Δευτέρα, 16 Σεπ, 2024
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι ανταλλάσσει χειραψία με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κοινοβούλιο, στην Καμπέρα. Αυστραλία, 20 Αυγούστου 2024. (AAP Image/Lukas Coch)

Κομβικός ο ρόλος του Κατάρ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Χαμάς-Ισραήλ

Το Κατάρ, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αίγυπτο, διαπραγματεύονται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πέννυ Γουόνγκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ και υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας στις 20 Αυγούστου

Μεταξύ άλλων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν και την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με το Κατάρ να έχει ρόλο βασικού μεσολαβητή, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονυ Μπλίνκεν ανέφερε ότι το Ισραήλ είναι σύμφωνο με μια πρόταση για τη γεφύρωση των διαφορών που εμποδίζουν την κατάπαυση πυρός και κάλεσε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο. Ο υπουργός μεταβαίνει στο Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Κατάρ για εντατικές διπλωματικές συζητήσεις, σε μια προσπάθεια να καταλήξει σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού περιελάμβανε συνομιλίες για πολλά διεθνή και περιφερειακά θέματα:

«Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις συνεργασίας και οι τρόποι στήριξης και ανάπτυξής τους στους τομείς της οικονομίας, των εμπορικών ανταλλαγών, της καθαρής ενέργειας και της τεχνολογίας», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.

Η κα Γουόνγκ δήλωσε στον πρωθυπουργό του Κατάρ ότι η Αυστραλία υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εξήρε επίσης τις προσπάθειες του κράτους του Κατάρ για τον επαναπατρισμό Αυστραλών πολιτών, που είχαν εγκλωβιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, μέσω της Qatar Airways, όπως και τον ρόλο του Κατάρ στην απομάκρυνση των Αυστραλών από το Αφγανιστάν και τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το Κατάρ.

Η κα Γουόνγκ δήλωσε ότι η κατάπαυση πυρός θα διευκόλυνε την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τους κατοίκους της Γάζας, καθώς και την επιστροφή των ομήρων.

«Τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε μετά τη συνάντηση.

Το Κατάρ και η Αυστραλία συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων στη Γάζα, που βιώνουν απελπιστικές καταστάσεις.

Η κα Γουόνγκ δήλωσε ότι η Αυστραλία και το Κατάρ συνεργάζονται για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας.

«Το Κατάρ είναι ένας σημαντικός εταίρος και συνεργαζόμαστε για την περιφερειακή ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις και στο πολυμερές σύστημα», δήλωσε.

Η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απάγοντας 250 αμάχους. Από τότε, περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της, που διοικείται από τη Χαμάς.

Μπέρμιγχαμ: Η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει τους ομήρους

Χθες Τρίτη, 20 Αυγούστου, ο επικεφαλής της αυστραλιανής αντιπολίτευσης Σάιμον Μπέρμιγχαμ δήλωσε ότι η «μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο της Χαμάς», όσον αφορά τη συμφωνία κατάπαυσης πυρός.

«Έχουμε μια κατάσταση τώρα όπου, αν η Χαμάς θέλει να σταματήσει αυτός ο τρομακτικός φόρος αίματος, τότε θα πρέπει να συμφωνήσει στην κατάπαυση πυρός», δήλωσε στο Sky News.

«Αν θέλουν να δώσουν την ευκαιρία στους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να επέμβουν και να σταματήσουν μια επιδημία πολιομυελίτιδας, η οποία έχει αρχίσει να εκδηλώνεται, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουν με την κατάπαυση πυρός.»

Ο κος Μπέρμιγχαμ πρόσθεσε ότι η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατάει εδώ και περίπου 10 μήνες:

«Η τραγωδία αυτής της κατάστασης είναι προφανώς ο τεράστιος ανθρωπιστικός φόρος, οι τεράστιες απώλειες ζωής, αλλά και το γεγονός ότι ακόμη και σε αυτή την κατάπαυση πυρός, η Χαμάς προσφέρεται ή της ζητείται να συμφωνήσει μόνο με όρους που αφορούν την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων και κάποια μερική πρόοδο. Στην πραγματικότητα, η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να παραδώσει την τρομοκρατική υποδομή και τις δυνατότητές της άνευ όρων».

Αισιοδοξία στο Κατάρ για τη διαμεσολάβηση

Εν τω μεταξύ, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσάρι, δήλωσε ότι το Κατάρ παραμένει «αισιόδοξο και σίγουρα δεσμευμένο στη διαδικασία διαμεσολάβησης».

Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις στην Ντόχα, με την ελπίδα να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών. Τεχνικές συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Κάιρο και αναμένονται μερικές ακόμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Συζητώντας για το πώς το Κατάρ επιτυγχάνει λύση χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της Χαμάς στην αίθουσα, σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι το πρώτο μας ροντέο».

«Το Κατάρ έχει συναντηθεί για διάφορες διαμεσολαβήσεις στο παρελθόν, ξεκινώντας από τις συμφωνίες του Εβιάν το 1962, οπότε έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά πλαίσια όταν πρόκειται για τέτοιου είδους διαμεσολαβήσεις», δήλωσε στο ABC.

«Στο παρελθόν, όταν είχαμε να κάνουμε με τη Χαμάς και το Ισραήλ, είχαμε μεσολαβήσει με τον ίδιο τρόπο σε διάφορες περιπτώσεις χωρίς την παρουσία αντιπροσώπων της Χαμάς και μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε με τις δύο πλευρές.

«Είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, δεν έχει συμβεί σχεδόν ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία της διαμεσολάβησης μεταξύ των δύο πλευρών».

Της Monica O’Shea

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Σχολιάστε