Σχολιασμός
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στις 8 Απριλίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο Κινέζους υπηκόους που πολεμούσαν μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα. Έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών του να επικοινωνήσει αμέσως με τις κινεζικές αρχές για να διευκρινίσει τη θέση του Πεκίνου σχετικά με το θέμα.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, έξι Κινέζοι πολίτες ανακαλύφθηκαν να εμπλέκονται με ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή του Ντόνετσκ, με δύο αιχμάλωτους.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Τάμυ Μπρους, δήλωσε στις 8 Απριλίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν τις αναφορές και το βρίσκουν «ενοχλητικό ότι Κινέζοι στρατιώτες έχουν συλληφθεί».
Την επόμενη μέρα, ο Ζελένσκι είπε στους δημοσιογράφους ότι 155 Κινέζοι υπήκοοι «πολεμούν εναντίον Ουκρανών στο έδαφος της Ουκρανίας».
«Το Πεκίνο το γνωρίζει αυτό. Οι Ρώσοι διανέμουν διαφημιστικά βίντεο σχετικά με τη στρατολόγηση μέσω κινεζικών κοινωνικών δικτύων», ισχυρίστηκε ο Ζελένσκι.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λιν Τζιάν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 9 Απριλίου ότι το Πεκίνο βρισκόταν σε επαλήθευση των πληροφοριών με τις ουκρανικές αρχές. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε άμεσα στη σύλληψη των δύο Κινέζων πολιτών.
Ποιοι είναι οι αιχμάλωτοι Κινέζοι υπήκοοι στην Ουκρανία;
Μετά την ανακοίνωση του Ζελένσκι για τη σύλληψη των δύο Κινέζων υπηκόων, προέκυψαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τα άτομα, που δείχνουν ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς μπορεί να έχει διασυνδέσεις με τον κινεζικό στρατό.
Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, και το οποίο ανέφερε η Kyiv Independent, δείχνει την ανάκριση των δύο αιχμαλώτων. Ένας από αυτούς παρουσιάστηκε ως Τζανγκ Ρενμπό από την επαρχία Τζιανγκσί και το βίντεο δείχνει τα στοιχεία του διαβατηρίου του. Ο άλλος κρατούμενος ήταν ο Γουάνγκ Γκουανγκτζούν της επαρχίας Χενάν. Ένας από τους αιχμαλώτους πλήρωσε σε έναν μεσάζοντα 2 εκατομμύρια ρούβλια (23.300 δολάρια) για να εξασφαλίσει ένα στρατιωτικό συμβόλαιο, ανέφερε το μέσο ενημέρωσης.
Τα πλάνα της ανάκρισης έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ιστορικό του Τζανγκ. Όταν ερωτήθηκε, χρησιμοποίησε τον όρο «τοποθέτηση», ο οποίος συνδέεται συνήθως με τη στρατιωτική ορολογία. Επιπλέον, ο Τζανγκ έδειξε εξοικείωση με τα όπλα. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι κουβαλούσε ένα τυφέκιο AK-74 και ότι συνεργάστηκε με έναν Ρώσο στρατιώτη. Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι μπορεί να είναι πρώην μέλος του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΛΑΣ) και ότι η ιστορία του σκηνοθετήθηκε εν όψει πιθανής σύλληψης.
Οι λεπτομέρειες του διαβατηρίου του Τζανγκ εγείρουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητά του. Όπως αποκαλύφθηκε στο βίντεο, το διαβατήριο του Τζανγκ εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου 2023 και ισχύει μέχρι το 2033. Ενώ ο τόπος γέννησής του αναφέρεται ως Τζιανγκσί, το διαβατήριο εκδόθηκε στο Πεκίνο, προκαλώντας εικασίες για τη φύση της πρόσληψης και του ταξιδιού του. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κινεζικά διαβατήρια εκδίδονται συνήθως με βάση τη διεύθυνση του hukou τους, ενός κινεζικού συστήματος εγγραφής νοικοκυριών που υπαγορεύει πού επιτρέπεται στα άτομα να ζουν, να εργάζονται και να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Βλέπω τρεις πιθανές εξηγήσεις για την κατάσταση του Τζανγκ. Πρώτον, μπορεί να μετακόμισε στο Πεκίνο ως ενήλικας για δουλειά και αργότερα να προσπάθησε να γίνει μισθοφόρος στη Ρωσία, κάνοντας αίτηση για νέο διαβατήριο στην πόλη όπου εργαζόταν.
Δεύτερον, είναι πιθανό ότι ο Τζανγκ δεν κατοικούσε ποτέ στο Πεκίνο. Αντίθετα, ένας διαμεσολαβητής με έδρα την πόλη θα μπορούσε να είχε καταφέρει να του πάρει διαβατήριο και να κανονίσει ταξίδια, βοηθώντας τον ενδεχομένως να εισέλθει στη Ρωσία.
Τρίτον, ο Τζανγκ θα μπορούσε να είχε τοποθετηθεί κρυφά από τον ΛΑΣ για να παρακολουθήσει τις επιχειρήσεις πρώτης γραμμής στην Ουκρανία. Αν ίσχυε αυτό, η μισθοφορική του ιδιότητα και η ιστορία του υποβάθρου του θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως κάλυψη σε περίπτωση σύλληψής του.
Ο Γουάνγκ, αντίθετα, φαίνεται να είναι ένας στρατολογημένος πολίτης χωρίς επίσημη εκπαίδευση. Στο βίντεο, ο Γουάνγκ δεν ανέφερε την «τοποθέτηση» ούτε αναφέρθηκε στο όπλο του. Επικεντρώθηκε στην περιγραφή του τι συνέβη μετά τη σύλληψή του και έδειξε περιορισμένες γνώσεις προστασίας από τοξικά αέρια.
Σύμφωνα με την αφήγησή του, μετά τη σύλληψή του, ο ίδιος και οι Ουκρανοί στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από τους Ρώσους. Διηγήθηκε ότι οι Ρώσοι είχαν ρίξει δακρυγόνα στο καταφύγιό του. Ο καπνός ήταν τόσο πυκνός και αποπνικτικός που δεν ήξερε πώς να τον αποφύγει. Απλά έμεινε αβοήθητος, φοβούμενος ότι θα πέθαινε. Εκείνη τη στιγμή, ένας Ουκρανός στρατιώτης, ο οποίος αρχικά είχε καταφέρει να διαφύγει, επέστρεψε για αυτόν και τον τράβηξε από το κολάρο. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είπε ότι είχε ήδη λιποθυμήσει.
Φαίνεται ότι ο Γουάνγκ έλαβε ελάχιστη έως καθόλου επίσημη στρατιωτική εκπαίδευση ή μόνο βιαστικά. Αυτό που έριξαν οι Ρώσοι δεν ήταν δακρυγόνα, αλλά βόμβες αερίου, καθώς η Ρωσία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει πιο τοξικά χημικά, όπως χλωροπικρίνη και χειροβομβίδες γεμάτες με CS και CN, που είναι και τα δύο είδη δακρυγόνων, στο πεδίο της μάχης. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που ο Γουάνγκ ένιωσε ασφυξία και έχασε τις αισθήσεις του.
Ο ΛΑΣ ερευνά και κατασκευάζει χημικά όπλα και έχει συμπεριλάβει το θέμα της άμυνας κατά των χημικών και βιολογικών όπλων στην καθημερινή του εκπαίδευση. Αν ο Ουκρανός στρατιώτης δεν είχε επιστρέψει για να τον σώσει, η συνεχιζόμενη έκθεσή του σε τοξικά αέρια σε αυτόν τον περιορισμένο χώρο θα μπορούσε να ήταν μοιραία.
Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν προηγουμένως την παρουσία βορειοκορεατών στρατιωτικών αξιωματικών που παρακολουθούσαν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην πρώτη γραμμή, μερικοί από τους οποίους φέρεται να σκοτώθηκαν από ουκρανικούς πυραύλους. Οι αναλυτές προτείνουν ότι ο κινεζικός στρατός, ο οποίος δεν έχει πρόσφατη εμπειρία μάχης, μπορεί να αναπτύσσει προσωπικό χαμηλότερου επιπέδου για να εκτεθεί σε ενεργές συνθήκες μάχης υπό το πρόσχημα ξένων εθελοντών ή εργολάβων.
Καθώς η Ουκρανία συνεχίζει την έρευνά της, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με τη φύση των Κινέζων υπηκόων που μάχονται στη σύγκρουση—είτε είναι ανεξάρτητοι μισθοφόροι, εξαναγκασμένα άτομα, ή μέρος μιας ανεπίσημης αποστολής που υποστηρίζεται από το κράτος για να πάρουν μαθήματα και τακτικές από τον πόλεμο.
Ο ρόλος του ΚΚΚ στην υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία
Η Ουκρανία είχε προηγουμένως επικρίνει την Κίνα για την αποστολή βασικού εξοπλισμού και εξαρτημάτων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή όπλων στη Ρωσία, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της επίθεσης της Μόσχας κατά της Ουκρανίας, περισσότερο από τους Κινέζους μισθοφόρους που πολεμούν για λογαριασμό της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ανακοίνωση της Ουκρανίας για την παρουσία Κινέζων υπηκόων που πολεμούν για τις ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να είναι μια στρατηγική για να τραβήξει περισσότερη προσοχή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Αυτό το μήνυμα υπογραμμίζει ότι η υπεράσπιση της κατάπαυσης του πυρός απαιτεί περισσότερα από την απλή πίεση στη Μόσχα. Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστεί η υποστήριξη του κινεζικού καθεστώτος στη Ρωσία ως κρίσιμος παράγοντας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν αυτές τις ανησυχίες. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Τάμυ Μπρους, η Κίνα έχει γίνει ο πιο σημαντικός εξωτερικός υποστηρικτής της Ρωσίας στον πόλεμο. «Η Κίνα παρέχει σχεδόν το 80% των ειδών διπλής χρήσης που χρειάζεται η Ρωσία για να συντηρήσει τον πόλεμο», δήλωσε η Μπρους στις 8 Απριλίου.
Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΚ) υποστηρίζει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία για περισσότερα από τρία χρόνια, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών Ουκρανών και Ρώσων στον πόλεμο. Πιστεύω ότι ο κινεζικός λαός μπορεί να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος και οι απώλειες ζωών, ειδικά όταν συνειδητοποιήσουν ότι το ΚΚΚ βρίσκεται πίσω του, εγειρόμενοι ενάντια στην τυραννία του κόμματος, και υποστηρίζοντας μια ελεύθερη κοινωνία, στην οποία τα άτομα δεν υποβάλλονται σε πλύση εγκεφάλου ή εξαπάτηση.
του Σεν Τζόου
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο είναι οι απόψεις του συγγραφέα και δεν συμφωνούν απαραίτητα με την άποψη της Epoch Times.