Δευτέρα, 01 Δεκ, 2025
Μακαρονάδα με μανιτάρια και ελιές (JeanMarie Brownson/TCA)

Μακαρονάδα με μανιτάρια και ελιές

Τα ζυμαρικά προσφέρονται για γρήγορα γεύματα, χωρίς κόπο και ακαταστασία.

Οι ντομάτες, τα μπαχαρικά και μια πλειάδα υλικών που μπορείτε να συνδυάσετε ενισχύουν τη βάση και δίνουν τον ιδιαίτερο τόνο τους, ώστε κάθε φορά η μακαρονάδα σας να έχει μια τελείως διαφορετική γεύση.

Ανατρέχοντας στο στιφάδο, δημιούργησα μία σάλτσα βασισμένη στον κιμά, την κανέλα και τις ελιές Καλαμών. Προσθέστε λαχανικά ή μανιτάρια ή ακόμα και λιαστές ντομάτες. Αυτά τα συστατικά δίνουν έντονη γεύση και υφή. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια και ο κολίανδρος ζωντανεύουν περαιτέρω το πιάτο.

Για τα ζυμαρικά, προτιμώ τις ποικιλίες χάλκινης κοπής, όπως τα ζυμαρικά Al Bronzo της Barilla στην κόκκινη συσκευασία. «Χάλκινη κοπή» σημαίνει ότι για την κοπή των ζυμαρικών χρησιμοποιήθηκε χάλκινο καλούπι, δίνοντάς τους μια πορώδη επιφάνεια που συγκρατεί καλύτερα τη σάλτσα.

Σερβίρετε τα ζυμαρικά με σαλάτα από μαρούλι και ρόκα και σπιτική βινεγκρέτ, που θα τονίσετε με λίγες σταγόνες άλμης από τις ελιές Καλαμών.

Ζυμαρικά με μανιτάρια και ελιές Καλαμών

Για 6 μερίδες

Υλικά

  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κίτρινο κρεμμύδι (μεσαίο)
  • 2 φλιτζάνια (~225 γραμμάρια) φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
  • 450 γραμμάρια κιμάς αρνίσιος, μοσχαρίσιος ή γαλοπούλας
  • 1 κονσέρβα (410 γραμμάρια) ντομάτες κονκασέ
  • 1/2 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες σε ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. αποξηραμένο βασιλικό
  • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
  • 1/4 κ.γλ. θυμάρι και δεντρολίβανο
  • 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/4 κ.γλ. από κάθε ένα: κανέλα σε σκόνη, μαύρο πιπέρι
  • 1 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 έως 1 φλιτζάνι ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
  • 1 συσκευασία βίδες ή πένες
  • ~1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα ή γκρυγιέρ ή παρμεζάνα
  • 2 ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • Ψιλοκομμένο φρέσκο κολίανδρο ή μαϊντανό

Παρασκευή

Ζεστάνετε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και τσιγαρίστε ανακατεύοντας μέχρι να ροδίσει, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε τα μανιτάρια. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν και να μειωθούν τα υγρά, περίπου 10 λεπτά.

Προσθέστε τον κιμά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και σπάζοντας το κρέας σε μικρά κομμάτια, μέχρι να μην είναι πλέον ροζ, για περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες κονκασέ με το χυμό τους, τις λιαστές ντομάτες με το λάδι τους, τα καρυκεύματα, την πάπρικα, την κανέλα, το πιπέρι και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά, μερικώς σκεπασμένο, ανακατεύοντας συχνά, για 10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Προσθέστε το υπόλοιπο 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ζεστάνετε σε δυνατή φωτιά μέχρι να βράσει. Ρίξτε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα ζυμαρικά να γίνουν al dente (μαλακά αλλά να κρατάνε), περίπου 10 λεπτά. Βγάλτε 1/2 φλιτζάνι από το νερό τους και προσθέστε το στο μείγμα του κρέατος. Σουρώστε τα ζυμαρικά και ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα.

Δοκιμάστε το μείγμα με το κρέας και διορθώστε τη γεύση αν χρειάζεται. Ρίξτε το μείγμα στα μαγειρεμένα ζυμαρικά και ανακατέψτε για να αναμειχθούν.

Σερβίρετε σε φαρδιές πιάτα και γαρνίρετε με τυρί, φρέσκα κρεμμυδάκια και ψιλοκομμένο κολίανδρο.

Βινεγκρέτ από ελιές Καλαμών

 2/3 φλιτζανιού

Υλικά

  • 1/3 φλιτζανιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. άλμη από ελιές Καλαμών
  • 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κ.γλ. μέλι
  • 1/2 κ.γλ. από κάθε ένα: μουστάρδα Dijon, ρίγανη
  • 1/4 κ.γλ. από κάθε ένα: αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Παρασκευή

Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα βάζο με σφιχτό καπάκι. Ανακινήστε καλά. Αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε. Φυλάξτε το στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε το σε θερμοκρασία δωματίου.

Της JeanMarie Brownson

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε