Δευτέρα, 31 Μαρ, 2025
(Lynda Balslev για την Tastefood)

Λοχικέιτο: μία κρεμώδης σούπα σολομού από τη Φινλανδία

Πατρίδα της κρεμώδους σούπας σολομού είναι η Φινλανδία, όπου παραδοσιακά παρασκευάζεται από πέστροφα ή σολομό και ονομάζεται lohikeitto [λοχικέιτο]. Η συνταγή αυτής της σούπας έχει κερδίσει την αγάπη και τον σεβασμό των οικοδεσποτών σε όλο τον κόσμο: είναι αρκετά απλή στην παρασκευή της και ο συνδυασμός ψαριού και κρέμας γάλακτος είναι τόσο επιτυχημένος που η γεύση του πιάτου είναι πραγματικά μαγική!

Ως σούπα είναι απίστευτα τρυφερή, πλούσια, θρεπτική, με ευχάριστη ασυνήθιστα κρεμώδη γεύση. Στην ουσία πρόκειται για μία  ψαρόσουπα, αλλά είναι πιο γρήγορη στην προετοιμασία και πολύ πιο ευπαρουσίαστη. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο μπρόκολο πριν ρίξουμε την κρέμα γάλακτος.

Υλικά

  • 3 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 κ.σ. αλεύρι σίτου
  • 20 γρ. βούτυρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 φύλλα δάφνης
  • Αλάτι, μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 10%
  • Άνηθος

Εκτέλεση

Βήμα 1ο 

Προετοιμάστε το ψάρι: Τον φρέσκο σολομό τον καθαρίζετε ως εξής: κόβετε την ουρά, τα πτερύγια και το κεφάλι και αφαιρείτε τα βράγχια. Ξεχωρίστε τα φιλέτα και αφήστε τα στην άκρη. Αν το ψάρι είναι μεγάλο και υπάρχουν πολλά φιλέτα, μπορείτε να τα καταψύξετε και να τα χρησιμοποιήσετε για άλλα πιάτα.

Βήμα 2ο

Ετοιμάστε το ζωμό: Ρίξτε κρύο νερό σε όλα τα κομμάτια του ψαριού, το δέρμα, το κεφάλι, το μέρος της ουράς και τα κόκαλα και βάλτε τα στη φωτιά. Όταν αρχίσει το νερό να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά. Προσθέστε το ξεφλουδισμένο κρεμμύδι, το καρότο, το φύλλο δάφνης και κόκκους πιπεριού. Μαγειρέψτε κάτω από το καπάκι για περίπου 30-40 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά. Μετά τον καθορισμένο χρόνο, αφαιρέστε όλα τα υλικά και σουρώστε τον ζωμό ώστε να μην μείνει τίποτα μέσα. Αλατίστε και ξαναβάλτε τον στη φωτιά.

Βήμα 3ο

Προσθέστε τα λαχανικά: Κόψτε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και βάλτε τις μέσα στον ζωμό που βράζει. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, τρίψτε τα καρότα στο χοντρό. Σε ένα ζεσταμένο τηγάνι με λίγο λάδι, σοτάρετε το κρεμμύδι και τα καρότα και αφήστε τα στην άκρη για λίγο. Σε ένα ξεχωριστό τηγάνι, λιώστε το βούτυρο και τηγανίστε το αλεύρι σε αυτό – θα δώσει στη μελλοντική κρεμώδη σούπα με σολομό ένα ωραίο πάχος. Για να αποφύγετε το σχηματισμό σβόλων στο μείγμα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζωμό ψαριού.

Βήμα 4ο

Ανακατέψτε τα υλικά: Μόλις μαλακώσουν οι πατάτες, προσθέστε το καρότο και το κρεμμύδι, το μείγμα αλευριού και περίπου 250 γρ φιλέτο σολομού σε κύβους. Ρίξτε προσεκτικά την κρέμα γάλακτος, ανακατέψτε και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο άνηθο. Όταν αρχίσει ο βρασμός,  χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σούπα για περίπου 5 λεπτά πριν την αποσύρετε από την εστία.

Βήμα 5ο

Σερβίρετε: Συνιστάται να τρώτε τη φινλανδική σούπα κρέμα με σολομό ζεστή, γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά. Καλή όρεξη!

Πηγή: Seafood Shop

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε