Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας που ελέγχει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Μόσχας στην Ουκρανία, απείλησε με πυρηνικό πλήγμα κατά της Ουάσιγκτον, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ενεργήσουν για να αναγκάσουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τα εδαφικά της κέρδη στην Ουκρανία.
Ο κ. Μεντβέντεφ έχει απειλήσει με πυρηνικό πλήγμα αρκετές φορές εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, πιο πρόσφατα το καλοκαίρι του 2023, όταν η πολυδιαφημισμένη ουκρανική αντεπίθεση φαινόταν μεγάλη, πριν τελικά αποτύχει να πάρει πίσω εδάφη που η Ρωσία προσάρτησε και τώρα αποκαλεί δικά της.
Καθώς τα ρωσικά ανώτατα κλιμάκια πιστεύουν ότι μια άλλη ουκρανική αντεπίθεση μπορεί να είναι στα σκαριά, ο κ. Μεντβέντεφ εξέδωσε μια νέα πυρηνική προειδοποίηση. Ενώ το περιεχόμενό της είναι βασικά το ίδιο με τις προηγούμενες προειδοποιήσεις, φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μεντβέντεφ απειλεί με χρήση πυρηνικών όπλων εάν η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της προσπαθήσουν να αναγκάσουν τη Μόσχα να παραιτηθεί από τον έλεγχο των περιοχών Ντονέτσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια, για τις οποίες το Κρεμλίνο λέει ότι αποτελούν μέρος της Ρωσίας.
«Οι προσπάθειες να επιστρέψει η Ρωσία στα σύνορα του 1991 θα οδηγήσουν μόνο σε ένα πράγμα», έγραψε ο κ. Μεντβέντεφ σε μια κυριακάτικη ανάρτηση στο Telegram. «Προς έναν παγκόσμιο πόλεμο με τις δυτικές χώρες, χρησιμοποιώντας ολόκληρο το στρατηγικό οπλοστάσιο του κράτους μας».
Η αναφορά στα «σύνορα του 1991» σημαίνει τη Ρωσία χωρίς τις τέσσερεις περιοχές που απέσπασε από την Ουκρανία μέσω του πολέμου. Η Ρωσία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πυρηνικών κεφαλών από κάθε άλλη χώρα, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων, η οποία υπολογίζει τον αριθμό τους σε 5.889.
Ο κ. Μεντβέντεφ, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, συνόδευσε την απειλή του με έναν κατάλογο στόχων: «Κίεβο, Βερολίνο, Λονδίνο και Ουάσιγκτον», καθώς και «όλα τα άλλα όμορφα ιστορικά μέρη, τα οποία περιλαμβάνονται εδώ και καιρό στους στόχους επίθεσης της πυρηνικής μας τριάδας».
Επέμεινε ότι η ηγεσία της Ρωσίας δεν θα διστάσει να λάβει «δύσκολες αποφάσεις» σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, εάν η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της προσπαθήσουν να εκδιώξουν τις δυνάμεις του Κρεμλίνου από εδάφη που η Μόσχα θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας.
«Θα το τολμήσουμε, αν μια χώρα 1.000 ετών, η μεγάλη μας πατρίδα, βρίσκεται στα πρόθυρα του αφανισμού και οι θυσίες που έκανε ο ρωσικός λαός επί αιώνες είναι μάταιες;» ρώτησε ο κ. Μεντβέντεφ.
«Η απάντηση είναι προφανής», πρόσθεσε.
Η τελευταία προειδοποίηση του κ. Μεντβέντεφ έρχεται στο τέλος μιας σειράς εξελίξεων που σχετίζονται με τα πυρηνικά. Αυτές περιλαμβάνουν την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών, τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου με πυρηνικές ικανότητες από υποβρύχιο και τη μετακίνηση ενός άγνωστου αριθμού πυρηνικών όπλων στη γειτονική Λευκορωσία, πιο κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ.
Ρωσικά διαστημικά όπλα;
Η προειδοποίηση έρχεται επίσης την ώρα που δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δυνητικής βοήθειας προς την Ουκρανία παραμένουν καθηλωμένα στο Κογκρέσο, με ορισμένους Αμερικανούς βουλευτές να προειδοποιούν ότι η Ρωσία διαθέτει αντιδορυφορικά όπλα που θα μπορούσαν να απειλήσουν το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών της Αμερικής.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέδωσε δήλωση με την οποία καλούσε την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες σχετικά με μια «σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια», την οποία ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε αργότερα ότι επρόκειτο για ένα αναδυόμενο αντιδορυφορικό όπλο.
Η απόφαση του προέδρου της επιτροπής Μάικ Τέρνερ (R-Ohio) να εκδώσει την προειδοποίηση προκάλεσε επικρίσεις από ορισμένους συναδέλφους του Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ότι μεγαλοποίησε την απειλή για να περάσει ένα νομοσχέδιο για τη βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Ρωσία απέρριψε την προειδοποίηση, χαρακτηρίζοντάς την τέχνασμα με σκοπό να ωθήσει το Κογκρέσο να εγκρίνει περισσότερη βοήθεια.
«Είναι προφανές ότι ο Λευκός Οίκος προσπαθεί, με δόλωμα ή δόλο, να ενθαρρύνει το Κογκρέσο να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για τη διάθεση χρημάτων – αυτό είναι προφανές», δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο κ. Τέρνερ εξέδωσε αργότερα μια συμπληρωματική δήλωση, λέγοντας ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη προειδοποίησή του – δηλαδή ότι το θέμα ήταν «σοβαρό» – είχε ξεκαθαριστεί με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία επίσης δεν είχε αντίρρηση για την ενημέρωση του Κογκρέσου από τον κ. Τέρνερ σχετικά με αυτή την «απειλή εθνικής ασφάλειας».
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε, στη συνέχεια, τις πληροφορίες που έδειχναν ότι η Ρωσία έχει αποκτήσει ικανότητα αντιδορυφορικής κρούσης, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι ακόμη επιχειρησιακή.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχουν λάβει απόφαση να προχωρήσουν στην πραγματοποίηση οτιδήποτε στο διάστημα», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα.
«Λοιπόν, αυτό που ανακαλύψαμε: υπήρχε η δυνατότητα να εξαπολυθεί ένα σύστημα στο διάστημα, το οποίο, θεωρητικά, θα μπορούσε να κάνει κάτι που θα ήταν επιζήμιο. Δεν έχει συμβεί ακόμη», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι ελπίζει αυτό να μην συμβεί.
Ο Τζον Κίρμπι, σύμβουλος επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αντιδορυφορική ικανότητα της Ρωσίας είναι «ανησυχητική», αλλά δεν αποτελεί άμεση απειλή.
Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας πλησιάζει την επέτειο των δύο ετών, με αυξημένη δραστηριότητα τόσο στην πρώτη γραμμή όσο και στον πληροφοριακό χώρο.
Άλλη μια ουκρανική αντεπίθεση;
Η Ρωσία στις 19 Φεβρουαρίου κέρδισε την πολύμηνη μάχη για την Αβντίεβκα στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, μια εξέλιξη που ο πρόεδρος της Ρωσίας χαιρέτισε ως «σημαντική νίκη».
Αυτό συνέβη λίγες ημέρες αφότου ο Ουκρανός συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σύρσκι, ο νέος στρατιωτικός διοικητής του Κιέβου, ανακοίνωσε ότι διέταξε τα ουκρανικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την Αβντίεβκα, «για να αποφύγουν την περικύκλωση και να διαφυλάξουν τις ζωές των στρατιωτών».
Ο κ. Πούτιν φέρεται να δήλωσε στις 18 Φεβρουαρίου από το Tass ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Δεν ξέρω αν το θέλουν σήμερα», είπε σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, πριν προσθέσει: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο».
Εν τω μεταξύ, ο συνταγματάρχης Σεργκέι Ρούντσκοϊ, πρώτος αναπληρωτής αρχηγός του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, αναφέρθηκε από το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης Tass λέγοντας ότι μια άλλη ουκρανική αντεπίθεση θα μπορούσε να είναι στα σκαριά.
«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να διατηρούν τη μαχητική τους ικανότητα να διεξάγουν ενεργές επιχειρήσεις. Στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μεγάλης κλίμακας στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση, δεν μπορεί να αποκλειστεί άλλη μια απόπειρα αντεπίθεσης», δήλωσε.
Η Ουκρανία έχει βασιστεί σε αποστολές όπλων από τη Δύση για να παραμείνει στον αγώνα, με περισσότερες προμήθειες όπλων να βρίσκονται σε εκκρεμότητα εν μέσω αδιεξόδου στο Καπιτώλιο.