Ένα εντυπωσιακό οικοδομικό έργο της Κίνας που προοριζόταν να στεγάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο της Ταϊλάνδης μετατράπηκε εν μία νυκτί από σύμβολο τεχνολογικής υπεροχής σε τραγωδία. Στις 28 Μαρτίου, ένας ισχυρός σεισμός 7,7 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ έπληξε τη Μιανμάρ, προκαλώντας χιλιάδες θύματα. Ακόμη και 1.200 χιλιόμετρα από το επίκεντρο, η Μπανγκόκ συγκλονίστηκε, με τους ουρανοξύστες της πόλης να αμφιταλαντεύονται επικίνδυνα.
Ωστόσο, το 33όροφο κτίριο υπό κατασκευή, έργο της κινεζικής κρατικής China Railway Engineering Corporation μέσω της θυγατρικής της, China Railway No. 10 Engineering Group, δεν άντεξε. Ο πύργος των 137 μέτρων κατέρρευσε στιγμιαία, οδηγώντας σε απώλειες ανθρώπινων ζωών και εγκλωβισμό δεκάδων εργατών.
Το κτίριο είχε παρουσιαστεί αρχικά ως υπόδειγμα αντισεισμικής τεχνολογίας και μηχανικών προδιαγραφών υψηλής ποιότητας από κινεζικές επιχειρήσεις. Δεκάδες άρθρα στο διαδίκτυο προέβαλαν τις δήθεν καινοτόμες τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση της αντοχής, διαφήμιση η οποία γρήγορα διαγράφηκε μετά το δυστύχημα.
Η κατάρρευση έφερε στο φως μία ακόμη πιο σκοτεινή πτυχή. Λίγες ώρες μετά το γεγονός, δημοσιογράφοι τοπικών μέσων ενημέρωσης εντόπισαν υπόπτους, μεταξύ των οποίων Κινέζοι υπήκοοι, να αφαιρούν και να διαφεύγουν κρυφά με δεκάδες έγγραφα από το εργοτάξιο. Οι αστυνομικές αρχές, που ειδοποιήθηκαν από τους δημοσιογράφους, προχώρησαν σε συλλήψεις, κατάσχεσαν 37 αρχεία και ξεκίνησαν εκτεταμένες έρευνες, καθώς υπάρχουν πλέον σαφή ερωτήματα για το ενδεχόμενο διαφθοράς, χρήση ακατάλληλων υλικών και επικίνδυνες ελλείψεις ασφαλείας κατά την κατασκευή.
Επιθεωρητές της ταϊλανδικής κυβέρνησης είχαν ήδη διαπιστώσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του συγκεκριμένου κτιρίου, όπως καθυστερήσεις, έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και ενδείξεις για προσπάθεια μείωσης του κόστους με κάθε δυνατό τρόπο. Πλέον, οι αρχικές εξετάσεις στα υλικά καταδεικνύουν τη χρήση υποβαθμισμένου χάλυβα, εξαιρετικά ακατάλληλου για τόσο ψηλά κτίρια. Σύμφωνα με τις αρχές, αρκετές εταιρείες στην Ταϊλάνδη εμπλέκονται σε εισαγωγή παλαιού και ακατάλληλου κατασκευαστικού εξοπλισμού από την Κίνα.

Όσο τρομακτική και αν είναι η κατάρρευση στη Μπανγκόκ, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μία ακόμα προσθήκη σε έναν ήδη μακρύ κατάλογο καταστροφών που σχετίζονται με έργα κινεζικών εταιρειών. Ανάμεσά τους είναι η κατάρρευση νοσοκομείου στην Αγκόλα, ενός νεόκτιστου γεφυριού στην Κένυα και δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις εντός της Κίνας τα τελευταία χρόνια. Κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις καταδεικνύει σημαντικές παραλείψεις ασφάλειας, έλλειψη διαφάνειας και ανησυχητικά διαδεδομένη διαφθορά.
Οι έρευνες συνεχίζονται στην Ταϊλάνδη, καθώς το κτιριακό αυτό δυστύχημα θέτει καίριες ανησυχίες για την πρακτική ανάθεσης μεγάλων έργων υποδομής σε εταιρείες αμφίβολης αξιοπιστίας και ποιότητας. Παράλληλα, η τραγωδία αναδεικνύει ότι η στρατηγική της Κίνας να προωθεί κατασκευαστικά πρότζεκτ διεθνώς απαιτεί εμφανώς μεγαλύτερη προσοχή σε ζητήματα ασφάλειας και υπευθυνότητας από τις χώρες που τα επιλέγουν.