Τετάρτη, 30 Ιούλ, 2025
(Alex Lepe/TCA)

Κοκτέιλ Lava Flow – Ένα δροσερό κύμα… λάβας στο ποτήρι σας

Ο συνδυασμός μπανάνας, φράουλας και ανανά θα σας κάνει να νιώθετε σαν να κάθεστε στην παραλία μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα...

Κάθε καλοκαίρι ψάχνω για ένα δροσερό κοκτέιλ, που να είναι εύκολο να το φτιάξω την τελευταία στιγμή. Το κοκτέιλ Κύμα λάβας (Lava Flow), ένας συνδυασμός μπανάνας, φράουλας, χυμού ανανά και ρούμι, με εντυπωσίασε με την ομορφιά του και την αναμφισβήτητα νόστιμη γεύση του.

Δεδομένου ότι αυτό το κοκτέιλ είναι καινούργιο για μένα, επικοινώνησα με μερικούς φίλους (ο ένας ζει στη Χαβάη και ο άλλος ζούσε εκεί παλιότερα) για να μάθω περισσότερα γι’ αυτό και επειδή ήξερα ότι θα τους άρεσε πολύ.

Αυτό το κοκτέιλ δημιουργήθηκε στη Χαβάη τη δεκαετία του 1980 και θεωρείται συγγενές του strawberry daiquiri και της piña colada. Ωστόσο, αν και έχουν ομοιότητες, ο συνδυασμός μπανάνας και φράουλας κάνει το Κύμα λάβας μοναδικό. Συνήθως, στη Χαβάη, το ποτό σερβίρεται σε ποτήρι hurricane με το μείγμα μπανάνας ως βάση και τον πουρέ φράουλας χυμένο από πάνω για να μοιάζει με «λάβα». Για να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακό, γαρνίρεται με μια φέτα ανανά και ένα μαρασκίνο κεράσι για το τελείωμα.

Oil-painting-ntdtv

Σε αυτή τη συνταγή, προτείνω να καταψύξετε φέτες μπανάνας. Διαπίστωσα ότι αυτό το επιπλέον βήμα βοηθά στη συνολική υφή, δημιουργώντας μια εξαιρετικά απαλή βάση μπανάνας. Ο χυμός ανανά προσθέτει μια πινελιά οξύτητας και ενισχύει την τροπική γεύση που έχει το ρούμι καρύδας, ενώ οι φρέσκες φράουλες δημιουργούν ισορροπία προσθέτοντας μια πινελιά γλυκύτητας.

Η γεύση του είναι τόσο ικανοποιητική όσο και η εμφάνισή του. Με μια μόνο γουλιά θα νιώσετε σαν να χαλαρώνετε δίπλα σε μία πισίνα, απολαμβάνοντας την εμβληματική θέα της Χαβάης ή ρεμβάζοντας το ηλιοβασίλεμα στον ορίζοντα.

Εναλλακτικές προτάσεις

Για όσους απέχουν από το αλκοόλ – και για τα παιδιά – φτιάξτε μία mocktail εκδοχή, αντικαθιστώντας το ρούμι με λίγο γάλα καρύδας.

Για πιο υγρό πουρέ, χρησιμοποιήσετε φρέσκες φράουλες αντί για κατεψυγμένες. Αυτό, βέβαια, περιορίζει χρονικά την παρασκευή του συγκεκριμένου ποτού.

Για επιπλέον γεύση και υφή, προσθέστε κομμάτια κατεψυγμένου ανανά (περίπου 1/4 του φλιτζανιού) στον πουρέ φράουλας.

Αποθήκευση και προετοιμασία

Μπορείτε να κόψετε τη μπανάνα και τις φράουλες σε φέτες και να τις αποθηκεύσετε σε μια σακούλα με φερμουάρ στην κατάψυξη εκ των προτέρων.
Για μεγαλύτερη ποσότητα, χρησιμοποιήστε τρεις ώριμες μπανάνες, 350 ml χυμό ανανά, 350 ml κρέμα καρύδας, 3 φλιτζάνια πάγο, 2 1/4 φλιτζάνια κατεψυγμένες φράουλες κομμένες στη μέση, 210 ml ρούμι καρύδας και 70 ml ρούμι light. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συνταγής παρακάτω. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή για έξι κοκτέιλ. Γαρνίρετε με μαρασκίνο κεράσια και φέτες ανανά, προαιρετικά.

Κοκτέιλ Κύμα λάβας

Για 2 άτομα

Υλικά

  • 1 μέτρια ώριμη μπανάνα
  • 120 ml 100% χυμό ανανά
  • 120 ml κρέμα καρύδας (όχι γάλα καρύδας)
  • 1 φλιτζάνι πάγο
  • 3/4 φλιτζανιού φράουλες κομμένες στη μέση, κατεψυγμένες ή φρέσκες (περίπου 85 γραμμάρια, αν είναι κατεψυγμένες μην τις ξεπαγώσετε)
  • 70 ml ρούμι καρύδας (ή γάλα καρύδας)
  • 70 ml ρούμι light (ή γάλα καρύδας)
  • 2 κεράσια μαρασκίνο, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)
  • 2 φέτες ανανά, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Καλύψτε ένα ταψί ή πιάτο με λαδόκολλα. Ξεφλουδίστε και κόψτε την μπανάνα σε ροδέλες. Τοποθετήστε τις ροδέλες σε μία στρώση στο ταψί και καταψύξτε μέχρι να παγώσουν, περίπου μία ώρα.

Βάλτε δύο μεγάλα ποτήρια στο ψυγείο για να κρυώσουν. Εν τω μεταξύ, μεταφέρετε τις παγωμένες φέτες μπανάνας στο μπλέντερ, κατά προτίμηση υψηλής ταχύτητας. Προσθέστε 120 ml χυμό ανανά, 120 ml κρέμα καρύδας και ένα φλιτζάνι πάγο. Ανακατέψτε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές, περίπου 1 λεπτό.

Μοιράστε το μείγμα στα ποτήρια. Βάλτε τα ποτήρια ξανά στην κατάψυξη.

Ξεπλύνετε γρήγορα το μπλέντερ. Ανακατέψτε 3/4 φλιτζανιού φράουλες κομμένες στη μέση, 120 ml ρούμι καρύδας και 120 ml ρούμι light στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές, περίπου 2 λεπτά.

Ρίξτε αργά το μείγμα φράουλας στα ποτήρια. Το μείγμα φράουλας θα αρχίσει να πέφτει και να αναμιγνύεται με το μείγμα μπανάνας, δίνοντας την εντύπωση υγρής λάβας. Γαρνίρετε κάθε ποτήρι με μια φέτα φρέσκου ανανά και ένα μαρασκίνο κεράσι, αν θέλετε. Σερβίρετε αμέσως, με καλαμάκι για να το ανακατέψετε και να το πιείτε.

Της Janette Zepeda, TheKitchn.com

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε