Κυριακή, 22 Δεκ, 2024
Αστυνομικοί ασφαλίζουν μια πλαϊνή είσοδο μετά την άφιξη αστυνομικών οχημάτων στο ενδιάμεσο λαϊκό δικαστήριο της Νταντόνγκ, στη βορειοανατολική επαρχία Λιαονίνγκ της Κίνας, στις 19 Μαρτίου 2021. (Noel Celis/AFP via Getty Images)

Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν «Εισαγγελέα» τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να απαγγείλει κατηγορίες μόνος του

Επιστήμονες στην Κίνα δήλωσαν ότι ανέπτυξαν μια μηχανή που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) για να απαγγέλλει κατηγορίες σε παραβάτες για εγκλήματα.

Η Εισαγγελία Πουντόνγκ της Σαγκάης , η μεγαλύτερη εισαγγελία της χώρας, κατασκεύασε και δοκίμασε τη μηχανή. Μέχρι στιγμής, το μηχάνημα είναι σε θέση να εντοπίσει και να απαγγείλει κατηγορίες για τα οκτώ πιο συνηθισμένα εγκλήματα στη Σαγκάη – απάτη με πιστωτικές κάρτες, λειτουργία επιχείρησης τυχερών παιχνιδιών, απερίσκεπτη οδήγηση, εσκεμμένη σωματική βλάβη, παρεμπόδιση επίσημων καθηκόντων, κλοπή, απάτη και πρόκληση καυγά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, με βάση τη γραπτή περιγραφή μιας υπόθεσης, ο λεγόμενος «εισαγγελέας» της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καταθέσει μια κατηγορία με ακρίβεια 97%.

Ο καθηγητής Σι Γιονγκ, επικεφαλής επιστήμονας του έργου, δήλωσε ότι η τεχνολογία ΤΝ θα μπορούσε να μειώσει τον καθημερινό φόρτο εργασίας των εισαγγελέων, επιτρέποντάς τους να επικεντρωθούν σε πιο απαιτητικές εργασίες. Ο Σι είναι επίσης διευθυντής του εργαστηρίου διαχείρισης μεγάλων δεδομένων και γνώσης στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, το κορυφαίο κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο του καθεστώτος.

«Το σύστημα μπορεί να αντικαταστήσει σε κάποιο βαθμό τους εισαγγελείς στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», δήλωσαν ο Σι και η ομάδα του σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο κινεζικό επιστημονικό περιοδικό Management Review. Η South China Morning Post ανέφερε πρώτη τη νέα μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε.

Ο Σι και οι συνάδελφοί του δήλωσαν ότι οι κινέζοι εισαγγελείς άρχισαν να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη το 2016. Πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν πλέον ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης γνωστό ως «Σύστημα 206». Το σύστημα είναι σε θέση να αξιολογεί τη δύναμη των αποδεικτικών στοιχείων, τις προϋποθέσεις για μια σύλληψη και το πόσο επικίνδυνος θεωρείται ένας ύποπτος για το κοινό.

Αλλά όλα τα υπάρχοντα εργαλεία ΤΝ παίζουν μόνο περιορισμένο ρόλο, καθώς «δεν συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την υποβολή κατηγοριών και [την πρόταση] ποινών», αναφέρει το έγγραφο.

Για τη λήψη τέτοιων αποφάσεων απαιτείται μια μηχανή να εντοπίζει και να αφαιρεί κάθε περιεχόμενο ενός φακέλου υπόθεσης που είναι άσχετο με ένα έγκλημα και να διατηρεί τις χρήσιμες πληροφορίες.

Η μηχανή πρέπει επίσης να μετατρέψει την πολύπλοκη, συνεχώς μεταβαλλόμενη ανθρώπινη γλώσσα σε μια τυποποιημένη μαθηματική ή γεωμετρική μορφή που μπορεί να κατανοήσει ένας υπολογιστής, σύμφωνα με το έγγραφο.

Οι εταιρείες διαδικτύου της Κίνας έχουν αναπτύξει ισχυρά εργαλεία για την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, αλλά η λειτουργία τους συχνά απαιτεί μεγάλους υπολογιστές στους οποίους οι εισαγγελείς δεν έχουν πρόσβαση.

Ο «εισαγγελέας» τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η ομάδα του Σι θα μπορούσε να λειτουργήσει σε έναν επιτραπέζιο υπολογιστή. Για κάθε ύποπτο, θα απαγγέλλει κατηγορία με βάση 1.000 «χαρακτηριστικά» που λαμβάνονται από το κείμενο περιγραφής της υπόθεσης που δημιουργείται από τον άνθρωπο, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι πολύ σύντομο ή αφηρημένο για να βγάλει νόημα στους ανθρώπους. Το σύστημα 206 θα αξιολογούσε στη συνέχεια τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Σι δήλωσε ότι χρησιμοποίησαν περισσότερες από 17.000 υποθέσεις από το 2015 έως το 2020 για να εκπαιδεύσουν τη μηχανή.

Το έγγραφο αναμένει ότι ο εισαγγελέας τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει σύντομα πιο ικανός με αναβαθμίσεις. Θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει λιγότερο συνηθισμένα εγκλήματα και να απαγγέλλει πολλαπλές κατηγορίες εναντίον ενός υπόπτου.

Αλλά η νέα μηχανή προκάλεσε ερωτήματα μεταξύ των Κινέζων εισαγγελέων. Ένας εισαγγελέας στην Γκουανγκζού δήλωσε στο δημοσίευμα ότι είχε κάποιες ανησυχίες σχετικά με τη χρήση του εισαγγελέα ΤΝ για την υποβολή κατηγοριών.

Η ακρίβεια του 97% μπορεί να είναι υψηλή από την άποψη της τεχνολογίας, αλλά πάντα θα υπάρχει πιθανότητα λάθους, δήλωσε ο εισαγγελέας. «Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν αυτό συμβεί; Ο εισαγγελέας, η μηχανή ή ο σχεδιαστής του αλγορίθμου;».

Η άμεση εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη λήψη αποφάσεων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αυτονομία ενός ανθρώπινου εισαγγελέα. Οι περισσότεροι εισαγγελείς δεν θέλουν οι επιστήμονες πληροφορικής να παρεμβαίνουν σε μια νομική κρίση, πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Ένα άλλο ερώτημα είναι ότι ο εισαγγελέας ΤΝ θα μπορούσε να απαγγείλει κατηγορίες μόνο με βάση την προηγούμενη εμπειρία του, δήλωσε ο εισαγγελέας. Δεν θα μπορούσε να προβλέψει την αντίδραση του κοινού σε μια υπόθεση σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός λάθους, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στη λήψη μιας απόφασης», δήλωσε ο εισαγγελέας.

Τα μέσα ενημέρωσης της Κίνας πανηγύρισαν τον εισαγγελέα τεχνητής νοημοσύνης ως το πρώτο παγκόσμιο επίτευγμα στον τομέα αυτό.

Σε αντίθεση με τις δυτικές δημοκρατίες, η Κίνα δεν διαθέτει ανεξάρτητο νομικό σύστημα, με τα δικαστήρια να ελέγχονται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Όσοι μιλούν ή ενεργούν με τρόπο που θεωρείται απαράδεκτος για το Κόμμα, όπως αντιφρονούντες, θρησκευόμενοι, δικηγόροι για τα δικαιώματα και πολίτες δημοσιογράφοι, κατηγορούνται συχνά για ασαφώς καθορισμένα αδικήματα, όπως η «πρόκληση καυγάδων και προβλημάτων» ή η «υπονόμευση της κρατικής εξουσίας» και καταδικάζονται πάντοτε σε ένα δικαστικό σύστημα με ποσοστό καταδίκης 99,9%.

Για παράδειγμα, o πολίτης δημοσιογράφος Ζανγκ Ζαν βρίσκεται σήμερα στα μισά της ποινής φυλάκισης τεσσάρων ετών για ρεπορτάζ σχετικά με τα πρώτα στάδια της επιδημίας του COVID-19 στη Γουχάν τον Φεβρουάριο του 2020. Η καταδίκη της έχει προκαλέσει την ευρεία καταδίκη δυτικών κυβερνήσεων και ομάδων για τα δικαιώματα. Η υγεία της Ζανγκ έχει επιδεινωθεί δραστικά στη φυλακή μετά από μακροχρόνια απεργία πείνας και την άρνηση επαρκούς ιατρικής περίθαλψης, λέει η οικογένειά της.

Του Frank Dong

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε