Δευτέρα, 18 Αυγ, 2025
To Lemon Delight είναι ένα ελαφρύ, κρεμώδες επιδόρπιο, γεμάτο με την απαλή, ηλιόλουστη γεύση του λεμονιού. (Alex Lepe/TCA)

«Lemon Delight»: Απολαυστικό επιδόρπιο με λεμόνι, χωρίς ψήσιμο

Τα τελευταία χρόνια έχω δημιουργήσει πολλές συνταγές για «απολαύσεις» χωρίς ψήσιμο. Ξεκίνησα με το Strawberry Delight, μετά ήρθε το Pumpkin Delight, το Chocolate Delight, ένα πολύ τροπικό Coconut Delight και πολλά άλλα. Aπό όλα αυτά, αυτό το ονειρεμένο ‘λεμονάτο’ είναι το αγαπημένο μου. Το κατάλαβα με την πρώτη μπουκιά. Αυτό το τετραπλό (!) επιδόρπιο που δεν ψήνεται είναι ελαφρύ, κρεμώδες και γεμάτο με την απαλή, ηλιόλουστη γεύση του λεμονιού. Είναι πανέμορφο και ιδανικό για το καλοκαίρι.

Η γεύση του λεμονιού είναι ιδιαίτερα έντονη και διάχυτη, αφού υπάρχει λεμόνι σε σχεδόν κάθε στρώση. Το ξύσμα λεμονιού τρίβεται με ζάχαρη και αναμιγνύεται με τη βάση, ο χυμός λεμονιού αναμιγνύεται με το τυρί κρέμα και μια στρώση πλούσιας πουτίγκας λεμονιού απλώνεται στη μέση. Και αν θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο απολαυστικό, γαρνίρετε με ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού.

Χρειάζεστε περίπου 30 λεπτά για να το φτιάξετε, χωρίς να ανάψετε τον φούρνο ούτε να μαγειρέψετε τίποτα στην εστία.

Oil-painting-ntdtv

Βασικά συστατικά

Γκοφρέτες βανίλιας: Κρατήστε μερικές γκοφρέτες για γαρνίρισμα και θρυμματίστε τις υπόλοιπες για να φτιάξετε μια βουτυρένια βάση χωρίς ψήσιμο.

Τυρί κρέμα: Το τυρί κρέμα με όλα τα λιπαρά είναι η καλύτερη επιλογή για αυτό το επιδόρπιο. Είναι το βασικό συστατικό της κάτω στρώσης, η οποία θυμίζει τσιζκέικ χωρίς ψήσιμο. Αφήστε το έξω αρκετό χρόνο για να μαλακώσει, ώστε να αναμιχθεί πιο εύκολα.

Πουτίγκα λεμονιού: Φροντίστε να αγοράσετε στιγμιαία πουτίγκα λεμονιού (όχι την ποικιλία που μαγειρεύεται και σερβίρεται), η οποία πήζει γρήγορα όταν αναμιγνύεται με κρύο γάλα.

Κρέμα γάλακτος: Η ελαφρώς γλυκιά σαντιγί όχι μόνο δημιουργεί μια ονειρεμένη επάνω στρώση, αλλά και ελαφραίνει τη στρώση του τυριού.

Λεμόνι: Χρησιμοποιούνται τόσο το ξύσμα όσο και ο χυμός, ώστε όλο το γλυκό να έχει δυνατή γεύση και άρωμα λεμονιού.

Lemon Delight

Για 12 άτομα

Υλικά

225 γραμμάρια τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

2 κουτιά (95 γραμμάρια) στιγμιαία πουτίγκα λεμονιού

3 φλιτζάνια κρύο πλήρες γάλα

2 κ.σ. ζάχαρη

2 κ.γλ. λεπτοτριμμένο ξύσμα λεμονιού (από ένα μεσαίο λεμόνι), και επιπλέον για γαρνιτούρα

1 κουτί (310 γραμμάρια) μπισκότα βανίλιας, χωρισμένα

1/4 + 1/8 κ.γλ.  αλάτι, χωρισμένο

8 κ.σ. (1 πακέτο) ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο

1 1/2 φλιτζάνι κρύα κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

2 κ.σ. φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού (από 1 μέτριο λεμόνι)

1 κ.γλ. εκχύλισμα λεμονιού ή βανίλιας

Εκτέλεση

Καλύψτε ένα ταψί 20 x 20 εκ. (ύψους περίπου 5 εκ.) με δύο φύλλα λαδόκολλας, τοποθετώντας τα κάθετα μεταξύ τους, έτσι ώστε η λαδόκολλα να κρέμεται περίπου 5 εκ. από τις τέσσερις πλευρές του ταψιού, σχηματίζοντας μία ‘κούνια’.

Χτυπήστε 2 συσκευασίες (95 γρ.) μείγμα στιγμιαίας πουτίγκας λεμονιού και 3 φλιτζάνια κρύο πλήρες γάλα σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να διαλυθεί και να πήξει ελαφρώς, περίπου 2 λεπτά. Αφήστε το μείγμα να πήξει, ενώ ετοιμάζετε τη βάση και τις άλλες στρώσεις.

Ανακατέψτε 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη και 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού σε ένα μικρό μπολ, μέχρι να αναδυθεί το άρωμά τους. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπλέντερ.

Κρατήστε 5 τεμάχια από ένα κουτί (310 γραμμάρια) γκοφρέτες βανίλιας για τη γαρνιτούρα. Βάλτε τα υπόλοιπα μπισκότα και 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μπλέντερ. Ανακατέψτε μέχρι τα μπισκότα να αποκτήσουν την υφή της άμμου, περίπου 15 δευτερόλεπτα. Προσθέστε 1 κουταλιά λιωμένο αλατισμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν, 6 έως 8 φορές (επί 1 δευτερόλεπτο η κάθε μία).

Μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί. Χρησιμοποιήστε το κάτω μέρος ενός επίπεδου δοσομετρικού ποτηριού ή τα δάχτυλά σας για να πιέσετε τα ψίχουλα σε ένα ομοιόμορφο στρώμα, φροντίζοντας να φτάσετε στις άκρες και να γεμίσετε τις γωνίες. Βάλτε στο ψυγείο ενώ ετοιμάζετε τη γέμιση.

Χτυπήστε 1 1/2 φλιτζάνι κρύα κρέμα γάλακτος και 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη σε ένα μίξερ, με το εξάρτημα χτυπήματος σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές, 2 έως 4 λεπτά. Μεταφέρετε σε άλλο μπολ.

Χτυπήστε 225 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου, το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού, 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα λεμονιού και το υπόλοιπο 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε μίξερ (δεν χρειάζεται να το καθαρίσετε), με το εξάρτημα χτυπήματος σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει ελαφρύ και πολύ αφράτο, ξύνοντας τα πλαϊνά του μπολ με μια εύκαμπτη σπάτουλα στη μέση, για  ~3 λεπτά συνολικά.

Μεταφέρετε 1 φλιτζάνι της κτυπημένης κρέμας στο μείγμα τυριού κρέμας και ανακατέψτε απαλά με μια εύκαμπτη σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ρίξτε το μείγμα τυριού κρέμας πάνω από τη βάση και απλώστε το σε ομοιόμορφη στρώση.

Ρίξτε την πουτίγκα λεμονιού πάνω από το μείγμα του τυριού κρέμας και απλώστε το σε ομοιόμορφη στρώση. Ρίξτε την υπόλοιπη κτυπημένη κρέμα πάνω από τη στρώση λεμονιού και απλώστε την σε ομοιόμορφη στρώση. Καλύψτε και βάλτε στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ή μέχρι το επόμενο πρωί.

Όταν είναι έτοιμο για σερβίρισμα, θρυμματίστε τα 5 μπισκότα που έχετε κρατήσει και πασπαλίστε το γλυκό. Γαρνίρετε με ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού, αν θέλετε. Πιάνοντας το περιττό χαρτί ψησίματος, μεταφέρετε το γλυκό σε ένα ξύλο κοπής. Κόψτε σε 12 κομμάτια, σκουπίζοντας το μαχαίρι μετά από κάθε κόψιμο για πιο καθαρά κομμάτια.

Παραλλαγές

Αντικαταστήστε τα μπισκότα βανίλιας για τη βάση με 12 ολόκληρα φύλλα μπισκότων Graham (περίπου 180 γραμμάρια) ή 1 1/2 φλιτζάνι ψίχουλα μπισκότων Graham.

Aντικαταστήσετε τη ζαχαρωμένη κρέμα στο βήμα 6 με ένα δοχείο (227 γραμμάρια) αποψυγμένη κρέμα.

Της Kelli Foster, TheKitchn.com

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε