Πέμπτη, 15 Μαΐ, 2025
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απευθύνεται στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνεδρίασης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη συζήτηση της συνέχισης της υποστήριξης της Ουκρανίας και της ευρωπαϊκής άμυνας στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2025. LUDOVIC MARIN/AFP via Getty Images

Μακρόν: Έτοιμος να συζητήσω για ανάπτυξη Γαλλικών πυρηνικών όπλων σε ευρωπαϊκό έδαφος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως είναι “έτοιμος να ανοίξει τη συζήτηση” σχετικά με το ενδεχόμενο τοποθέτησης γαλλικών πυρηνικών όπλων σε εδάφη συμμάχων, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. «Οι Αμερικανοί διατηρούν βόμβες σε αεροσκάφη στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στην Τουρκία», υπενθύμισε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 την Τρίτη.

«Το αμέσως επόμενο διάστημα –τις επόμενες εβδομάδες και μήνες– θα καθορίσω επισήμως το πλαίσιο αυτής της συζήτησης, αλλά ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές διεργασίες, πάντα όμως υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις,» πρόσθεσε ο Μακρόν.

Όπως εξήγησε, οποιαδήποτε διεύρυνση της γαλλικής πυρηνικής προστασίας θα βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις όρους:

Oil-painting-ntdtv

1. Η Γαλλία δεν θα καλύπτει το κόστος ασφάλειας άλλων χωρών.
2. Η τοποθέτηση γαλλικών πυρηνικών όπλων στο εξωτερικό δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις δυνατότητες αυτοάμυνας της ίδιας της Γαλλίας.
3. «Την τελική απόφαση διατηρεί πάντα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων», ξεκαθάρισε.

Οι δηλώσεις του Μακρόν προκάλεσαν αντίδραση στη Μόσχα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να υποστηρίζει πως αυτή η κίνηση δεν πρόκειται να ενισχύσει την ασφάλεια της ηπείρου. «Η περαιτέρω διάδοση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη δεν προσθέτει ούτε ασφάλεια, ούτε προβλεψιμότητα, ούτε σταθερότητα,» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Μετά το Brexit, η Γαλλία παραμένει η μοναδική χώρα με πυρηνικά όπλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Γαλλία διαθέτει το τέταρτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο—περίπου 290 ενεργές πυρηνικές κεφαλές—μετά τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η γαλλική πυρηνική αποτροπή βασίζεται τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα: Μαχητικά Rafale και πυρηνοκίνητα υποβρύχια βρίσκονται υπό τη διαταγή του Γάλλου προέδρου για τη δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν ανοίγει τη συζήτηση για τη διεύρυνση της γαλλικής πυρηνικής ασπίδας· ήδη από τις αρχές του έτους είχε απευθύνει κάλεσμα για διάλογο προς τους Ευρωπαίους εταίρους, υπό τον φόβο αδυναμίας των ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ευρώπης, ειδικά στο ενδεχόμενο νέας εκλογής Τραμπ.

Τον Μάρτιο, ο Μακρόν ξεκίνησε τη διαδικασία «άνοιγμα του στρατηγικού διαλόγου για την προστασία των συμμάχων [της Γαλλίας] στην ευρωπαϊκή ήπειρο», μέσω της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας. Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, και ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, έχουν εκφράσει επίσης ενδιαφέρον για διαβούλευση πάνω στο θέμα της «πυρηνικής διαμοίρασης» με το Παρίσι.

Πρόσφατα, Γαλλία και Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία που ενισχύει τη συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της πυρηνικής ενέργειας και της αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης, αναδεικνύοντας μια στενότερη στρατιωτική και τεχνολογική σχέση ανάμεσά τους. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στη Νανσύ και συμβολίζει τη δέσμευση των δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ να στηρίξουν το ένα το άλλο σε κάθε κρίσιμη περίσταση.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι από σήμερα, η Γαλλία και η Πολωνία μπορούν να υπολογίζουν η μία στην άλλη, ακόμη και στις πιο δύσκολες εποχές», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Τουσκ.

Τον Μάιο του 2025, ο Μακρόν και ο Μερτς προανήγγειλαν τη σύσταση ενός νέου γαλλο-γερμανικού συμβουλίου ασφάλειας, ένα ακόμη βήμα προς τον ανασχεδιασμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής άμυνας.

Με την συνδρομή των Κρις Σάμερς και Reuters.

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε