Μια ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ανακάλυψε ότι κάποια φυτά εκπέμπουν έναν υψίσυχνο ήχο δυσφορίας όταν υπόκεινται σε περιβαλλοντικό στρες.
Η ομάδα, καθοδηγούμενη από τον Itzhak Khait, εξέτασε τους ήχους που εκπέμπονται από τα φυτά της ντομάτας και του καπνού όταν ‘στρεσάρονται’ λόγω έλλειψης νερού ή όταν κόβονται οι βλαστοί τους. Η μελέτη έδειξε ότι μικρόφωνα κατέγραψαν υπερηχητικούς ήχους μεταξύ των 20 και 100 κιλοχέρτζ που εξέπεμψαν τα φυτά και στις δύο περιπτώσεις.
Οι ήχοι που εκπέμπονται από τα «αγχωμένα» φυτά είναι συχνότητες μη αντιληπτές από τους ανθρώπους, παρ’ όλα αυτά η ομάδα των επιστημόνων πιστεύει ότι «κάποιοι οργανισμοί» μπορούν να αντιληφθούν τους ήχους ακόμα και από αρκετά μέτρα μακριά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, από την στιγμή που κόπηκε ο βλαστός του, το φυτό της ντομάτας εξέπεμψε 25 ήχους δυσφορίας σε διάστημα μιας ώρας. Τα φυτά καπνού εξέπεμψαν 15 ήχους δυσφορίας.
Όταν υπόκεινταν σε έλλειψη νερού, τα φυτά της ντομάτας εξέπεμψαν 35 υπερηχητικούς ήχους σε διάστημα μιας ώρας, ενώ 11 ήχοι παρήχθησαν από τα φυτά του καπνού. Η ομάδα παρατήρησε πως οι ήχοι που εκπέμφθηκαν όταν τα φυτά είχαν έλλειψη νερού, ήταν δυνατότεροι σε σχέση με αυτούς που παράγονταν όταν κόβονταν οι βλαστοί τους.
Συγκριτικά, τα φυτά που δεν τέθηκαν σε οποιοδήποτε περιβαλλοντικό «άγχος» εξέπεμψαν λιγότερο από έναν ήχο δυσφορίας την ώρα.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι άλλου είδους φυτά και ζώα –και άνθρωποι με τα κατάλληλα εργαλεία – μπορούσαν ν’ ακούσουν τα σιωπηλά τσιρίγματα των φυτών. Μια πεταλούδα της νύχτας για παράδειγμα, ίσως επέλεγε να αφήσει αλλού τα αυγά της εάν διέκρινε ότι κάποιο φυτό αγωνιά εξαιτίας της έλλειψης νερού, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό.
Οι ερευνητές επισήμαναν ότι σε διαφορετικές περιπτώσεις, φυτά μπορούσαν να «συμπεριφερθούν» αναλόγως, σε αυτά που είχαν έλλειψη νερού.
«Αυτές οι ανακαλύψεις μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το βασίλειο των φυτών, το οποίο μέχρι στιγμής θεωρείται ότι είναι σχεδόν σιωπηλό», γράφουν στην εργασία τους οι ερευνητές.
Η ομάδα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, πήρε αυτά τα δεδομένα και τα χρησιμοποίησε στην εκπαίδευση ενός μοντέλου μηχανικής μάθησης, ώστε να προβλέπει τις πιθανές συχνότητες που θα εξέπεμπαν τα φυτά καθώς υπόκεινταν σε διαφορετικές μορφές περιβαλλοντικού άγχους, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης ή ανέμου.
Η ομάδα επίσης πιστεύει ότι και άλλα φυτά μπορούν να εκπέμψουν ήχους δυσφορίας όταν υπόκεινται σε άγχος.
Οι ερευνητές στο τέλος της έρευνας συμπεραίνουν: «Περισσότερη έρευνα στη βιοακουστική των φυτών γενικότερα και στην εκπομπή ήχων από τα φυτά ειδικότερα, μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες σχετικά με την κατανόησή μας για τα φυτά και τις αλληλεπιδράσεις τους με το περιβάλλον, και μπορεί επίσης να έχει σημαντική επίδραση στη γεωργία».
Η Άννυ Φίσερ, μέλος του τμήματος Συγκριτικής Βιολογίας Φυτών και Μυκήτων, των Βασιλικών Κήπων του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε στη New Scientist: «η ιδέα ότι οι ήχοι που παράγουν τα φυτά εξαιτίας του άγχους που προκαλείται από ξηρασία, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Γεωργία Ακριβείας, εφόσον δεν είναι μεγάλο το κόστος να στηθεί μια ηχογράφηση εξωτερικού χώρου».