Παρασκευή, 19 Σεπ, 2025
Μανέστρα με λαχανικά, παρμεζάνα και πέστο. (Jennifer Segal)

Μανέστρα λαχανικών με πέστο

Με το κριθαράκι για βάση, ‘χτίστε’ τη σούπα σας προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά όπως κολοκύθι, αρακά, καρότα και σέλινο, κάνοντας τη διαφορά με μια κουταλιά πικάντικο πέστο και μια πρέζα παρμεζάνα. Μπορείτε να τη σερβίρετε μόνη, για ένα ελαφρύ γεύμα, ή μαζί με μία πίτα.

Μανέστρα λαχανικών με πέστο

Για 6 άτομα

Υλικά 

  • 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μικρά κίτρινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, κομμένα σε κομμάτια
  • 2 κοτσάνια σέλινο, κομμένα σε κομμάτια
  • 2 κ.σ. τοματοπελτέ
  • 8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ανάλατο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/4 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2/3 φλιτζανιού κριθαράκι
  • 1 μικρό κολοκύθι, κομμένο σε κομμάτια
  • 1 φλιτζάνι αρακά (κατεψυγμένο ή φρέσκο ήδη βρασμένο)
  • 1/2 φλιτζάνι σπιτικό ή αγορασμένο πέστο
  • Παρμεζάνα, για να τρίψετε πάνω από τη σούπα
ZoomInImage
(Jennifer Segal)

 

Εκτέλεση

Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σωτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10΄. Προσθέστε τον τοματοπελτέ, τρίβοντας τον στον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθεί καλά.

Μαγειρέψτε για 2΄ και μετά προσθέστε τον ζωμό του κοτόπουλου, το αλάτι, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Αφήστε  να βράσουν για λίγο και στη συνέχεια προσθέστε το κριθαράκι. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 8΄.

Προσθέστε το κολοκύθι και τον αρακά και σιγοβράστε μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και τα λαχανικά να γίνουν τραγανά, περίπου 2 λεπτά (αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε καττευθείαν από την κατάψυξη). Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

Όταν η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρέστε από τη φωτιά και σερβίρετε, γαρνίροντας κάθε πιάτο με πέστο και τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρετε επιπλέον πέστο και τυρί στο τραπέζι.

ZoomInImage
Μανέστρα με λαχανικά, παρμεζάνα και πέστο. (Jennifer Segal)

 

Παραλλαγές

Προσθέστε τα αγαπημένα σας λαχανικά. Πατάτες, ντομάτες σε κύβους, καλαμπόκι, φασολάκια, σπανάκι ή λάχανο, όλα ταιριάζουν στη σούπα λαχανικών και ενισχύουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία της.

Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά με όσπρια (βρασμένα). Τα ρεβύθια ή τα λευκά φασόλια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα ζυμαρικά και προσθέτουν πρωτεΐνες για να κάνουν τη σούπα ακόμα πιο χορταστική και θρεπτική. Για μια πιο ανάλαφρη εκδοχή, προτιμήστε το κουάκερ.

Ρίξτε μια φλούδα παρμεζάνας στην κατσαρόλα την ώρα που η σούπα βράζει για επιπλέον γεύση.

Χρησιμοποιήστε λαχανικά που έχουν μείνει στο ψυγείο σας. Έχετε λαχανικά στο ψυγείο σας που είναι σχεδόν χαλασμένα; Κόψτε τα σε κύβους και προσθέστε τα στην κατσαρόλα.

Προσθέστε βότανα όπως δεντρολίβανο, θυμάρι ή φρέσκο μαϊντανό, άνηθο ή κόλιανδρο για περισσότερο άρωμα και  διατροφική αξία.

Της Jennifer Segal

Πως μπορείτε να μας βοηθήσετε ώστε να συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενημερωμένους

Ποιος είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε την βοήθειά σας για την χρηματοδότηση του ερευνητικού ρεπορτάζ μας; Επειδή είμαστε ένας ανεξάρτητος οργανισμός ειδήσεων που δεν επηρεάζεται από καμία κυβέρνηση, εταιρεία ή πολιτικό κόμμα. Από την ημέρα που ξεκινήσαμε, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με προσπάθειες αποσιώπησης της αλήθειας κυρίως από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αλλά δεν θα λυγίσουμε. Η ελληνική έκδοση της Epoch Times βασίζεται ολοκληρωτικά στις γενναιόδωρες συνεισφορές σας για να διατηρήσει την παραδοσιακή δημοσιογραφία ζωντανή και υγιή στην Ελληνική γλώσσα. Μαζί, μπορούμε να συνεχίσουμε να διαδίδουμε την αλήθεια.

Σχολιάστε