Από την GreenMedInfo
Οι πέτρες στα νεφρά είναι κάρι κρύσταλλοι που σχηματίζονται μέσα στα νεφρά, επηρεάζοντας περίπου το 12 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού. Έχουν επηρεάσει τον άνθρωπο από τουλάχιστον το 4.000 π.Χ., και είναι η πιο κοινή ασθένεια του ουροποιητικού συστήματος.
Ο επαναλαμβανόμενος σχηματισμός λίθων έχει συνδεθεί με μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, όπως η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι πέτρες στα νεφρά έχουν θεωρηθεί ακόμη και μια συστηματική πάθηση που συνδέεται με το μεταβολικό σύνδρομο.
Ο σχηματισμός λίθων είναι μάλλον συνηθισμένος, με εκτιμώμενο ποσοστό υποτροπής πέντε ετών έως και 50 τοις εκατό. Ο επιπολασμός του ήταν σε άνοδο τον τελευταίο μισό αιώνα, εν μέρει λόγω των αλλαγών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.
Εάν έχετε ή είχατε πέτρες στα νεφρά, μπορεί να σας ενδιαφέρει να εξερευνήσετε φυσικές θεραπείες. Εδώ είναι μερικές που αξίζει να δοκιμάσετε.
1. Νερό
Μελέτες έχουν υποδείξει στο παρελθόν ότι η καθημερινή πρόσληψη νερού που παράγει τουλάχιστον 2,5 λίτρα ούρων κάθε μέρα μπορεί να προστατεύσει από τις πέτρες στα νεφρά.
Μια μετα-ανάλυση προχώρησε περαιτέρω και επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση νερού συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά. Οι ερευνητές σημείωσαν, «Η αυξημένη πρόσληψη νερού μπορεί να αραιώσει τη συγκέντρωση των ούρων, να μειώσει τον υπερκορεσμό του CaOx [οξαλικό ασβέστιο], να μειώσει το οξύ των ούρων και να αφαιρέσει το αλάτι».
2. Χυμός λεμονιού
Η θεραπεία με λεμονάδα φαίνεται να βοηθά στη διάλυση των λίθων στα νεφρά. Σε μια μελέτη, τέσσερις άνδρες και επτά γυναίκες έλαβαν θεραπεία με λεμονάδα για 44,4 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ μια ομάδα με τέσσερις άνδρες και επτά γυναίκες έλαβαν θεραπεία με κιτρικό κάλιο για 42,5 μήνες κατά μέσο όρο.
Από τους 11 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με λεμονάδα, οι 10 εμφάνισαν αυξημένα επίπεδα κιτρικών στα ούρα. Η θεραπεία, επομένως, εμφανίζεται ως μια λογική εναλλακτική λύση για ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν τη θεραπεία πρώτης γραμμής, σημείωσαν οι ερευνητές.
Το κιτρικό άλας, ένα άλας που υπάρχει στο κιτρικό οξύ, συνδέεται με το ασβέστιο και βοηθά στην παρεμπόδιση του σχηματισμού λίθων. Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί είναι γνωστές πηγές κιτρικών, με τον χυμό λεμονιού να φαίνεται να έχει την υψηλότερη συγκέντρωση. Σε μια ξεχωριστή μελέτη, η χορήγηση χυμού λεμονιού σε ζωικά μοντέλα ανέστειλε τα αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στα νεφρά και έδειξε προστατευτική δράση έναντι της ουρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά).
3. Ωμέγα-3 Λιπαρά & Λίπη
Για να ελέγξουν τα οφέλη της συμπλήρωσης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σε ορισμένους σχηματιστές λίθων, οι ερευνητές αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της συμπλήρωσης με δύο τύπους ωμέγα-3—εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA)—σε παράγοντες κινδύνου στα ούρα για το σχηματισμό οξαλικού ασβεστίου, πέτρες.
Η ομάδα μελέτησε 15 υγιή άτομα που κατανάλωναν μια τυποποιημένη διατροφή για πέντε ημέρες και συνέλεξαν καθημερινά δείγματα ούρων 24 ωρών. Κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων φάσεων, τα άτομα έλαβαν 900 χιλιοστόγραμμα (mg) EPA και 600 mg DHA κάθε μέρα.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμπλήρωση ωμέγα-3 30 ημερών μείωσε αποτελεσματικά την απέκκριση των οξαλικών στα ούρα και τον κίνδυνο κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου, λειτουργώντας ως πιθανή μακροπρόθεσμη παρέμβαση.
4. Χυμός πορτοκαλιού
Ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να έχει θεραπευτικά αποτελέσματα στον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας. Σε μια μελέτη, 13 εθελοντές, αποτελούμενοι από εννέα υγιή άτομα και τέσσερις «σχηματιστές λίθων», έλαβαν απεσταγμένο νερό, χυμό πορτοκαλιού ή λεμονάδα ενώ έκαναν μεταβολική δίαιτα. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα ούρων 24 ωρών.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο χυμός πορτοκαλιού και η λεμονάδα είχαν συγκρίσιμη περιεκτικότητα σε κιτρικό άλας. Το πρώτο, ωστόσο, συσχετίστηκε με χαμηλότερα υπολογιζόμενα οξαλικά ασβέστιο και ουρικό οξύ.
«Αυτή η βραχυπρόθεσμη μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιοχημική τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου για πέτρες. Ωστόσο, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να αξιολογηθεί ο ρόλος του στη μακροπρόθεσμη πρόληψη της υποτροπιάζουσας νεφρολιθίασης», έγραψε η ομάδα.
5. Horse Gram
Το horse gram, γνωστό ως Kulattha στο αρχαίο ινδικό σύστημα ευεξίας της Αγιουρβέδα, εμφανίστηκε ανώτερο από το κάλιο στη θεραπεία της νόσου της ασβεστοποίησης των νεφρών. Αυτό το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για πέτρες στα νεφρά, βήχα, άσθμα και σωρούς, για να αναφέρουμε μερικές παθήσεις.
Μια μελέτη αξιολόγησε 47 ασθενείς που διαγνώστηκαν με πέτρες οξαλικού ασβεστίου, 24 από τους οποίους έλαβαν Kulattha και 23 έλαβαν κιτρικό κάλιο για έξι μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Kulattha μπορεί να μειώσει την επανεμφάνιση των λίθων οξαλικού ασβεστίου, αποδίδοντας καλύτερα αποτελέσματα από τη χρήση συμβατικού κιτρικού καλίου.
6. Βιταμίνη Ε
Σε μια μελέτη του 2004, η βιταμίνη Ε βελτίωσε το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά σε ασθενείς με φυματίωση. Η χρήση του θρεπτικού συστατικού μείωσε τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στους ασθενείς.
Στην πρώτη μελέτη σε αρουραίους, η θεραπεία με βιταμίνη Ε απέτρεψε τις εναποθέσεις κρυστάλλων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά βελτιώνοντας την αντιοξειδωτική κατάσταση στους νεφρικούς ιστούς.
7. Έλαιο νυχτολούλουδου
Το 1994 μια έρευνα αξιολόγησε διάφορα έλαια και την επίδρασή τους στις πέτρες στα νεφρά αρσενικών ζώων: λάδι χωρίς λιπαρά, λάδι καρύδας, ιχθυέλαιο και έλαιο νυχτολούλουδου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δραστηριότητα της νεφρικής ουροκινάσης στις πέτρες στα νεφρά που προκαλούνται από λοίμωξη μπορεί να αποκατασταθεί με δίαιτες πλούσιες σε έλαιο νυχτολούλουδου, καθιστώντας το σχετικό βοήθημα στην πρόληψη και τη θεραπεία.
8. Μαύρος σπόρος
Το Μελάνθιο ή αλλιώς μαύρο κύμινο (Nigella sativa), ευρύτερα γνωστό ως μαυρόσπορος, μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή στη μείωση του μεγέθους των λίθων στα νεφρά. Σε μια μελέτη σε 60 ασθενείς με πέτρες στα νεφρά, οι ασθενείς έλαβαν θεραπεία με 500 mg κάψουλες μαυρόσπορου ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα για 10 εβδομάδες.
Στην ομάδα των μαυρόσπορων, το 44,4 τοις εκατό των ασθενών απέκκρισαν πλήρως τις πέτρες τους, με το μέγεθος των λίθων να παραμένει αμετάβλητο. Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, το 15,3 τοις εκατό έκανε το ίδιο. Σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, ο μαυρόσπορος παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερη θετική επίδραση στη διάλυση ή τη μείωση του μεγέθους των επώδυνων λίθων.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις τελευταίες ανακαλύψεις στην έρευνα για τις πέτρες στα νεφρά στη βάση δεδομένων GreenMedInfo.com.
Ακολουθήστε μας στο Telegram @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook @epochtimesgreece
Ακολουθήστε μας στο SafeChat @epochtimesgreece