Με το κριθαράκι για βάση, ‘χτίστε’ τη σούπα σας προσθέτοντας φρέσκα λαχανικά όπως κολοκύθι, αρακά, καρότα και σέλινο, κάνοντας τη διαφορά με μια κουταλιά πικάντικο πέστο και μια πρέζα παρμεζάνα. Μπορείτε να τη σερβίρετε μόνη, για ένα ελαφρύ γεύμα, ή μαζί με μία πίτα.
Μανέστρα λαχανικών με πέστο
Για 6 άτομα
Υλικά
- 2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 μικρά κίτρινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, κομμένα σε κομμάτια
- 2 κοτσάνια σέλινο, κομμένα σε κομμάτια
- 2 κ.σ. τοματοπελτέ
- 8 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ανάλατο
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 1/4 κ.γλ. μαύρο πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 2/3 φλιτζανιού κριθαράκι
- 1 μικρό κολοκύθι, κομμένο σε κομμάτια
- 1 φλιτζάνι αρακά (κατεψυγμένο ή φρέσκο ήδη βρασμένο)
- 1/2 φλιτζάνι σπιτικό ή αγορασμένο πέστο
- Παρμεζάνα, για να τρίψετε πάνω από τη σούπα

Εκτέλεση
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σωτάρετε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10΄. Προσθέστε τον τοματοπελτέ, τρίβοντας τον στον πάτο της κατσαρόλας για να διαλυθεί καλά.
Μαγειρέψτε για 2΄ και μετά προσθέστε τον ζωμό του κοτόπουλου, το αλάτι, το πιπέρι και τα φύλλα δάφνης. Αφήστε να βράσουν για λίγο και στη συνέχεια προσθέστε το κριθαράκι. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 8΄.
Προσθέστε το κολοκύθι και τον αρακά και σιγοβράστε μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει και τα λαχανικά να γίνουν τραγανά, περίπου 2 λεπτά (αν ο αρακάς είναι κατεψυγμένος μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε καττευθείαν από την κατάψυξη). Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Όταν η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρέστε από τη φωτιά και σερβίρετε, γαρνίροντας κάθε πιάτο με πέστο και τριμμένη παρμεζάνα. Σερβίρετε επιπλέον πέστο και τυρί στο τραπέζι.

Παραλλαγές
Προσθέστε τα αγαπημένα σας λαχανικά. Πατάτες, ντομάτες σε κύβους, καλαμπόκι, φασολάκια, σπανάκι ή λάχανο, όλα ταιριάζουν στη σούπα λαχανικών και ενισχύουν τη γεύση και τη θρεπτική αξία της.
Αντικαταστήστε τα ζυμαρικά με όσπρια (βρασμένα). Τα ρεβύθια ή τα λευκά φασόλια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τα ζυμαρικά και προσθέτουν πρωτεΐνες για να κάνουν τη σούπα ακόμα πιο χορταστική και θρεπτική. Για μια πιο ανάλαφρη εκδοχή, προτιμήστε το κουάκερ.
Ρίξτε μια φλούδα παρμεζάνας στην κατσαρόλα την ώρα που η σούπα βράζει για επιπλέον γεύση.
Χρησιμοποιήστε λαχανικά που έχουν μείνει στο ψυγείο σας. Έχετε λαχανικά στο ψυγείο σας που είναι σχεδόν χαλασμένα; Κόψτε τα σε κύβους και προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
Προσθέστε βότανα όπως δεντρολίβανο, θυμάρι ή φρέσκο μαϊντανό, άνηθο ή κόλιανδρο για περισσότερο άρωμα και διατροφική αξία.
Της Jennifer Segal