Τα μανιτάρια μεγαλώνουν θαυματουργά σχεδόν από το τίποτα — σε σάπια κούτσουρα, φύλλα σε αποσύνθεση, πριονίδι. Δεν είναι ούτε λαχανικά ούτε φρούτα ούτε ζώα, αλλά μύκητες.
Με δύο γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι περίπου και εννέα απαραίτητα αμινοξέα, αποτελούν «πλήρη πρωτεΐνη». Είναι πλούσια σε βιταμίνες D και B, καθώς και σε μέταλλα, με λίγες θερμίδες και υδατάνθρακες. Καλλιεργούνται και πωλούνται πλέον τοπικά, στις λαϊκές ή συνεταιριστικές αγορές, και στα παντοπωλεία της γειτονιάς.
Με μια ποικιλία από διαφορετικά είδη μανιταριών μπορείτε να φτιάξετε ένα νόστιμο larb [λαρμπ], πιάτο της βόρειας Ταϊλάνδης (που μερικές φορές γράφεται και laab, laap, larp ή lahb). Παραδοσιακά, παρασκευάζεται με κιμά ή αλεσμένο και μαγειρεμένο χοιρινό κρέας, ανακατεμένο με μια πικάντικη βινεγκρέτ από λάιμ και σόγια, αλλά μπορείτε να αντικαταστήσετε το κρέας με μανιτάρια.
Οι παραδοσιακές συνταγές απαιτούν να ολοκληρωθεί το πιάτο με φρυγανισμένο ρύζι σε σκόνη, αλλά για λόγους ταχύτητας, επέλεξα ψιλοκομμένα φυστίκια για να προσθέσω βάθος και μια ικανοποιητική τραγανή υφή. Σερβίρετε το λαρμπ τυλιγμένο σε ένα τρυφερό φύλλο μαρουλιού και γαρνιρισμένο με φρέσκα κρεμμυδάκια ή, ακόμα καλύτερα, με φρέσκο σκόρδο για πιο έντονη γεύση.
Λαρμπ με ψητά μανιτάρια και φυστίκια
Για 4 έως 6 άτομα
Αυτό το πιάτο, που ετοιμάζεται σε λίγα λεπτά, βασίζεται στις ποικιλίες άγριων μανιταριών που θα βρείτε στις λαϊκές αγορές, τις συνεταιριστικές αγορές και τα παντοπωλεία. Αν είναι συσκευασμένα σε πλαστικό όταν τα αγοράζετε, φροντίστε να τα βγάλετε και να τα μεταφέρετε σε χάρτινη σακούλα, και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο για όχι περισσότερο από μερικές ημέρες. Τυλίξτε το λαρμπ σε φύλλα μαρουλιού και σερβίρετε με ρύζι και μυρωδικά.
Υλικά
- 1 κιλό ανάμεικτα μανιτάρια (αχιβάδα, σιτάκε, μαϊτάκε, καστανό, κρεμίνι, κουμπί), καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια ενός εκατοστού
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χοντρό αλάτι
- 2 έως 3 κ.σ. χυμό λάιμ
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- Μια γενναιόδωρη πρέζα κόκκινη πιπεριά (προαιρετικά)
- 1/4 φλιτζάνι κρεμμυδάκια, κομμένα
- 1/4 φλιτζάνι αρακά, και πλέον για γαρνιτούρα
- 1/2 φλιτζάνι φύλλα μέντας, χοντροκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι βασιλικό, χοντροκομμένο
- 1/4 φλιτζάνι αλατισμένα φυστίκια, ψιλοκομμένα
- Φύλλα μαρουλιού, για το τύλιγμα
- Ρύζι στον ατμό (προαιρετικά ως συνοδευτικό)
- Ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 220°C. Καλύψτε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Απλώστε τα μανιτάρια στο ταψί. Ραντίστε τα με λίγο λάδι, πασπαλίστε ελαφρά με αλάτι και ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας καλά. Ψήστε, γυρίζοντας το ταψί περιστασιακά, μέχρι τα μανιτάρια να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά, περίπου 25 λεπτά.
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το υπόλοιπο λάδι, το χυμό λάιμ, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο και το κόκκινο πιπέρι. Μεταφέρετε τα μανιτάρια στο μπολ και ανακατέψτε για να καλυφθούν με τη σάλτσα. Προσθέστε τα κρεμμυδάκια, τον αρακά, τον δυόσμο, τον βασιλικό και τα φυστίκια.
Σερβίρετε το λαρμπ σε φύλλα μαρουλιού και ρύζι στον ατμό. Γαρνίρετε με αρακά και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.