Ένα πιάτο αρκετά ξεχωριστό για το κυριακάτικο γεύμα, αλλά και αρκετά απλό για μια καθημερινή ημέρα, ιδίως αφού μπορείτε να έχετε προετοιμάσει από πριν τη γέμιση και τη ζύμη των μπισκότων.
Κοτόπουλο με αλμυρά μπισκότα
Για 6 άτομα
Υλικά
- 700 γρ. στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
- 3/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο σέλινο
- 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κ.γλ. αλάτι
- 3/4 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 3/4 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
- 3/4 κ.γλ. αποξηραμένο δεντρολίβανο
- 1/2 κ.γλ. αποξηραμένο θυμάρι
- 1/2 κ.γλ. σπόροι σέλινου
- 1 1/2 κ.γλ. πάστα ζωμού κοτόπουλου
- 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
- 300 γρ. κατεψυγμένα λαχανικά (μείγμα καρότων, μπιζελιών, φασολιών και καλαμποκιού)
Για τα μπισκότα
- 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλιά της σούπας + 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 3/4 κ.γλ. αλάτι
- 1/4 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- 1 φλιτζάνι γάλα, οποιουδήποτε είδους
Εκτέλεση
Μαγειρέψτε το κοτόπουλο: Αλατοπιπερώστε το κοτόπουλο, βάλτε το σε μια κατσαρόλα και καλύψτε το με νερό. Αφήστε το να βράσει σε χαμηλή φωτιά, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί ελαφρώς (8-12 λεπτά). Βάλτε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και αφήστε το να ξεκουραστεί πριν το κόψετε σε μικρά κομμάτια. Κρατήστε περίπου 1 3/4 φλιτζάνια από το νερό του.
Ετοιμάστε τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο τηγάνι από χυτοσίδηρο, τσιγαρίστε τα κρεμμύδια, το σέλινο και το βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το αλεύρι, τα καρυκεύματα (αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, δεντρολίβανο, θυμάρι, σπόρους σέλινου) και την πάστα ζωμού. Προσθέστε σταδιακά το νερό και το γάλα που κρατήσατε, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Προσθέστε το κομμένο κοτόπουλο και τα κατεψυγμένα λαχανικά. Δοκιμάστε και προσαρμόστε τα καρυκεύματα ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C.
Ετοιμάστε τη ζύμη: Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Θρυμματίστε το βούτυρο με ένα μπλέντερ ζαχαροπλαστικής ή με πιρούνια και στη συνέχεια προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος 2 εκ. και κόψτε τη σε 8 κομμάτια με ένα στρογγυλό κουπάτ ή ένα ποτήρι. Τοποθετήστε τα μπισκότα απευθείας πάνω από τη γέμιση και ψήστε για 25 λεπτά, μέχρι τα μπισκότα να ροδίσουν και να ψηθούν καλά.
Απολαύστε με μπισκότα και σαλάτα.

Οδηγίες κατάψυξης
Καταψύξτε τη γέμιση κοτόπουλου και τα κομμένα μπισκότα ξεχωριστά. Ξεπαγώστε και τα δύο εντελώς, βάζοντάς τα σε απλή ψύξη για μία ημέρα, πριν το ψήσιμο. Ζεστάνετε τη γέμιση κοτόπουλου, προσθέστε τα μπισκότα κατευθείαν από το ψυγείο, και ψήσετε.
Της Lauren Allen