Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο satay [σατέι] έχει όλα τα στοιχεία: είναι γευστική, αρέσει σε όλους και είναι εύκολη στην παρασκευή. Το κοτόπουλο μαρινάρεται για αρκετές ώρες (ή όλη τη νύχτα, αν το έχετε προγραμματίσει), στη συνέχεια καρφώνεται σε καλαμάκια και ψήνεται μέχρι να καψαλιστεί ελαφρώς και να καραμελώσει στις άκρες. Αλλά το πραγματικό αστέρι είναι η σάλτσα φυστικιού: κρεμώδης, λίγο πικάντικη και φωτεινή, με φρέσκο λάιμ. Μπορείτε ακόμη να την ετοιμάσετε μερικές ημέρες νωρίτερα, ώστε να είναι έτοιμη όταν τη χρειαστείτε.
Μου αρέσει να σερβίρω το κοτόπουλο σατέι με ρύζι γιασεμί και με λίγο αγγούρι, ντομάτα ή μπρόκολο στον ατμό ως συνοδευτικό. Αν το σερβίρετε ως κύριο πιάτο, υπολογίστε 6 έως 8 μακριά σουβλάκια. Για ορεκτικό, τα μικρότερα σουβλάκια είναι επίσης μια κατάλληλα.
Τι θα χρειαστείτε

Σάλτσα σόγιας: Προσθέτει γευστικές και γευστικές νότες τόσο στη μαρινάδα του κοτόπουλου όσο και στη σάλτσα φιστικιών.
Φυτικό λάδι: Βοηθά να καλυφθεί ομοιόμορφα το κοτόπουλο και να μην κολλήσει στη σχάρα.
Σκούρα καστανή ζάχαρη: Προσθέτει μια βαθιά, μελωμένη γλυκύτητα που ισορροπεί την αλμύρα και τα μπαχαρικά τόσο στο κοτόπουλο όσο και στη σάλτσα.
Σκόρδο: Προσθέτει έντονη, αρωματική γεύση τόσο στη μαρινάδα όσο και στη σάλτσα φιστικιού.
Κουρκουμά και κόλιανδρο σε σκόνη: Ζεστά, γήινα μπαχαρικά που προσδίδουν γεύση και χρυσαφένιο χρώμα στη μαρινάδα.
Κοτόπουλο φιλέτο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπούτια, στήθος ή φιλέτα κοτόπουλου, ό,τι σας αρέσει περισσότερο, κομμένα σε κομμάτια για τα σουβλάκια. Λάβετε υπ’ όψιν ότι τα μπούτια χρειάζονται περισσότερο ψήσιμο.
Γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη και φυστικοβούτυρο: Αποτελούν τη βάση της σάλτσας φυστικιού, προσδίδοντάς της γεύση ξηρών καρπών, ελαφριά γλυκύτητα και κρεμώδη υφή.
Ταϊλανδέζικη πάστα κόκκινου κάρυ: Μια κουταλιά της σούπας προσθέτει έντονο άρωμα και γεύση στη σάλτσα. Χρησιμοποιώ τη μάρκα Thai Kitchen, που είναι εύκολο να βρεθεί στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Σάλτσα σριράτσα και φρέσκος χυμός λάιμ: Αυτά τα αρωματικά προσθέτουν λίγο πικάντικη γεύση και φρεσκάδα στη σάλτσα φυστικοβούτυρου.
Γενικές οδηγίες, βήμα προς βήμα
Ετοιμάστε τη μαρινάδα: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, το λάδι, την καστανή ζάχαρη, το σκόρδο, τον κουρκουμά και τον κόλιανδρο. Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ανακατέψτε για να καλυφθεί.
Μαρινάρετε το κοτόπουλο: Καλύψτε και αφήστε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα. Οι 4 ώρες επαρκούν για το μαρινάρισμα, αλλά αν έχετε χρόνο να το μαρινάρετε όλη τη νύχτα είναι καλύτερο για να έχετε τη μέγιστη γεύση.
Ετοιμάστε τα σουβλάκια: Προθερμάνετε τη σχάρα και περάστε τα σουβλάκια. Όταν είστε έτοιμοι για το μαγείρεμα, προθερμάνετε τη σχάρα σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία και καθαρίστε και λαδώστε τις σχάρες. Περάστε τα κομμάτια του κοτόπουλου στα σουβλάκια (αν χρησιμοποιείτε ξύλινα σουβλάκια, βεβαιωθείτε ότι τα έχετε μουλιάσει σε νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το ψήσιμο για να μην καούν). Προσπαθήστε να αφήσετε λίγο χώρο μεταξύ των κομματιών κοτόπουλου. Το να αφήνετε λίγο χώρο μεταξύ των κομματιών στα σουβλάκια εξασφαλίζει ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα και θα εκτεθούν στο μέγιστο στη σχάρα. Αν είναι πολύ σφιχτά, θα βράσουν στον ατμό αντί να ψηθούν.
Ψήστε τα σουβλάκια: Ψήστε με καπάκι, μέχρι να καψαλιστούν τα άκρα και να ψηθεί καλά — 3 έως 5 λεπτά κάθε πλευρά για τα στήθη και τα φιλέτα, 5 έως 6 λεπτά κάθε πλευρά για τα μπούτια.

Φτιάξτε τη σάλτσα φυστικιού: Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ανακατέψτε το γάλα καρύδας, το φυστικοβούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την πάστα κάρυ, τη σριράτσα, τη σάλτσα σόγιας και τον χυμό λάιμ. Αφήστε να πάρει μια ελαφριά βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο – θα συνεχίσει να πήζει καθώς κρυώνει. Εάν πυκνώσει πολύ, προσθέστε λίγο ζεστό νερό για να ρυθμίσετε τη σύσταση πριν το σερβίρετε.
Σερβίρετε: Μεταφέρετε τα σουβλάκια σε μια πιατέλα και σερβίρετε με τη σάλτσα φιστικιού. Απολαύστε!

Σατέι κοτόπουλου
Σερβίρει 8 άτομα ως ορεκτικό ή 4 άτομα ως κύριο πιάτο
Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 15 λεπτά
Συνολικός χρόνος: 45 λεπτά, συν τουλάχιστον 4 ώρες για το μαρινάρισμα
Υλικά
Για τα σουβλάκια κοτόπουλου
- 1/4 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
- 1/4 φλιτζάνι φυτικό λάδι ή εναλλακτικό
- 1/4 φλιτζάνι (γεμάτο) σκούρα καστανή ζάχαρη
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κ.γλ. κουρκουμά
- 1/2 κ.γλ. κόλιανδρο
- 1 κιλό κοτόπουλο χωρίς κόκαλα και χωρίς πέτσα (μπούτια, στήθος ή φιλέτα), καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
- Καλαμάκια για τα σουβλάκια (βλ. σημείωση)
Για τη σάλτσα φυστικιού
- 3/4 φλιτζάνι γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη
- 1/4 φλιτζάνι κρεμώδες φυστικοβούτυρο
- 3 κ.σ. (γεμάτες) σκούρα καστανή ζάχαρη
- 1 κ.σ. ταϊλανδέζικη κόκκινη πάστα κάρυ
- 1 κ.σ. σριράτσα
- 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 2 κ.σ. φρέσκο χυμό λάιμ (από 1 λάιμ)
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας, το λάδι, τη μαύρη ζάχαρη, το σκόρδο, τον κουρκουμά και τον κόλιανδρο. Προσθέστε το κοτόπουλο και ανακατέψτε μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα. Καλύψτε και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Όταν είστε έτοιμοι για το μαγείρεμα, προθερμάνετε το γκριλ σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία και καθαρίστε και λαδώστε τις σχάρες. Περάστε το κοτόπουλο σε σουβλάκια (φροντίστε να μην τα γεμίσετε πολύ) και τακτοποιήστε τα στο γκριλ. Μαγειρέψτε με καπάκι, μέχρι το κοτόπουλο να καψαλιστεί στις άκρες και να ψηθεί καλά — 3 έως 5 λεπτά από κάθε πλευρά για τα στήθη ή τα φιλέτα κοτόπουλου και 5 έως 6 λεπτά από κάθε πλευρά για τους μπούτι κοτόπουλου. Μεταφέρετε σε μια πιατέλα και σερβίρετε με τη σάλτσα φιστικιού.
Για τη σάλτσα φιστικιού
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ανακατέψτε το γάλα καρύδας, το φυστικοβούτυρο, την καστανή ζάχαρη, την πάστα κάρυ, τη σριράτσα, τη σόγια σος (ή τη σάλτσα ψαριού) και το χυμό λάιμ. Αφήστε να βράσει ελαφρά, στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς – η σάλτσα θα συνεχίσει να πυκνώνει καθώς κρυώνει.
Παρατηρήσεις
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλινα ή μεταλλικά καλαμάκια. Εάν χρησιμοποιείτε ξύλινα καλαμάκια, βυθίστε τα σε νερό για τουλάχιστον 30 λεπτά για να μην καούν στη σχάρα.
Οδηγίες για προετοιμασία εκ των προτέρων: Η σάλτσα φιστικιού μπορεί να παρασκευαστεί έως και 3 ημέρες νωρίτερα. Ζεστάνετε πριν τη σερβίρετε.
Διατροφικές πληροφορίες
Θερμίδες: 687 kcal, υδατάνθρακες: 31 g, πρωτεΐνες: 51 g, λίπος: 41 g, κορεσμένα λιπαρά: 13 g, χοληστερόλη: 214 mg, νάτριο: 1555 mg, φυτικές ίνες: 2 g, ζάχαρη: 24 g
Αυτό το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο OnceUponaChef.com. Ακολουθήστε μας στο Instagram