fenghua και Luo Ya

Η επαρχία Τζιλίν στην Κίνα ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για να διασφαλιστεί ότι το ανοιξιάτικο όργωμα θα συνεχιστεί παρά το lockdown για την COVID-19 σε ολόκληρη την επαρχία. Ωστόσο, διαδικτυακά βίντεο δείχνουν την αστυνομία να σταματά τους αγρότες που εργάζονται στα χωράφια σε όλη την Κίνα.

Φοβούμενοι ότι η καθυστέρηση στο ανοιξιάτικο όργωμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων, οι αναλυτές λένε ότι η κρίση είναι πέρα από τα αχρησιμοποίητα χωράφια, οι βιώσιμοι σπόροι και τα λιπάσματα είναι η πραγματική κρίση που αντιμετωπίζουν οι Κινέζοι αγρότες.

Το lockdown απειλεί τον εφοδιασμό τροφίμων

Η Τζιλίν, που βρίσκεται στη ζώνη καλαμποκιού της Κίνας, είναι μια σημαντική περιοχή επεξεργασίας και παραγωγής των δημητριακών της χώρας.

Οι αρχές έθεσαν σε lockdown ολόκληρη την επαρχία στις 14 Μαρτίου.

Το lockdown επηρέασε 24 εκατομμύρια ανθρώπους και απείλησε τον εθνικό εφοδιασμό τροφίμων.

Στις 6 Απριλίου, οι αρχές της Τζιλίν ισχυρίστηκαν ότι για τη διασφάλιση του ανοιξιάτικου οργώματος, πάνω από το 80% των σπορείων που καλύπτουν 19.768 στρέμματα γης ήταν έτοιμα και πάνω από το 90% των σπόρων καλαμποκιού και σόγιας είχαν παραδοθεί.

Ωστόσο, διαδικτυακά κινεζικά βίντεο δείχνουν ότι αγρότες από διάφορα μέρη της χώρας απομακρύνθηκαν καθώς όργωναν τα χωράφια από την τοπική αστυνομία για παραβίαση του lockdown και τους επιβλήθηκε είτε κράτηση είτε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η κινεζική έκδοση της Epoch Times κατάφερε να επικοινωνήσει μόνο με μία τοπική εταιρεία σπόρων για να επιβεβαιώσει την επίσημη γραμμή σχετικά με την ετοιμότητα των σπόρων. Ο υπάλληλος δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν κλειστή από την επιβολή του lockdown στις αρχές Μαρτίου. «Στην πανδημία, όλοι μένουν στα σπίτια τους για το τεστ PCR», είπε, προσθέτοντας ότι δεν γνώριζε πότε θα ξαναρχίσουν οι εργασίες.

Η κρίση σπόρων μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη τροφίμων

Ο Λιου είναι Κινέζος δημοσιογράφος που προτιμά να παραμείνει ανώνυμος. Πιστεύει ότι η έλλειψη βιώσιμων σπόρων είναι πιο σοβαρή από τους περιορισμούς κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ο ίδιος είπε: “Οι σπόροι και το λίπασμα είναι τα δύο βασικά πράγματα για το ανοιξιάτικο όργωμα. Αλλά οι βιώσιμοι σπόροι σιτηρών της Κίνας έρχονται σε υψηλή τιμή‘.

Σύμφωνα με τον Λιου, πολλοί Κινέζοι αγρότες έχουν πέσει θύματα της αδιαφανούς πρακτικής προμηθειών στην Κίνα. Ορισμένοι μάλιστα είχαν σχεδόν μηδενική συγκομιδή λόγω κακών σπόρων.

Εξήγησε ότι οι σπόροι ελέγχονται από ξένες εταιρείες και είναι πολύ ακριβοί. «Οι αγρότες δεν κρατούν πλέον τους καλούς σπόρους από την προηγούμενη συγκομιδή όπως τις παλιές ημέρες», είπε.

Ο Λιου είπε: «Οι ξένες εταιρείες ελέγχουν την τεχνολογία των σπόρων που έρχονται στην Κίνα. Ορισμένες εγχώριες εταιρείες σπόρων, που δεν έχουν καμία επαφή με τη σύγχρονη τεχνολογία σπόρων, πωλούσαν ακόμη και κατώτερους σπόρους που ισχυρίζονταν ότι ήταν αυτοφυείς σπόροι. Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες είχαν κακή συγκομιδή».

Ο Λιου κατηγόρησε τους πολλούς Κινέζους παραγωγούς σπόρων για τα προβλήματα με τους σπόρους.

Με την πάροδο των ετών, οι Κινέζοι αγρότες έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες λόγω των κατώτερων σπόρων.

Σε μια αναφορά των κινεζικών μέσων ενημέρωσης του 2019, μια περίπτωση κατώτερων σπόρων κόστισε σε 205 αγρότες στην επαρχία Τζιανγκσί περίπου 726.000 δολάρια ζημιά, συνολικά 800 στρέμματα χωραφιών.

Ο Λιου κατηγόρησε τους πολλούς Κινέζους παραγωγούς σπόρων για τα προβλήματα με τους σπόρους.

Με την πάροδο των ετών, οι Κινέζοι αγρότες έχουν υποστεί οικονομικές απώλειες λόγω των κατώτερων σπόρων.

Σε μια αναφορά των κινεζικών μέσων ενημέρωσης του 2019, μια περίπτωση κατώτερων σπόρων κόστισε σε 205 αγρότες στην επαρχία Jiangxi περίπου 726.000 δολάρια ζημιά, συνολικά 800 στρέμματα χωραφιών.

Το 2020, ψεύτικοι σπόροι οδήγησαν σε μηδενική συγκομιδή σε ένα χωράφι 279 στρεμμάτων, στο οποίο συμμετείχαν 40 αγρότες στην Εσωτερική Μογγολία.

Ένας αγρότης περιμένει να πουλήσει σιτηρά σε μια κρατική αποθήκη αποθεμάτων σιτηρών στο Γιουσού της επαρχίας Τζιλίν, Κίνα, στις 8 Ιανουαρίου 2009. (China Photos/Getty Images)

 

Ο Τσεν Γουεϊτζιάν είναι ο αρχισυντάκτης του κινεζικού περιοδικού για τα ανθρώπινα δικαιώματα Beijing Spring.

Ανέφερε ότι τα lockdown θα επηρεάσουν σοβαρά την τιμή και την παραγωγή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. «Χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα, δεν υπάρχει παραγωγικότητα στο κινεζικό έδαφος», είπε.

«Πιστεύω ότι η επισιτιστική κρίση στην Κίνα θα γίνει πιο εμφανής σε δύο ή τρία χρόνια», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην τεράστια απώλεια αγροτικής γης κατά τη διάρκεια των ετών της απαλλοτρίωσης της αγροτικής γης υπό την ηγεσία της κυβέρνησης.

Πρόσφατα, το Πεκίνο ανάγκασε τις αγροτικές περιοχές να δημιουργήσουν ξανά νέες αγροτικές εκτάσεις σε διάφορα μέρη της Κίνας. Ορισμένοι τοπικοί αξιωματούχοι ανταποκρίθηκαν στην τελευταία πολιτική μετατρέποντας γήπεδα μπάσκετ και δρόμους σε αγροτικά χωράφια, τοποθετώντας στρώματα χώματος πάνω σε τσιμέντο για φύτευση.

Ο Τσεν δήλωσε ότι αυτό αποκαλύπτει ότι η έλλειψη τροφίμων έχει φτάσει σε ένα ενοχλητικό σημείο για το Πεκίνο.

Η Mary Hong συνέβαλε σε αυτό το ρεπορτάζ.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε