Σάββατο, 21 Δεκ, 2024

Κρακεράκια: ποτέ δεν τρως μόνο ένα!

Η γεύση της Παρασκευής

Επιμέλεια: Αλία Ζάε

Η ιστορία των  κράκερ ξεκινά στη Βόρεια Αμερική, στα μέσα του 18ου αιώνα. Πήραν το όνομά τους από το αγγλικό ρήμα “to crack”, που σημαίνει «σπάζω με θόρυβο, κάνοντας κρακ». Τα αρκετά ελαφριά και πλούσια σε θερμίδες μπισκότα αποδείχτηκαν πολύ χορταστικά και υγιεινά. Τα κράκερ αντικατέστησαν το συνηθισμένο ψωμί και, λόγω του γεγονότος ότι δεν χαλούσαν γρήγορα και αποθηκεύονταν εύκολα, αποδείχτηκαν ιδανικά για τις στρατιωτικές πορείες και τα μακριά ταξίδια των πιονιέρων στον «Νέο Κόσμο».

Υπάρχει μια ιστορία για έναν όχι και τόσο ικανό αρτοποιό, τον Josiah Beckt, ο οποίος το 1801 έψησε μπισκότα στο φούρνο, αλλά του βγήκαν κάπως πιο… τραγανά και ξερά απ’ το συνηθισμένο.  Έτσι, το νέο προϊόν ονομάστηκε κράκερ: αυτό που σπάει με έναν ξερό κρότο – «κρακ».

История крекера

Τα κράκερ κέρδισαν γρήγορα δημοτικότητα, ειδικά μεταξύ των στρατιωτών: λόγω της ανθεκτικότητάς τους και της ουδέτερης γεύσης τους, αντικατέστησαν το ψωμί στις εκστρατείες και σύντομα έγιναν αναπόσπαστο μέρος του στρατιωτικού συσσιτίου. Τα παραδοσιακά κράκερ ζυμώνονταν από αλεύρι και νερό και είχαν ουδέτερη γεύση. Λίπος, αλάτι, ζάχαρη και αρωματικά πρόσθετα άρχισαν να προστίθενται τον 20ό αιώνα. Η κλασική σύνθεση του κράκερ περιλαμβάνει: αλεύρι (σιτάρι, καλαμπόκι), λίπος, μαγιά και αρωματικές ύλες. Η ζύμη παρασκευάζεται με τη συνήθη μέθοδο ή με προζύμι, συνήθως δεν χρησιμοποιείται μπέικιν πάουντερ και η στρώση του προϊόντος επιτυγχάνεται με το τύλιγμα και το δίπλωμα των στρωμάτων ζύμης,  αλείφοντας λίπος σε κάθε στρώση. Η σύγχρονη ποικιλία βιομηχανικών αρτοσκευασμάτων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές γεύσεις (τυρί, μπέικον, κρεμμύδια, πατάτες και άνηθο, ζάχαρη, ξηρούς καρπούς κ.λπ.), αλλά και διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση και το σχήμα (στρογγυλά, τετράγωνα, πασιέντζα, ζωάκια, ζώδια και άλλα πολλά).

Κράκερ με φιστίκια Αιγίνης

Σήμερα θα φτιάξουμε κρακεράκια με την Οξάνα Μπουτσινά από το Time to cook.

Υλικά

300 γρ. αλεύρι

120 γρ. γάλα

60 γρ. μαλακό βούτυρο αγελάδος

4 γρ. αλάτι

2 γρ. μαγειρική σόδα

4 γρ. ξηρή μαγιά

100 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σουσάμι ή ότι άλλο θέλουμε.

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά. Ψήνουμε στους 170° για 15 λεπτά.

Διατηρούνται σε ξηρό μέρος για να μείνουν τραγανά.

 

Την επόμενη Παρασκευή: Τι θα προτιμήσουμε την άνοιξη στο πιάτο μας;

Καλό Σαββατοκύριακο!

 

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε