Λατρεύουμε το αβοκάντο και για τη μοναδική γεύση του και γιατί είναι ένα φρούτο πλούσιο σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Γι’ αυτό δεν σταματάμε να βρίσκουμε τρόπους να το απολαμβάνουμε. Αυτό το εύκολο σνακ ετοιμάζεται στο πι και φι και ψήνεται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά στη φριτέζα αέρος.
Πρόκειται για φέτες αβοκάντο που πανάρονται και ψήνονται και το γευστικό αποτέλεσμα είναι σαν να έχουμε τραγανές πατάτες τηγανητές στην πιο ελαφριά και υγιεινή εκδοχή τους. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πρωτότυπο σνακ, που θα ξαφνιάσει αλλά και θα ενθουσιάσει όσους αγαπούν αυτό το ιδιόμορφο φρούτο.
Πώς φτιάχνουμε τις τηγανίτες αβοκάντο
Ξεκινάμε επιλέγοντας ένα ώριμο αβοκάντο. Το κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι του. Αφού αφαιρέσουμε και τη φλούδα με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας, τεμαχίζουμε τα δύο κομμάτια της σάρκας του σε φέτες, τις οποίες αλατίζουμε με λίγο ανθό αλατιού. Οι φέτες δεν θα πρέπει να είναι πολύ λεπτές, για να μπορέσουμε να τις πανάρουμε χωρίς να διαλυθούν ή κοπούν σε κομμάτια.
Το επόμενο βήμα είναι να πάρουμε τρία μπολάκια για να βάλουμε τα υλικά του παναρίσματος. Θα χρειαστούμε γάλα, αλεύρι και ψίχουλα πάνκο (έτοιμα αφυδατωμένα ψίχουλα ψωμιού από την Ιαπωνία) ή τριμμένη φρυγανιά. Μόλις γεμίσουμε τα μπολάκια μας ξεκινάμε βυθίζοντας τις φέτες αβοκάντο πρώτα στο γάλα και έπειτα στο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα δύο φορές. Έπειτα, περνάμε τις φέτες του αβοκάντο μια τελευταία φορά στο γάλα και αμέσως μετά στα ψίχουλα ψωμιού. Τέλος, τοποθετούμε τις φέτες σε μονή στρώση μέσα στη φριτέζα αέρος και τις ραντίζουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200°C, γυρίζοντας τις φέτες μετά τα 10 λεπτά.
Ετοιμάζοντας τα μπέργκερ
Οι τηγανίτες αβοκάντο μπορούν να συνοδεύσουν τα μπέργκερ που θα φτιάξουμε, επίσης στη φριτέζα αέρος. Βασικό είναι να βάλουμε λίγο νερό στο κάτω μέρος του καλαθιού της φριτέζας, όπου θα στάζει το λίπος από τα μπιφτέκια, εμποδίζοντας τον καπνό να γεμίσει την κουζίνα και όλο το σπίτι.
Ας δούμε πρώτα κάποια βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε:
Αρχικά ψεκάζουμε το καλάθι της φριτέζας με κάποιο αντικολλητικό σπρέι ή λαδώνουμε ελαφρά με ένα πινέλο, για να μην κολλήσουν τα μπιφτέκια. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε καλά τα μπιφτέκια και τα τοποθετούμε στο καλάθι.
Για να ψηθούν θα χρειαστούν περίπου 8 λεπτά στους 180˚C χωρίς να χρειαστεί να τα γυρίσουμε. Μόλις ψηθούν τα μπιφτέκια, μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με λίγο τυρί και να τα ψήσουμε ακόμα 1 με 2 λεπτά μέχρι να λιώσει τέλεια το τυρί.
Αν το καλάθι της φριτέζας έχει χώρο μπορούμε να προσθέσουμε και τα ψωμάκια μας για να ψηθούν ένα με δύο λεπτά. Δεν έχει σημασία αν δεν εφάπτονται στο καλάθι και χωράνε μόνο υπό γωνία, θα φρυγανιστούν μια χαρά. Διαφορετικά, τα βάζουμε στο καλάθι αφού τελειώσουμε με τα μπιφτέκια, πάλι 1 με 2 λεπτά.
Υλικά (για 3 μπέργκερ)
Για τη γρήγορη σος
- 1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
- 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 2 κουτ. σούπας τουρσί ψιλοκομμένο
Για τα μπιφτέκια
- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 3/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
- αντικολλητικό σπρέι (ή ελάχιστο λάδι)
- 120 γρ. τυρί τσένταρ, κομμένο σε φέτες
Για το σερβίρισμα
- 3 ψωμάκια burger
- μαρούλι
- ντομάτα σε φέτες
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σος
Σε ένα μικρό μπολ, βάζουμε τη μαγιονέζα, την κέτσαπ και το ψιλοκομμένο τουρσί και ανακατεύουμε. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να έρθει η στιγμή να φτιάξουμε τα μπέργκερ.
Πλάθουμε τα μπιφτέκια
Μοιράζουμε τον κιμά σε 3 ίσες μερίδες για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τα μπιφτέκια πρέπει να είναι ελαφρώς πιο πλατιά από τα ψωμάκια μας. Με τον αντίχειρά μας κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο κάθε μπιφτεκιού, για να μην φουσκώσουν και να διατηρηθούν επίπεδα.
Τα αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές, βάζουμε λίγο νερό στο κάτω μέρος του καλαθιού της φριτέζας αέρα και τα ψήνουμε. Μόλις ψηθούν φρυγανίζουμε και τα ψωμάκια μας.
Τώρα είμαστε έτοιμοι για τη ‘συναρμολόγηση’ και την κατανάλωση. Καλή όρεξη!
Πηγή: Cantina (Εύκολο και υγιεινό σνακ με αβοκάντο, Τα πιο νόστιμα burger τα φτιάχνουμε στη φριτέζα αέρος)