Από τον Φρανκ Γιουέ
Περίπου χίλιοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν μπροστά στο εργοστάσιο συναρμολόγησης του προμηθευτή της Apple, Pegatron, στην Σαγκάη στις 19 Δεκεμβρίου. Ένας υπάλληλος είπε στην Epoch Times ότι οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν τα μπόνους που τους είχαν υποσχεθεί. Οι διαδηλωτές λέγεται ότι ξυλοκοπήθηκαν καθώς η αστυνομία διασκόρπισε τα πλήθη και σχεδόν δώδεκα διαδηλωτές συνελήφθησαν, ανέφερε ένας μάρτυρας.
Η Pegatron, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία συναρμολόγησης iPhone μετά την Foxconn, είναι εταιρεία σχεδιασμού, κατασκευής και παροχής υπηρεσιών. Τα προϊόντα της περιλαμβάνουν φορητούς υπολογιστές, μητρικές κάρτες, μονάδες δίσκου και άλλα τεχνολογικά μέρη. Η εταιρεία εδρεύει στην Ταϊβάν και λειτουργεί στην Κίνα, με εγκατάσταση στη Σαγκάη, η οποία ιδρύθηκε το 2004 στο «Βιομηχανικό πάρκο Κανγκτσιάο», στην «Νέα περιοχή Πουντόνγκ».
Διαδηλωτές ξυλοκοπήθηκαν και κρατήθηκαν
Ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Τζανγκ Χουά (ψευδώνυμο), είπε στην Epoch Times ότι είδε πολλούς ανθρώπους να συγκεντρώνονται μπροστά από την πύλη εισόδου του εργοστασίου συναρμολόγησης της Pegatron στις 9 π.μ. στις 19 Δεκεμβρίου. Εννέα αστυνομικά αυτοκίνητα και τρία ασθενοφόρα βρίσκονταν ήδη εκεί.
Ο Τζανγκ είπε ότι περισσότεροι από δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν και οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνταν πολύ να εμποδίσουν την αστυνομία να κάνει συλλήψεις. Αλλά μια μικρή ομάδα φώναξε στην αστυνομία, απαιτώντας να απελευθερώσουν τους διαδηλωτές.
«Ο διοργανωτής της διαμαρτυρίας συνελήφθη πρώτα. Μετά η (αστυνομία) άρχισε να χτυπά τους διαδηλωτές», πρόσθεσε ο Τζανγκ.
Ο Τζανγκ είπε ότι όταν η αστυνομία στεκόταν σε σχηματισμό στη μέση του μεγάλου πλήθους, ξέσπασε μια σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.
«Η αστυνομία μας χτύπησε πρώτα. Τότε αρχίσαμε να αντιστεκόμαστε. Ένας άντρας τραυματίστηκε τόσο σοβαρά που δεν μπορούσε να σηκωθεί από το έδαφος αφού η αστυνομία τον χτύπησε με κλομπ. Το είδα ενώ στεκόμουν στην Πύλη 5 του εργοστασίου », είπε.
Η διαμαρτυρία συνεχίστηκε μέχρι τις 3 μ.μ. εκείνη την ημέρα.
Την επόμενη μέρα, ο Τζανγκ είπε ότι η αστυνομία πήγε στους κοιτώνες των εργαζομένων στο εργοστάσιο για να συλλάβει όσους συμμετείχαν στη διαμαρτυρία. «Έβγαλαν φωτογραφίες, έγραψαν ονόματα και συνέλαβαν άτομα που είδαν στα βίντεο [από κάμερες παρακολούθησης]. Αυτό το συμβάν δεν έχει επιλυθεί μέχρι τώρα.»
Η Epoch Times δεν έχει λάβει ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση των ατόμων που κρατούνται.
Μη καταβολή μπόνους
Ένας υπάλληλος της Pegatron, ο Λι Νινγκ (ψευδώνυμο), είπε στην Epoch Times ότι η εταιρεία υποσχέθηκε να δώσει μπόνους, αλλά δεν το έπραξε, γεγονός που προκάλεσε οργή μεταξύ των εργαζομένων και οδήγησε στη διαμαρτυρία μεγάλης κλίμακας.
Ο Λι είπε ότι το μέσο μπόνους κυμαίνεται από 8.000 γιουέν (περίπου $1.221) έως 15.000 γιουέν (περίπου $2.289). Αυτό είναι ένα εφάπαξ κίνητρο που χρησιμοποιούν οι κινεζικές εταιρείες αναζήτησης προσωπικού για να προσελκύσουν άτομα που αναζητούν εργασία, ειδικά όταν οι εταιρείες τεχνολογίας χρειάζονται επειγόντως προσωρινούς εργαζόμενους κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής. Σε γενικές γραμμές, οι εργοδότες διστάζουν να πληρώσουν τέτοια μπόνους, είπε ο Λι.
Ισχυρίστηκε ότι η διοίκηση στο εργοστάσιο της Pegatron στην Σαγκάη προσπάθησε να αποφύγει την παροχή μπόνους μεταφέροντας τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Κουνσάν ή δίνοντάς τους μια κακή αξιολόγηση απόδοσης. Αυτή η τακτική αποσκοπεί στην αποθάρρυνση των εργαζομένων, οδηγώντας τους να παραιτηθούν. Ο Λι αποκάλυψε ότι μετά τη διαμαρτυρία, το υποκατάστημα της Σαγκάης εξέδωσε ανακοίνωση για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, ισχυριζόμενο ότι η μετεγκατάσταση στο εργοστάσιο Κουνσάν δεν θα επηρέαζε τα μπόνους. Ωστόσο, ανέφερε ότι η ειδοποίηση καταργήθηκε την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε, στις 21 Δεκεμβρίου, και η διοίκηση παραβίασε την υπόσχεσή της για χορήγηση των μπόνους.
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την αλήθεια, μοιραστείτε αυτό το άρθρο με φίλους σας.