Παρασκευή, 09 Μαΐ, 2025
(Beth Fuller/TCA)

Τηγανίτες με κρεμώδες τυρί και δημητριακά ολικής αλέσεως

Αυτές οι τηγανίτες είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες

Θέλαμε τηγανίτες που να είναι γευστικές, σύνθετες και χορταστικές. Ξεκινήσαμε αντικαθιστώντας το γάλα (ή το ξινόγαλα) με τυρί cottage, πλούσιο σε πρωτεΐνες, και στη συνέχεια προσθέσαμε περισσότερα αυγά, για ακόμη περισσότερη πρωτεΐνη και δομή. Χτυπώντας το μείγμα στο μπλέντερ δώσαμε στις τηγανίτες περισσότερο φουσκωτή υφή, διασπώντας ταυτόχρονα τους σβώλους στο τυρί, ώστε να μην είναι ορατοί.

Το μπλέντερ μας επέτρεψε επίσης να κονιορτοποιήσουμε τη βρώμη και να την ενσωματώσουμε στη συνταγή. Αντικαθιστώντας το μαλακό αλεύρι (ή γ.ο.χ.) με ένα μείγμα βρώμης και αλευριού ολικής αλέσεως αυξήσαμε την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και προσθέσαμε μία διακριτική γεύση ξηρών καρπών. Ένας συνδυασμός γιαουρτιού με φρούτα, μαρμελάδα ή ξηρούς καρπούς αποτελεί ένα γλυκό, πλούσιο σε πρωτεΐνες συνοδευτικό.

Τηγανίτες με τυρί cottage

Για 12 τηγανίτες 10 εκατοστών

Υλικά

  • 2/3 φλιτζάνι (~ 100 γρ.) αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 1 1/2 φλιτζάνι (340 γρ.) τυρί cottage
  • 1 φλιτζάνι (85 γρ.) νιφάδες βρώμης
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Χτυπήστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μεσαίο μπολ μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι μπέικιν πάουντερ. Χτυπήστε το τυρί cottage, τη βρώμη, τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι στο μπλέντερ σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν, περίπου 1 λεπτό, ξύνοντας τα τοιχώματα του δοχείου του μπλέντερ στα μισά της διαδικασίας.

(Για τα άλευρα ολικής είναι καλύτερη η προσθήκη στα παραπάνω υλικά και λίγης παραδοσιακής μαγιάς, ώστε με τη ζύμωση να γίνουν απορροφήσιμα τα ωφέλιμα συστατικά του φλοιού και να εξουδετερωθούν τα ζημιογόνα – σημείωμα της Epoch Times)

Προσθέστε το μείγμα του τυριού στο μείγμα αλευριού και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα θα είναι πηχτό. Μην προσθέσετε περισσότερο υγρό.

Ζεστάνετε 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι σε ένα τηγάνι 30 εκατοστών, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να σιγοβράσει. Χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας, σκουπίστε προσεκτικά το λάδι, αφήνοντας ένα λεπτό φιλμ στον πάτο και τα πλαϊνά του τηγανιού. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα (Νο. 16) ή ένα στεγνό δοσομετρικό κύπελλο 1/4 φλιτζανιού, μοιράστε το μείγμα στο τηγάνι σε τρία σημεία. Απλώστε απαλά κάθε μερίδα σε στρογγυλό σχήμα 10 εκατοστών. Ψήστε μέχρι να σφίξουν οι άκρες και η πρώτη πλευρά να ροδίσει βαθιά (περίπου 2 λεπτά).

Με μία λεπτή, φαρδιά σπάτουλα, γυρίστε τις τηγανίτες και συνεχίστε να ψήνετε, μέχρι η δεύτερη πλευρά να ροδίσει βαθιά (περίπου 2 λεπτά ακόμα). Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μείγμα, χρησιμοποιώντας το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι, όπως απαιτείται. Σερβίρετε σκέτες ή με μία από τις ακόλουθες γαρνιτούρες.

Επικάλυψη με γιαούρτι, φιστίκια και σφένδαμο

Χτυπήστε 2 κουταλιές της σούπας κρεμώδες φυστικοβούτυρο και 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου σε 1 φλιτζάνι γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Για να σερβίρετε, ρίξτε ένα τέταρτο του μείγματος του γιαουρτιού πάνω από κάθε μερίδα τηγανίτες και πασπαλίστε με ψιλοκομμένα καβουρδισμένα φιστίκια.

Επικάλυψη με γιαούρτι και φρούτα

Ψιλοκόψτε 1/2 φλιτζάνι φρούτα (όπως φράουλες, μπανάνες ή βατόμουρα) σε μικρά κομμάτια, κρατώντας 2 κουταλιές της σούπας. Ανακατέψτε τις υπόλοιπες 6 κουταλιές της σούπας φρούτα και 1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή πετιμέζι σε 1 φλιτζάνι γιαούρτι. Για να σερβίρετε, ρίξτε ένα τέταρτο του μείγματος γιαουρτιού πάνω από κάθε μερίδα τηγανίτες και πασπαλίστε με τα φρούτα που κρατήσατε.

Επικάλυψη με γιαούρτι και μαρμελάδα βατόμουρο

Ζεστάνετε 1/4 φλιτζάνι μαρμελάδα βατόμουρο χωρίς κουκούτσια μέχρι να ρευστοποιηθεί, περίπου 30 δευτερόλεπτα, και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε με 1 φλιτζάνι γιαούρτι μέχρι να ομογενοποιηθεί. Για να σερβίρετε, βάλτε 1/4 φλιτζάνι γιαούρτι πάνω από κάθε μερίδα τηγανίτες. Περιχύστε τις τηγανίτες και το γιαούρτι με μαρμελάδα.

Από το America’s Test Kitchen

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε