Πέμπτη, 13 Μαρ, 2025
Κολοκυθόψωμο με κόκκινα γλυκά  φασόλια στον ατμό. (korshop.ru)

Κολοκυθόψωμο με γέμιση από κόκκινα γλυκά φασόλια

Το κολοκυθόψωμο με γέμιση από κόκκινα γλυκά φασόλια (χονγκντόου σιαν νάνζα μπιν) είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Καντόνας που μαγειρεύεται στον ατμό. Η ψίχα της κολοκύθας βράζεται, πολτοποιείται και αναμιγνύεται με ρυζάλευρο και ζάχαρη. Η ζύμη που προκύπτει χρησιμοποιείται για να σχηματιστούν μπάλες γεμισμένες με πάστα κόκκινων γλυκών φασολιών.

Οι μπάλες αυτού του ψωμιού μοιάζουν πράγματι με μικρές κολοκύθες. Δεν χρησιμοποιούνται χρωστικές ουσίες – το κίτρινο χρώμα της ζύμης προκύπτει από τον πουρέ κολοκύθας. Αυτό είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο για τους γλυκατζήδες και τα παιδιά. Η κολοκύθα στην κινεζική κουζίνα θεωρείται πολύτιμη τροφή, με μεγάλο αριθμό αμινοξέων, συμπεριλαμβανομένης της ιστιδίνης, τόσο απαραίτητης για τα παιδιά, η οποία είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό πρωτεϊνών για τη δημιουργία νέων κυττάρων. Η πηκτίνη που περιέχεται στην κολοκύθα προστατεύει τον γαστρικό βλεννογόνο από τις επιπτώσεις των βαριών τροφίμων και συνιστάται σε άτομα με παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ιδιαίτερη αξία έχει η κόκκινη πάστα γλυκών φασολιών, η οποία στην κινεζική κουζίνα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραλλαγές γλυκών γεμισμάτων για επιδόρπια. Μπαίνει σε πίτες, σε ψωμάκια ατμού, χρησιμοποιείται για να γεμίσει τα περίφημα κινεζικά μελομακάρονα γιουεμπίνγκ και τις μπάλες από ρυζάλευρο τανγκγιουάν. Η πάστα αυτή είναι εξίσου δημοφιλής στην ιαπωνική και την κορεατική κουζίνα, με τις ιαπωνικές ρυζογκοφρέτες μότι, τα παντεσπάνια ντοραγιάκι και τα κορεατικά ψωμάκια ατμού χοπάν και οι πίτες από ζύμη ρυζιού σεονπιεόνγκ να αποτελούν τα πιο φημισμένα προϊόντα που την περιέχουν.

Κολοκυθόψωμο με γέμιση από κόκκινα γλυκά φασόλια

Υλικά

για 10 ψωμάκια

Για τη ζύμη

  • 200 γρ πολτός κίτρινης κολοκύθας
  • 250 γρ κολλώδες ρυζάλευρο
  • 30-50 γρ ζάχαρη

Για τη γλυκιά πάστα φασολιών

  • 200γρ κόκκινα φασόλια
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 2-3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο (ή ελαιόλαδο)

Εκτέλεση

1ο βήμα

Μουλιάστε τα φασόλια για μια νύχτα σε ζεστό νερό.

Το πρωί, βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν (ΜΗΝ αλατίσετε το νερό).

Όταν κρυώσουν, περάστε τα από το μπλέντερ.

Καβουρδίστε ελαφρά το σουσάμι και σπάστε το λίγο με τον πλάστη.

Προσθέστε τη ζάχαρη και το σουσάμι στα φασόλια.

Βάλτε το μείγμα σε ένα τηγάνι και τηγανίστε το σε μέτρια φωτιά, μέχρι τα φασόλια να γίνουν θρύψαλα σαν άμμος.

2ο βήμα

Ξεφλουδίστε την κολοκύθα και κόψτε την ψίχα σε φέτες.

Τοποθετήστε τις φέτες κολοκύθας σε ένα βαθύ πιάτο και αφήστε τες στον ατμό για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, λιώστε την κολοκύθα, προσθέστε τη ζάχαρη και το ρυζάλευρο και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ελαστική ζύμη.

Χωρίστε τη ζύμη σε 10 κομμάτια και φτιάξτε με κάθε κομμάτι μία μικρή μπάλα.

 3ο βήμα

Πάρτε μία μπάλα στα χέρια σας και με τα δάχτυλά σας απλώστε και ισιώστε τη ζύμη σχηματίζοντας έναν κύκλο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν θέλετε το φύλλο σας να γίνει πολύ λεπτό, γιατί η ζύμη μπορεί να σκάσει όταν σχηματίσετε τη μπάλα και τη ζεστάνετε.

Βάλτε στο κέντρο της ζύμης τη γλυκιά πάστα κόκκινων φασολιών.

Στη συνέχεια, καλύψτε προσεκτικά τη γέμιση με τις άκρες του ψωμιού και σφραγίστε τη γέμιση μέσα στη ζύμη, σχηματίζοντας μια μπάλα.

Με μία οδοντογλυφίδα κάντε διαμήκεις γραμμές  στην επιφάνεια της μπάλας, μιμούμενοι την επιφάνεια μιας κολοκύθας.

Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα ελαφρά λαδωμένο σκεύος και μαγειρέψτε τα στον ατμό για 15 λεπτά.

Βγάλτε τις μπαλίτσες από τον ατμό και αφήστε τες να κρυώσουν – ύστερα, μπορείτε να τις απολαύσετε.

Καλή όρεξη!

*Αυτό το επιδόρπιο μπορεί επίσης να παρασκευαστεί με τη μορφή πλατύ ψωμιού.

* Για να είναι νηστίσιμο το κολοκυθόψωμο, αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι.

Πηγή: Korshop

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε