Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους έχουν κηρύξει υβριδικό «ολοκληρωτικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Σήμερα ένας πραγματικός υβριδικός πόλεμος, ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» έχει κηρυχθεί εναντίον μας. Αυτός ο όρος, που χρησιμοποιήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία, χρησιμοποιείται τώρα από πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς όταν εξηγούν τι θέλουν να κάνουν στη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Και οι στόχοι τους δεν κρύβονται: να καταστρέψουν, να διαλύσουν, να στραγγαλίσουν τη ρωσική οικονομία και τη Ρωσία στο σύνολό της».
«Η επιθυμία της Δύσης να διατηρήσει την κυριαρχία της στις διεθνείς υποθέσεις, να υποτάξει τα πάντα και τους πάντες και να επιστρέψει σε έναν μονοπολικό κόσμο … αυτά είναι, φυσικά, ψευδαισθήσεις», παρατήρησε επίσης ο Λαβρόφ, προσθέτοντας: «Στην πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες της κορύφωσης της πολιτικής ανάσχεσης της Ρωσίας, την οποία η Δύση ακολουθεί εδώ και πολύ καιρό».
Τα σχόλια του Λαβρόφ φαίνεται να αποτελούν κλιμάκωση της ρητορικής της ρωσικής ηγεσίας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, εν μέσω της πολύμηνης εισβολής της στην Ουκρανία.
Από τις 24 Φεβρουαρίου, την έναρξη της σύγκρουσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, η Ιαπωνία και άλλες ομοϊδεάτες χώρες έχουν επιβάλει βαριές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Λαβρόφ και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους του Κρεμλίνου. Την Πέμπτη, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ακόμη περισσότερες κυρώσεις κατά εκατοντάδων Ρώσων νομοθετών, αμυντικών εταιρειών και άλλων οντοτήτων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν επίσης απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, αν και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν το έπραξαν, επικαλούμενες τη μεγάλη εξάρτηση του μπλοκ από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα.
Την Πέμπτη, περίπου τα τρία τέταρτα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ψήφισαν υπέρ της απαίτησης για πρόσβαση σε βοήθεια και προστασία των πολιτών στην Ουκρανία και υποστήριξαν ότι η Ρωσία δημιουργεί, όπως είπαν, μια τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία. Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν ισχυριστεί ότι η Μόσχα επιτίθεται αδιακρίτως σε αμάχους, κάτι που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί.
Αλλά ο Ρώσος πρώην πρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υποστήριξε την Παρασκευή ότι οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις θα εδραιώσουν μόνο τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια με τις αρχές, δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί κάποιος από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει έστω και το παραμικρό ποσοστό επιρροής της θέσης της ηγεσίας της χώρας;». δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Σας λέω ανοιχτά: όχι, με τίποτα».
Το Reuters συνέβαλε σε αυτό το άρθρο.